‘Slechts 1 miljoen overstappers zorgverzekering, ondanks premiestijging’

- Reacties 0

Zorgverzekering vergelijkenAan het eind van vorig jaar zijn minder Nederlanders overgestapt van zorgverzekering dan in eerste instantie werd verwacht. Tussen 19 november en 31 december zijn 1  miljoen mensen gewisseld van verzekeraar. Dat komt neer op 6,1 procent van de bevolking en is lager dan de afgelopen twee jaar (6,3 en 6,8 procent), blijkt uit voorlopige cijfers van Vektis.

Het lage percentage is opvallend, aangezien de zorgpremie voor 2017 fors is gestegen en er om die reden een overstapgolf werd voorspeld.

31 januari

Als je voor de jaarwisseling van zorgverzekering ben overgestapt, dan wordt de oude verzekeraar automatisch opgezegd. Echter is het ook nog mogelijk om in de gehele maand januari (tot aan de 31ste) een nieuwe zorgpolis uit te kiezen, mits de huidige polis vorige maand handmatig is opgezegd.

De overstapcijfers van Vektis zijn dus nog niet definitief. In februari wordt door hetzelfde onderzoeksbureau het uiteindelijke percentage bekend gemaakt. Vektis baseert de cijfers op basis van de data die zorgverzekeraars aanleveren. Zij hebben namelijk een exact overzicht van hoeveel verzekerden er zijn bijgekomen en hoeveel er zijn weggegaan in de laatste maanden van het jaar.

Overstapservice

Door middel van de zogenoemde overstapservice is er bij het aanvragen van een nieuwe zorgverzekering geen administratieve rompslomp. Alle zorgverzekeraars hebben hiervoor afspraken met elkaar gemaakt, waardoor de opzegging van de oude polis automatisch gebeurt.

Premiestijging

Kort na Prinsjesdag maakte DSW als eerste zorgverzekeraar de premie voor 2017 bekend en voerde een stijging van bijna 10 euro per maand door. Dit bleek achteraf een goede indicatie van wat de overige partijen gingen doen met hun zorgpremie. Met als gevolg dat iedereen dit jaar meer zou gaan betalen voor de zorgverzekering.

De verwachting was dan ook dat er veel Nederlanders zouden gaan kijken voor een nieuwe verzekeraar met een lagere premie. Echter, de prijzen zijn voor iedere zorgverzekering gestegen en daardoor viel de mogelijke besparing vaak te laag uit om daadwerkelijk over te gaan tot een nieuwe polis.

0 reacties op ‘Slechts 1 miljoen overstappers zorgverzekering, ondanks premiestijging’

Schrijf een reactie

Jouw email adres blijft privé

Laatste Nieuws

Laatste Reacties

 • Tio schreef op

  "Het voorkomt dat ze alles op een hoop gooien met marktwerking. Het moet nu wel echt gespecialiseerd zijn. met dat…"

  Lees meer
 • Hans schreef op

  "Hoe komt het dat niemand zich kennelijk afvraagt waarom in de ons omringende Europese landen de zorg volledig gratis is…"

  Lees meer
 • michiel schreef op

  "Tijdens een judopartijtje is mijn schouwderpees bijna afgeschuurd. Wat zijn de kosten voor deze dagbehandeling het aanhechten van de pees."

  Lees meer
 • Pavel schreef op

  "Een nationaal zorgfonds kan juist niet meer in de 21e eeuw: ik wil geen tweedeling en bureaucratie. Bovendien gaat een…"

  Lees meer