Behandeling van eetstoornissen: wat vergoedt de zorgverzekering?

Behandeling van eetstoornissen: wat vergoedt de zorgverzekering?

Artikel door: Roy van Wensen - geen reacties

Behandeling van eetstoornissen: wat vergoedt de zorgverzekering?

Iemand met een eetstoornis heeft serieuze problemen met zijn eetgedrag. Door sommigen wordt te veel gegeten terwijl anderen juist te weinig eten en/of op een radicale manier proberen om zo slank mogelijk te worden. Deze stoornissen worden geclassificeerd als psychische stoornissen en zijn te behandelen met diverse therapieën, psychologische hulp en soms medicijnen. Ook jijzelf en jouw vrienden en familie kunnen een belangrijke rol spelen.

Hieronder worden verschillende eetstoornissen besproken met vervolgens een overzicht van zorg en hulp die vanuit de zorgverzekering worden vergoed.

Eetstoornissen

Anorexia nervosa

Bij anorexia nervosa is er een intens verlangen om alsmaar dunner en dunner te worden. Dit komt omdat mensen met anorexia een verstoord zelfbeeld hebben. Ze zien hun lichaam als dik, terwijl ze eigenlijk veel te dun zijn. Dit resulteert in een radicaal gedrag: vrijwel niets eten, veel bewegen en soms braken of het gebruik van laxeermiddelen om eten kwijt te raken.

Hoewel anorexia bij mannen steeds vaker voorkomt, is de eetstoornis vooral bij jongere vrouwen te vinden. Ongeveer drie op elke duizend vrouwen heeft anorexia nervosa.

Boulimia nervosa

In tegenstelling to Anorexia hebben mensen met boulimia nervosa juist behoefte aan veel eten in een korte tijdsduur. Dit worden ook wel eetbuien genoemd. Naast eetbuien hebben mensen met boulimia een verstoord lichaamsbeeld. Ze vinden zichzelf na hun eetbuien al gauw te dik en proberen het opgenomen voedsel zo snel mogelijk kwijt te raken. Dit gaat vaak met behulp van laxeermiddelen, overgeven of overmatig bewegen. Ongeveer 20.000 Nederlanders hebben boulimia.

Eetbuistoornis

Eetbuistoornis lijkt veel op boulimia nervosa, maar in plaats van het gegeten voedsel kwijt te raken, houden ze het eten vast. Daardoor krijgen zij dikwijls te maken krijgen met overgewicht of zelfs obesitas.

Zorgverzekering – welke zorg en hulp is er voor je eetstoornis?

Om van je eetstoornis af te komen is goede hulp en zorg nodig. Uiteraard moet je zelf ook de wil hebben om iets aan je eetstoornis te doen. Het gaat immers niet vanzelf. Hieronder bespreken we voor welke vormen van zorg je gebruik kunt maken van jouw zorgverzekering.

Psychotherapie en psychologische zorg

De oorsprong van anorexia of Boulimia is vaak te vinden in de psyche. Psychotherapie of een andere vorm van psychologische hulp kan daarom uitkomst bieden en de psychologische klachten verminderen.

Voor vergoeding van psychologische zorg wordt onderscheid gemaakt tussen eerstelijns hulp en tweedelijns hulp. Sinds 2014 worden een groot deel van de behandelingen uit de eerstelijns psychologische zorg vergoed door de basisverzekering. Mensen met anorexia of boulimia worden vaak geholpen met behandelingen en consulten van psychologen, psychiaters en psychotherapeuten die vallen binnen de basis-GGZ (geestelijke gezondheidszorg). Let er wel op dat een verwijzing van de huisarts vereist is. Meestal wordt dan het gehele benodigde behandeltraject vergoed. Raadpleeg voor nauwkeurige informatie over de vergoeding jouw zorgverzekeraar.

Medicijnen

In sommige gevallen kunnen mensen met anorexia baat hebben bij medicijnen. Dit zijn vaak anti-depressivia. Deze medicijnen worden alleen op recept vergoed door de zorgverzekering. Ook kan er een eigen bijdrage gelden voor duurdere merken van het medicijn. Het is mogelijk om je aanvullend te verzekeren zodat je de eigen bijdrage niet hoeft te betalen.

Dieetadvies

Een diëtist kan ook helpen bij een eetstoornis. In 2014 wordt vanuit de basisverzekering maximaal drie uur vergoed voor dieetadvies. Hiervoor is het dus niet noodzakelijk aanvullend verzekerd te zijn maar gaat eerst wel af van het eigen risico. Toch zal in veel gevallen die drie uur niet genoeg zijn en dan is het wel aan te raden gebruik te maken van een aanvullend pakket. Bijna alle zorgverzekeraars bieden een pakket aan waarbij extra uren voor dieetadvies worden vergoed. In dit artikel vind je een overzicht met de verzekeraars waarbij je aanvullend voor dieetadvies kunt verzekeren.

Eten de baas behandeling

Etendebaas.nl heeft een internetbehandeling ontwikkeld voor iedere persoon vanaf 16 jaar die zijn eetstoornis wil verhelpen of meer wil weten over zijn eetgedrag. De behandeling bestaat uit drie delen:

  • Onderzoek naar jouw eetpatroon en persoonlijk advies
  • Leren veranderen van de eetgewoontes
  • Eventuele nazorg via een online forum en een “vinger-aan-de-pols-contract”.

Tijdens de internetbehandeling krijg je online begeleiding en hulp van een zorgverlener.

De behandeling wordt door alle zorgverzekeraars vanuit basispakket vergoed onder ambulante hulp vanuit een GGZ-instelling. Er is daarvoor wel een verwijzing nodig van de huisarts. De kosten worden dan rechtstreeks bij de zorgverzekeraar gedeclareerd. Je hoeft zelf dus niets voor te schieten. Wel is het eigen risico van toepassing. De kosten van de behandeling (deel 1 en 2) zelf liggen op ongeveer 2000 euro.

Wat kun je zelf doen?

Uiteraard kun je zelf ook wat doen in je gevecht tegen anorexia of boulimia:

  • Praat met familie en vrienden die je vertrouwt over je problemen. Geef daarin aan wat je zelf wilt en verwacht te gaan doen.
  • Overleg met jouw huisarts en schakel eventueel een hulpverlener in (zie kopje zorgverzekering hierboven)
  • Zoek contact met jongeren die ook wat willen doen aan hetzelfde probleem
  • Zoek meer informatie en tips op het internet.

Als je vragen op opmerkingen hebt kun je hieronder je verhaal kwijt. We zullen proberen je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.