Welke vergoedingen voor thuiszorg zijn er?

Welke vergoedingen voor thuiszorg zijn er?

Artikel door: Roy van Wensen - geen reacties

Welke vergoedingen voor thuiszorg zijn er?

De thuiszorg is bedoeld voor mensen met een (chronische) ziekte, handicap of beperking. Ook voor ouderen of mensen die net uit het ziekenhuis komen, wordt thuiszorg geboden. Via deze zorg ontvang je hulp in het huishouden, begeleiding of persoonlijke verzorging/verpleging.

Wanneer je thuiszorg ontvangt, komt er bijvoorbeeld iemand langs om een paar uur per week te helpen in het huishouden, bij het douchen en aankleden of bij het toedienen van medicijnen. Deze zorg kan kort- of langdurig zijn. Het voornaamste deel van thuiszorg wordt vanuit de basisverzekering vergoedt, waarbij er wel vaak sprake is van een eigen bijdrage.

Hoe kom ik in aanmerking voor thuiszorg?

Om in aanmerking voor thuiszorg zijn er twee opties:

1. Heb je een handicap, ziekte of andere beperking waardoor je niet langer in staat bent om je huishouden te doen? Dan kun je ondersteuning aanvragen bij de gemeente via het Wmo loket. Je ontvangt dan een zogenaamde Wmo indicatie. Samen met jou zal de gemeente kijken naar de beschikbare opties. Zo kan je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor thuiszorg in natura.  Cliënten zijn dan gehouden aan zorgbureaus die een contract hebben met de gemeente (gecontracteerde zorg). Zij regelen dat er bijvoorbeeld iemand bij jou thuis het huishouden doet. Men kan in dat geval geen zorg inkopen bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Bij een PGB is deze keuze wel vrij, maar kun je over het algemeen minder inkopen.

Het is ook mogelijk om een persoonsgebonden budget te krijgen (PGB) waarmee je zelf op zoek kunt naar organisaties, instellingen of andere personen die je een dienst kunt nemen voor hulp in de huishouding. Naast hulp in het huishouden kun je ook in aanmerking komen voor andere hulp en voorzieningen, zoals aanpassingen in de woning, een rolstoel en maaltijdverzorging. Meer informatie over een Pgb vind je hier.

2. Heb je ook behoefte aan andere zorg, zoals persoonlijke verzorging en verpleging? Dan heb je een indicatie nodig van jouw regionale CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). In dit artikel vind je meer informatie over het aanvragen van een AWBZ indicatie.

Hoeveel eigen bijdrage betaal ik?

Voor de thuiszorg (hulp en ondersteuning vanuit de Wmo en AWBZ) betaal je een eigen bijdrage. Deze is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Leeftijd: alleen personen van 18 jaar of ouder betalen een eigen bijdrage
  • Het aantal personen binnen het huishouden
  • Het verzamelinkomen van jou en jouw partner
  • De hoeveelheid en soort zorg en hulp die je nodig hebt
  • De gemeente waar je woont

Op de website van het CAK kun je zelf uitrekenen hoe hoog jouw eigen bijdrage is voor de thuiszorg die jij ontvangt. Gemeentes mogen overigens geen inkomensgrenzen stellen voor de hulp uit de Wmo. Verder is het mogelijk een korting te ontvangen op de eigen bijdrage van 33 procent als je valt onder de wet “tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten”. Deze groep mensen heeft namelijk al vaak extra kosten vanwege hun aandoening of beperking. Daarom is er voor hun een compensatie. Het CAK zal bekijken of je recht hebt op een korting en zal het bedrag voor jou verrekenen op de facturen.

Vergoeding eigen bijdrage via zorgverzekering

Bij sommige zorgverzekeraars is het mogelijk je aanvullend te verzekeren voor de eigen bijdrage thuiszorg. De keuze wordt hierbij tot slechts drie beperkt, namelijk:

  • Delta Lloyd (pakket Top)
  • Zorg en Zekerheid (pakketten AV Plus en Totaal)
  • Agis (pakket ComfortPlus)

Vrijstelling eigen bijdrage

In sommige situaties is het niet nodig om een eigen bijdrage te betalen. Dat geldt bijvoorbeeld als je al een eigen bijdrage betaalt voor zorg met verblijf in een instelling. Een andere mogelijkheid voor vrijstelling is als de hardheidsclausule van toepassing is of als je verblijft in een instelling voor maatschappelijke vrouwenopvang.

Werken in de thuiszorg (via het persoonsgebonden budget of zorg in natura)

Je kunt op een aantal manieren in de thuiszorg werken:

  • In loondienstverband
  • Via de regeling dienstverlening aan huis (zelfstandig bij een PGB-houder)
  • Als Zzp’er

Mensen die werken in de thuiszorg, ongeacht of je Zzp’er bent of in loondienst werkt, kunnen verschillende werkzaamheden uitvoeren, namelijk: huishoudelijke verzorging, persoonlijke verzorging (ondersteuning bij alledaagse handelingen), verpleging (bijv. toedienen van medicijnen) en begeleiding (dagopvang, leren omgaan met handicap, e.d.). Ook mogen Zzp’ers met de juiste kwalificaties een CIZ indicatie aanvragen.

ZZP’ers in de zorg

Werken in de thuiszorg is natuurlijk niet alleen het werk van diegene die in loondienstverband zitten. Er zijn ook veel Zzp’ers actief in de zorg. Ze krijgen voor hun werkzaamheden een bepaalde PGB-vergoeding. Een Zzp’er kan ook een contract afsluiten met een zorgkantoor en dan zorg in natura leveren.

Voor zelfstandige Zzp’ers ligt het tarief voor vergoeding van zorg wat hoger dan voor zij die via een bemiddelingsbureau werken. Zzp’ers kunnen hun diensten aanbieden via een thuiszorgorganisatie, zorginstelling of via een overeenkomst met een zorgkantoor.

Recentelijk ervaren Zzp’ers die werken via een thuiszorgorganisatie, zorginstelling of bemiddelingsbureau dikwijls problemen met de belastingdienst vanwege hun VAR wuo. Bij een zorgkantoor speelt dit probleem niet aangezien de Zzp’er dan rechtstreeks declareert bij het zorgkantoor.

PGB erkende bureaus

Voor PGB-bureaus is er sinds 2009 een gedragscode (keurmerk). Binnen de gedragscode zijn criteria opgesteld waarmee de kwaliteit van deze bureaus inzichtelijk kan worden gemaakt. Door een onafhankelijke organisatie wordt getoetst of een PGB-bureau voldoet aan de gedragscode en de eisen en voorwaarden. Partijen die voldoen aan alle criteria krijgen het keurmerk “goedgekeurd PGB-bureau”.

AEP (Alliantie erkende PGB bureaus)

De AEP is een belangenvereniging van erkende PGB-bureaus. Leden hebben allen het HKZ certificaat of het keurmerk “goedgekeurd PGB-bureau”. Het AEP versterkt de positie van erkende PGB-bureaus en helpt hen optimaal te functioneren.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.