Huidkankerdag in teken van controle en bescherming

Huidkankerdag in teken van controle en bescherming

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Huidkankerdag in teken van controle en bescherming

Aanstaande zaterdag 20 mei 2017 wordt de vijfde nationale huidkankerdag georganiseerd. Het doel van deze dag is om mensen bewust te maken van de gevaren die te veel zonnen met zich mee kan brengen en dat het belangrijk is om de huid regelmatig te controleren. Verder kan iedereen die zich van te voren heeft aangemeld op huidkankerdag.nl een controle krijgen op “verdachte” plekjes en vlekjes op de huid. Naast een huidcontrole ontvangen zij ook adviezen over hoe de huid het beste beschermd en gecontroleerd kan worden.

Verschillende ziekenhuizen en behandelcentra doen mee aan de huidkankerdag. Tussen 10:00 en 13:00 zijn de gratis controles beschikbaar. Helaas is het – vanwege grote populariteit van de dag – niet langer mogelijk jezelf aan te melden. Om je toch vooruit te helpen geeft Zorgwijzer.nl enkele tips over hoe je jezelf kunt controleren en beschermen. Daarnaast bespreken we in hoeverre medische controles op en behandeling van huidkanker worden vergoed door zorgverzekeraars.

De feiten

  • In tien jaar tijd is het aantal mensen met een eerste diagnose huidkanker gegroeid van 15.000 naar 45.000. Dat is drie keer zoveel.
  • Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker
  • Een op de vijf Nederlanders krijgt te maken met huidkanker
  • Mensen met een lichte huid (die snel verbranden) lopen het meeste risico op huidkanker
  • Mensen die tijdens hun leven vaak in de zon komen, maken meer kans op huidkanker
  • Op jonge leeftijd “goed” verbranden, verdubbelt de kans op huidkanker op latere leeftijd

Hoe kan jij jezelf beschermen?

De belangrijkste oorzaak van huidkanker is een overmatige blootstelling aan UV-straling. Zowel de zon, de zonnebank of een solarium stelt je bloot aan dergelijke straling.

Hoewel je niet altijd kunt voorkomen dat je huidkanker krijgt, vanwege erfelijke aanleg, kun je wel degelijk de kans op huidkanker zo laag mogelijk houden. Bescherming tegen de zon is in deze essentieel:

  • Kom zo min mogelijk direct in contact met de zon tussen 11:00 en 15:00 uur. Als je toch de zon in moet gaan, gebruik dan zonnebrand van een hoge factor (ten minste factor 30)+
  • Draag een goede zonnebril met UV filter die UV-B en UV-A straling tegenhoudt.
  • Draag bedekkende kleding als je voor langere tijd de zon in gaat
  • Blootstelling aan de zon moet voor mensen met een lichte huid langzaam opgebouwd worden.

Hieronder een filmpje van de Stichting Melanoom die zich inzet voor patiënten met melanoom en oogmelanoom. De film is gemaakt door verschillende mensen die melanoom (een gevaarlijke vorm van huidkanker) hebben meegemaakt. Het doel van het filmpje is om anderen op tijd te informeren en waarschuwen over de gevaren van melanoom.

Hoe kan jij jezelf controleren?

Maandelijkse zelfcontrole van de huid is belangrijk om eventuele verdachte plekjes tijdelijk op te sporen. Dan is de kans op genezing het grootst. Controleer de huid op alle oppervlakken en let vooral op de armen, handen, voeten, oren en het gezicht. Een verdacht plekje kan er als volgt uitzien:

  • Een moedervlek die geen duidelijke grens heeft, maar eerder rafelig/wazig is bij de grenzen en eventueel met verschillende kleurgradaties. Soms kan de moedervlek jeuken, bloeden en/of van vorm en grootte veranderen
  • Een lichtgekleurde, gladde, glazige knobbel
  • Een vlekje of wondje dat maar niet lijkt te genezen of open blijft (en blijft bloeden)
  • Een vlekje of knobbeltje met een rode of roze-achtige kleur, eventueel met een korstje
  • Andere vreemde vlekjes of knobbeltjes die je niet direct kunt verklaren

De stichting melanoom heeft een app ontwikkeld, genaamd huidmonitor, die je kan helpen om vlekjes en plekjes op je huid te checken.

Verdachte vlekjes en plekjes kunnen duiden op de volgende vormen van huidkanker:

  • Kwaadaardig melanoom: de meest kwaadaardige, maar minst voorkomende variant van huidkanker is goed te genezen bij tijdige ontdekking, maar kan – mits onbehandeld – uitzaaien via de lymfeklieren naar organen in het lichaam.
  • Plaveiselcelcarcinoom – komt redelijk veel voor, maar niet zo gevaarlijk als het kwaadaardig melanoom (20 procent van de mensen), groeit snel en kan ook uitzaaien. Tijdige ontdekking is belangrijk.
  • Basaalcelcarcinoom – de meest voorkomende vorm (70 procent van de mensen), groeit langzaam en zaait meestal niet uit.

Neem bij het constateren van een vreemd vlekje of knobbeltje altijd spoedig contact op met jouw huisarts of dermatoloog. Soms gaat het om een onschuldig vlekje of knobbeltje, maar het kan ook zijn dat er een vorm van huidkanker wordt gevonden door de arts.

Wat wordt vergoed door jouw zorgverzekering?

Bij constatering van een verdacht plekje, vlekje of knobbeltje kom je meestal als eerste terecht bij jouw huisarts. Deze kan jou voor nadere controle en eventuele behandeling, doorsturen naar de dermatoloog (huidarts). Deze bezoeken en controles worden volledig vergoed door de basisverzekering (ook als er uiteindelijk niets aan de hand blijkt te zijn). Wel betaal je bij de dermatoloog een eigen risico.

Mocht de controle duiden op huidkanker, zoals een kwaadaardig melanoom of een andere tumor dan worden de benodigde behandelingen door jouw zorgverzekeraar vergoed. Het aanpakken van huidkanker verschilt per soort en de plaats en grootte van de tumor. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende technieken om de kanker te verwijderen en uitzaaiingen te voorkomen: wegsnijden, wegbranden, bestralingen, lichttherapie of bevriezen.

Als er onverhoopt uitzaaiingen hebben plaatsgevonden, kan dat reden zijn voor aanvullende behandelingen, zoals chemotherapie of bestralingen. Deze worden op verwijzing van de arts vergoed door de zorgverzekeraar.

Gecontracteerde zorg

Bij bepaalde (budget) polissen heeft de zorgverzekeraar maar een beperkt aantal ziekenhuizen gecontracteerd. Dat betekent dat je voor planbare zorg (waar de behandeling van huidkanker vaak ook onder valt) bent aangewezen op de gecontracteerde ziekenhuizen. In overige ziekenhuizen zul je de rekening voor de behandeling (gedeeltelijk) zelf moeten betalen. Houdt hier rekening mee bij het kiezen van een ziekenhuis (bij jou in de buurt).

Meer informatie: Huidkankerdag.nl

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.