Ruim 1 miljoen overstappers zorgverzekering

- Reacties 0

6,4 procent van de Nederlanders wisselde dit jaar van zorgverzekeraar. Dat komt neer op 1,08 miljoen mensen. Deze cijfers komen voort uit overstapinformatie bij de verschillende zorgverzekeraars. Op basis van deze gegevens stelde onderzoeksbureau Vektis het definitieve overstappercentage op.

De forse premiestijging voor de basisverzekering (gemiddeld bijna 92 euro per verzekeraar) heeft er dus niet voor gezorgd dat meer mensen zijn gewisseld van polis. Een logische reden hiervoor is dat de premie bij alle verzekeraars toenam en dat de verschillen in premie tussen de verzekeraars onderling daarmee min of meer gelijk zijn gebleven.

Lichte stijging

Het percentage overstappers ligt een fractie hoger dan in 2016. Toen wisselde 6,3 procent van de verzekerde populatie van zorgverzekeraar. Hieronder een overzicht van het percentage overstappers in de afgelopen jaren.

Vektis houdt al sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet (Zvw) bij hoeveel mensen per jaar switchen van zorgverzekeraar. Het eerste jaar (2006) lag het percentage op 19 procent, maar dat kwam puur vanwege de invoering van het nieuwe stelsel. Het eigenlijke recordjaar was in 2013 toen er een overstappercentage van 7,2 procent werd gemeten.

Collectieve verzekering

Ongeveer twee derde van alle verzekerden stappen vrijwel nooit over naar een andere zorgverzekering. Zij zijn collectief verzekerd, bijvoorbeeld via de werkgever, en gaan ervan uit dat zij al beschikken over een goede polis voor een lage premie. Vaak blijkt echter dat een individuele polis toch een stuk goedkoper is. Bovendien zijn veel mensen met een collectieve polis onnodig ruim verzekerd waardoor er voor deze groep veel te besparen valt.

LEES OOK
'Onnodig dure premie met collectieve zorgverzekering'

De collectieve zorgverzekering heeft zijn beste tijd gehad. Een individuele polis is gemiddeld 150 euro goedkoper.

0 reacties op Ruim 1 miljoen overstappers zorgverzekering

Schrijf een reactie

Jouw email adres blijft privé

Laatste Nieuws

Laatste Reacties

 • F.Driessen schreef op

  "Ik heb al zeker 30 jaar diabetes en moet nu 4 x per dag spuiten en meten. Haalde stripjes om…"

  Lees meer
 • Bart schreef op

  "Daar wil ik ook graag antwoord op!"

  Lees meer
 • Tessa schreef op

  "Het feit dat de meeste politieke partijen niets zien in een nationaal zorgfonds zegt genoeg. De financiele onderbouwing van de…"

  Lees meer
 • Kid schreef op

  "Zeg, als jullie van zorgwijzer.nl geld willen verdienen aan mensen die zo nodig zorgverzekeraars willen vergelijken moet je dat zelf…"

  Lees meer