Premiestijging leidt niet tot toename overstappers zorgverzekering

Premiestijging leidt niet tot toename overstappers zorgverzekering

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Premiestijging leidt niet tot toename overstappers zorgverzekering

Een stijgende premie van de zorgverzekering leidt al jarenlang niet tot een toename van het aantal overstappers. Het blijkt dat consumenten vooral op zoek zijn naar zekerheid bij hun keuze voor een nieuwe zorgpolis. Als zij denken dit niet te krijgen bij een andere verzekeraar dan stappen zij niet over. Zo zit de helft van alle verzekerden al ruim 10 jaar bij dezelfde zorgverzekeraar.

Dat blijkt uit de ‘Zorgmonitor 2017’ uitgevoerd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De zorgmonitor geeft inzichten in de houding en gedrag van consumenten wanneer zij een overstap van zorgverzekering overwegen. Ook de klanttevredenheid van de verzekeraars wordt onderzocht.

Premiestijging

Het overstappercentage ligt al jaren rond dezelfde koers, namelijk tussen zes en zeven procent van de totale markt. En dat is enigszins opvallend, aangezien de zorgpremie de laatste jaren fors is gestegen. Echter leidt dit dus nog maar bij een klein percentage tot een daadwerkelijke verandering van de zorgpolis.

Zo is dit jaar de premie voor de basisverzekering met gemiddeld 100 euro gestegen en het jaar daarvoor ook al met meerdere tientallen euro’s. Het einde van deze stijging lijkt echter nog niet in zicht. De grote zorgverzekeraars laten namelijk negatieve cijfers zien, doordat ze veel reserves inzetten om de premie te drukken. Ook dit potje raakt dus langzaam op, wat grote gevolgen kan hebben voor de zorgverzekering in 2018.

Trouw

Van de verzekerden die al minimaal 10 jaar trouw zijn aan dezelfde verzekeraar, zou bijna de helft een overstap overwegen wanneer zij zeker zouden weten dat zij bij de nieuwe zorgverzekeraar dezelfde zorgvergoeding zouden krijgen. Een derde van deze groep zegt zelfs helemaal niet een overstap te overwegen.

De groep consumenten die zichzelf heeft georiënteerd op een nieuwe zorgverzekering is wel gegroeid ten opzichte van andere jaren. 35 procent van de verzekerden heeft dit voor dit jaar gedaan (zeven procent meer dan een jaar eerder).

Informatie

Volgens de Zorgmonitor moeten zorgverzekeraars en ook dus zorgvergelijkers betere informatie verschaffen ten aanzien van vergoedingen voor aanvullende verzekeringen, kwaliteit van gecontracteerde zorgaanbieders en de premie.

De reeds verplichte zorgverzekeringskaart – waarbij de verschillende basisverzekeringen worden toegelicht – kent nog weinig bekendheid. De meerderheid van de consumenten heeft namelijk nog nooit gehoord van deze kaart.

Bron: ACM.nl

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.