Nederlanders betalen 10 miljard naast zorgpremie

- Reacties 0

Nederlanders betalen gemiddeld 711 euro uit eigen zak aan zorgkosten. Dit is bovenop de verplichte zorgpremie die maandelijks al gemiddeld 100 euro kost voor de meeste mensen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De bedragen hebben betrekking op 2015.

10 miljard

Onder deze kosten vallen onder meer het eigen risico, niet vergoede zorg en geneesmiddelen. In totaal is er 2 jaar geleden voor bijna 10 miljard euro aan zorgkosten betaald buiten de premie van de zorgverzekering om. Dat is meer dan tien procent van de totale kosten in dit segment, die in 2015 ruim 90 miljard euro bedroegen.

Eigen risico

Tijdens de eeuwwisseling – zo’n 17 jaar geleden – bedroeg de eigen bijdrage nog 400 euro (in plaats van 711 euro). De reden van de forse toename is te wijten aan de invoering van het eigen risico in 2008. Ook de eigen bijdrage voor de langdurige zorg is de afgelopen jaren gestegen. Inmiddels bedraagt het eigen risico anno 2017 minimaal 385 euro. Dit bedrag kan vrijwillig worden verhoogd met maximaal 500 euro.

Eigen risico

Het is nog niet bekend of het eigen risico van de zorgverzekering in 2018 weer gelijk blijft, of gaat stijgen.

Ziekenhuiszorg

Van die 711 euro ging het grootste deel op aan ziekenhuiszorg, geneesmiddelen en ouderenzorg. Doordat steeds meer zorg onder het eigen risico valt zijn de kosten uit eigen zak ook gestegen de afgelopen jaren. Ook hulpmiddelen, zoals een scootmobiel of bril moeten deels zelf betaald worden.

Het CBS meldt dat de zorgkosten de afgelopen vijftien jaar ongeveer zijn verdubbeld.

Europa

Ondanks dat de zorg in Nederland erg duur is, door de verplichte zorgpremie, belastingen en eigen bijdragen, behoort het wel tot een van de beste in Europa. Meerdere studies hebben dit de afgelopen jaren bevestigd.

LEES OOK
Zorg in Europa: Nederland behoort tot duurste én beste

De zorgkosten in Nederland zijn hoger dan in de rest van Europa. Gelukkig krijgen we daar wel kwaliteit voor terug.

0 reacties op Nederlanders betalen 10 miljard naast zorgpremie

Schrijf een reactie

Jouw email adres blijft privé

Laatste Nieuws

Laatste Reacties

 • F.Driessen schreef op

  "Ik heb al zeker 30 jaar diabetes en moet nu 4 x per dag spuiten en meten. Haalde stripjes om…"

  Lees meer
 • Bart schreef op

  "Daar wil ik ook graag antwoord op!"

  Lees meer
 • Tessa schreef op

  "Het feit dat de meeste politieke partijen niets zien in een nationaal zorgfonds zegt genoeg. De financiele onderbouwing van de…"

  Lees meer
 • Kid schreef op

  "Zeg, als jullie van zorgwijzer.nl geld willen verdienen aan mensen die zo nodig zorgverzekeraars willen vergelijken moet je dat zelf…"

  Lees meer