Bloedonderzoek: wel of niet vergoed door je zorgverzekeraar?

Bloedonderzoek: wel of niet vergoed door je zorgverzekeraar?

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Bloedonderzoek: wel of niet vergoed door je zorgverzekeraar?

Een bloedonderzoek kan gedaan worden om verschillende redenen. Een veel voorkomende reden is als een arts beoordeeld dat er mogelijk sprake is van een ziekte, aandoening of allergie bij de patiënt, maar dat de arts niet precies weet wat er scheelt. Bloed prikken kan dan opheldering of bevestiging bieden.

Bloedonderzoek wordt ook gedaan om het effect van een bepaalde behandeling aan te tonen.

Steeds vaker willen mensen echter zelf hun gezondheidsstatus laten testen door middel van een bloedtest. Er is dan sprake van een preventief bloedonderzoek.

Wat is een bloedonderzoek?

Tijdens het bloedonderzoek worden de bloedwaarden van de patiënt vergeleken met standaard bloedwaarden. Aan de hand van deze vergelijking wordt bepaald in welke mate verschillende stofjes in je bloed voorkomen.

De volgende stap is om te kijken of er sprake is van afwijking in je bloedwaarden, bijvoorbeeld een tekort of overschot aan bepaalde stoffen. Je huisarts of specialist zal de waarden gebruiken om een diagnose vast te stellen en (wanneer nodig) een passende behandeling of medicatie voor te schrijven.

Soorten bloedonderzoeken

Er zijn diverse typen bloedonderzoeken, waaronder:

  • BSE-test: onderzoek naar ontstekingen
  • CRP-test: stelt de ontsteking vast en de ernst ervan
  • Hb-test: bepalen van de gezondheidsstatus en eventuele bloedarmoede
  • Glucose-test: bepalen van bloedsuiker spiegel (veelvoorkomend bij diabeten)
  • PSA-test: bepalen van afwijkingen in de prostaat
  • RAST-rest: bepaling van eiwitten in het bloed die allergieën van de patiënt kunnen onthullen

Wat kost een bloedonderzoek?

De kosten van een bloedonderzoek kunnen sterk uiteen lopen. De prijs van een onderzoek hangt namelijk samen met de verschillende stofjes/bestanddelen die worden onderzocht in het bloed.

Voor ieder stofje wat wordt onderzocht, betaal je doorgaans tussen de 1 en 3 euro. Daarnaast betaal je kosten voor het aanvragen van het onderzoek. Zodoende kan een algemeen laboratoriumonderzoek (in 2021) al snel 80 euro kosten, terwijl de rekening van een HIV-bloedtest kan oplopen tot enkele honderden euro’s.

Wat veel mensen niet weten is of de kosten voor het laten testen worden vergoed door de zorgverzekering. Dat wordt hieronder besproken.

Wordt een bloedonderzoek vergoed?

Indien de huisarts of specialist een bloedonderzoek nodig acht, zal die worden voorgeschreven. Je wordt dan doorverwezen naar een polikliniek, medisch centrum of laboratorium voor de bloedtest.

Een (huis)arts verwijst je alleen door als hij of zij dat nodig vindt, bijvoorbeeld bij een vermoedelijke ziekte, allergie of als jij tot een risicogroep behoort van een bepaalde ziekte of aandoening.

Vergoeding basisverzekering

Voor bloedonderzoeken die door een arts zijn voorgeschreven, geldt een vergoeding vanuit de basisverzekering.

Je betaalt alleen je verplichte (en het eventueel het vrijwillige) eigen risico. Het verplicht eigen risico bedraagt 385 euro in 2021.

Zonder verwijzing van een arts ontvang je vanuit de basisverzekering geen vergoeding voor bloedonderzoek. Een preventief bloedonderzoek betaal je dus zelf.

Vergoeding aanvullende verzekering

Bij een aantal verzekeraars, zoals Zilveren Kruis, VGZ krijg je vanuit de aanvullende verzekering een vergoeding voor een leefstijlcheck of health check. Je krijgt dan een soort checkbox thuisgestuurd waarmee je je cholesterol en glucose kunt meten.

Voor de aanvullende verzekering geldt geen eigen risico. Neem bij twijfel over de voorwaarden of hoogte van de vergoeding contact op met je zorgverzekeraar.

Dit artikel is voor het eerst geplaatst op 14 februari 2014 en laatst bijgewerkt op 30 juni 2021

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.