Zorgverzekering 2018

 • Wijzigingen
 • Basispakket
 • Zorgpremie
 • Eigen risico

Wijzigingen zorgverzekering in 2018

Over de wijzigingen en samenstelling van de zorgverzekering in 2018 is op dit moment nog maar weinig bekend. Wel is er al begroot dat de kosten uit de Zorgverzekeringswet (Zvw) zullen stijgen naar in totaal 51,8 miljard euro. Een forse stijging met de jaren daarvoor. Dat kan er toe leiden dat de premie voor de basisverzekering en mogelijk eigen risico ook gaat stijgen.

Op deze pagina wordt het laatste nieuws omtrent het Nederlandse zorgstelsel bijgehouden met betrekking tot het jaar 2018.

De Zorgverzekering 2018 pagina is beoordeeld met: 9.1 uit 1631 klantbeoordelingen

Basispakket in 2018

Door slimme bezuinigingen bespaart de overheid 318 miljoen euro op het basispakket in 2018.

Ook is er onderzoek gedaan door het CPB om tandartskosten voor iedereen onder te brengen in het basispakket van de zorgverzekering. Dit gaat de overheid 1,2 miljard euro per jaar kosten, maar daardoor kan wel de premie voor een aanvullende verzekering omlaag gaan.

Zorgpremie 2018

Doordat de reserves van de zorgverzekeraars langzaam opraken kan er ieder jaar minder geld worden ingezet om de premie enigszins te drukken. Zo is de zorgpremie dit jaar fors gestegen met ruim 100 euro op jaarbasis.

De verwachting is dat de premie van de zorgverzekering in 2018 weer gaat stijgen met enkele euro’s per maand.

Tijdens Prinsjesdag komende september zal er meer duidelijk komen.

Eigen risico in 2018

Het eigen risico van de zorgverzekering is dit jaar gelijk gebleven, namelijk 385 euro. Op dit moment is er nog niets bekend over de hoogte ervan in 2018.

De kans is wel groot dat het eigen risico volgend jaar weer gaat stijgen. De verhoging staat meestal gelijk aan de stijging van de zorgkosten.

Laatste Nieuws

 • Verzekeraars in rode cijfers: zorgpremie 2018 omhoog?

  Verzekeraars in rode cijfers: zorgpremie 2018 omhoog?
  door: Koen
  - geen reacties

  Zowel Achmea, VGZ, CZ en Menzis lijden in het boekjaar 2016 verlies op zorgverzekeringen die via hun merken . De belangrijkste oorzaak hiervoor kan men toekennen aan de enorme inzet aan financiële reserves die werd gebruikt om de premiestijging van 2017 enigszins beperkt te houden.

  Gezien een gemiddelde premiestijging van zo’n 7,50 euro per verzekerde per maand is dat redelijk gelukt. De vraag is echter of de financiële reserves bij de ziektekostenverzekeraars ook komend jaar voldoende toereikend zijn.

  Lees meer
 • Premiestijging leidt niet tot toename overstappers zorgverzekering

  Premiestijging leidt niet tot toename overstappers zorgverzekering
  door: Bart
  - geen reacties

  Een stijgende zorgpremie leidt al jarenlang niet tot een toename van het aantal overstappers van zorgverzekering. Dat blijkt uit de Zorgmonitor 2017 uitgevoerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het percentage ligt de afgelopen jaren tussen de zes en zeven procent.

  De helft van alle verzekerden zit dan ook al 10 jaar honkvast bij dezelfde zorgverzekeraar. Deze groep zou alleen overstappen wanneer een andere partij dezelfde zorgvergoeding en kwaliteit zou bieden.

  Lees meer
 • Aandacht voor de Wereld Malaria Dag

  Aandacht voor de Wereld Malaria Dag
  door: Koen
  - geen reacties

  Er zijn nog steeds veel mensen die gevaar lopen om geïnfecteerd te raken met malaria. Tijdens de Wereld Malaria Dag wordt er over de hele wereld extra aandacht gevraagd om deze ziekte te bestrijden, want jaarlijkse sterven er nog steeds ongeveer een half miljoen mensen aan deze verschrikkelijke ziekte.

  Het uiteindelijke doel is om de ziekte te voorkomen en uit de wereld te helpen. Dit jaar staat dan ook in het teken van preventie.

  Lees meer
 • ‘Verzekerden kunnen weloverwogen keuze zorgverzekering maken’

  ‘Verzekerden kunnen weloverwogen keuze zorgverzekering maken’
  door: Koen
  - geen reacties

  De communicatie, contractering, toegankelijkheid en het taalniveau van zorgverzekeraars was in orde tijdens het overstapseizoen van 2016-2017. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Nederlanders zouden daarom voldoende in staat moeten zijn om een goede keuze te maken voor een nieuwe of andere zorgverzekering.

  De marktmonitor die werd uitgevoerd in opdracht van het Ministerie geeft een goed beeld van de zorgverzekeringsmarkt op dit moment. Het blijkt overigens wel dat er op een aantal vlakken nog verbetermogelijkheden zijn.

  Lees meer
 • Welke vergoeding krijg je voor een kunstgebit?

  Welke vergoeding krijg je voor een kunstgebit?
  door: Koen
  - Reacties 35

  De aanschaf en plaatsing van een kunstgebit is een kostbare aangelegenheid. Echter biedt de zorgverzekering via verschillende wegen een vergoeding. Zo wordt een kunstgebit voor een groot deel vanuit de basisverzekering vergoed.

  Het is uiteraard wel zo fijn om te weten in hoeverre je vergoeding ontvangt van jouw zorgverzekering voor het zetten van een kunstgebit.

  Lees meer
 • Einde eigen risico kost 5 miljard per jaar

  Einde eigen risico kost 5 miljard per jaar
  door: Koen
  - Reacties 3

  Een volledige afschaffing van het eigen risico in de zorg kost de staat 5 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit een berekening van het ministerie van financiën. Ook de kosten die komen kijken bij een verlaging van het eigen risico zijn doorgerekend.

  VVD, CDA, D66 en GroenLinks onderhandelen nu over het vormen van een nieuw kabinet. Het eigen risico is echter één van de punten waarover de standpunten van de partijen ver uit elkaar liggen.

  Lees meer
 • Week van de Teek: een teek? Pak ‘m beet!

  Week van de Teek: een teek? Pak ‘m beet!
  door: Koen
  - geen reacties

  De lente is weer begonnen, maar dat betekent ook dat de teek kan toeslaan. Tijdens de week van de Teek die van 3 tot en met 7 april plaatsvindt, wordt er daarom extra aandacht besteed aan teken, tekenbeten en de mogelijke gevolgen daarvan (Lyme). De week wordt georganiseerd door een groot aantal landelijke en lokale organisaties.

  ZorgWijzer draagt bij door middel van heldere informatievoorziening ter bescherming van tekenbeten en legt uit over de aanpak en zorgvergoedingen zodra iemand onverhoopt toch is gebeten door een teek.

  Lees meer

Wijzigingen zorgverzekering 2018

Belangrijke data

 • 19 september 2017

Tijdens Prinsjesdag wordt door het kabinet de inhoud van het basispakket, hoogte van het eigen risico en de zorgpremie bekend gemaakt.

 • 11 november 2017

De uiterste datum dat de zorgverzekeraars de premie voor 2018 bekend hebben gemaakt. Dat is dit jaar een week eerder dan voorheen. Nederlanders hebben dus een week langer de tijd om over te stappen.

 • 31 december 2017

De laatste dag om een nieuwe zorgverzekering voor 2018 te kiezen, waarbij de oude verzekeraar automatisch wordt opgezegd.

 • 31 januari 2018

De laatste dag om een zorgverzekering aan te vragen, wanneer de oude verzekeraar al voor 2018 handmatig is opgezegd.

Zorgverzekering vergelijken 2018

Vanaf halverwege november is het weer mogelijk om tot aan het nieuwe jaar van zorgverzekering over te stappen. Dit jaar wordt het voor de verzekerde gemakkelijker gemaakt om een zorgverzekering te vergelijken voor 2018.

De Nationale Zorgautoriteit (NZa) heeft namelijk een actieplan opgesteld, waardoor zorgverzekeraars hun polisaanbod en informatie transparanter moeten maken voor volgend jaar.

Ook wordt er een loket geopend door de NZa waar vragen gesteld kunnen worden over het vergelijk- en overstapproces.