Veel Nederlanders ervaren langdurige corona klachten (Long Covid)

Veel Nederlanders ervaren langdurige corona klachten (Long Covid)

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Veel Nederlanders ervaren langdurige corona klachten (Long Covid)

Een groot aantal Nederlanders die een besmetting met corona hebben meegemaakt, houden daar nog langdurig klachten van. Dat wordt ‘Long Covid’ genoemd.

Op Zorgwijzer zijn inmiddels vele duizenden reacties van mensen met langdurige klachten. Sommigen van hen hebben al enkele maanden last, terwijl iemand normaal gesproken binnen 2 weken volledig is hersteld.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zegt dat deze langdurige klachten echt een probleem vormen. Ook bij het RIVM is het probleem bekend.

Dit artikel is geplaatst op 25 mei 2020 en voor het laatst bijgewerkt op 9 augustus 2021.

Symptomen corona

Typische symptomen die horen bij een corona infectie zijn: keelpijn, neusverkoudheid, koorts, droge hoest en vermoeidheid. Ook slijm ophoesten, hoofdpijn en verlies van reuk en smaak komen voor.

Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten binnen één week, hoewel een hoestje soms langer kan aanhouden. Iemand met milde klachten is na 2 weken weer volledig klachtenvrij, blijkt uit gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Langdurige klachten

Helaas houdt een kleine groep mensen langdurige klachten, nadat ze ziek zijn geworden van het coronavirus. Volgens een eerste schatting hebben circa 1 op de 5 personen 4 of 5 weken na een positieve test nog klachten.

Zij kunnen te maken met de volgende symptomen/klachten:

  • Aanhoudende vermoeidheid
  • Kortademigheid of benauwdheid
  • Hoesten
  • Verlies van reuk (en smaak)
  • Pijn op de borst

Mensen die last houden van langdurige corona klachten hebben recht op vergoeding van paramedische zorg via de basisverzekering.

Risicofactoren

Volgens het RIVM hebben sommige mensen een grotere kans op langdurige klachten na een infectie met het coronavirus. Zo lijkt het een verband te zijn met leeftijd en de hoeveelheid klachten in de eerste fase van de besmetting.

Ook de volgende groepen hebben meer kans op langdurige klachten:

  • Mensen met een hoog BMI
  • Mensen met astma
  • Mensen die door corona in het ziekenhuis zijn opgenomen
  • Vrouwen

Ervaringen

De klachten die horen bij Long Covid kunnen enkele weken tot vele maanden aanhouden, blijkt de honderden reacties die zijn achtergelaten op Zorgwijzer.nl:

Sil op 27 juni 2020:

Nu 15 maanden na mijn besmetting ben ik nog steeds niet helemaal zoals ik vóór corona was.

Els op 11 mei 2021:

December 2020 corona gehad, 1 week flink ziek geweest en vooral mega hoofdpijn. Helaas heb ik hier nog steeds last van. Het is erger wanneer ik moe ben en veel prikkels heb gehad. Dan is het net als migraine, wil t liefst in het donker liggen en geen geluiden horen.

Ik werk ook nog steeds niet volledig. Lukt gewoon niet door die hoofdpijn. Soms iets betere week en dan weer minder. Ik wordt er letterlijk depressief van. Geen idee wanneer dit beter gaat. Zit nu al op 6 maanden

Carola op 27 april 2020:

Het valt mij op dat toch veel mensen dezelfde klachten hebben die ik ervaar, zoals zuurbranden, pijn daarvan bij je borstpijn, continu gevoel van irritatie in je luchtwegen en een hoest die maar niet weg gaat. Ik heb daar nu al meer dan 3 weken last van en ook de vermoeidheid heb ik.

Als ik echter de symptomen lees en de classificatie van milde en ernstige symptomen die door de artsen worden omschreven, dan vind ik het toch niet kloppen met elkaar. Bij mild schijnt het gemiddelde binnen 14 dagen geen klachten meer te hebben, maar ik ervaar mijn klachten ook weer niet als zeer ernstig, wel heel irritant.

Koen op 1 mei 2020:

Ik zit hier al zo lang mee, bijna 9 weken. Symptomen worden beter maar het voelt alsof het gewoon niet goed gaat. Afgelopen nacht hele heftige hartkloppingen gehad. Ik dacht dat was het dan, maar na een uur ben ik in slaap gevallen en waren de hartkloppingen weg. Ik kan het moeilijk meer aan met al deze klachten.

Gisy op 2 mei 2020:

Ik heb sinds 24 maart klachten. Het begon met hoofdpijn, maar ik heb nu ook last van mijn rechter arm. Sinds drie weken vooral ‘s nachts. Ik ben nog steeds heel erg moe. Ik word vermoeid wakker en ik ben de hele dag energieloos, maar ik heb geen griep of ziek gevoel.

Mulder op 20 mei 2020:

Ik loop al dik 10 weken met coronaklachten rond. De klachten worden langzaam aan wel minder, maar met hele kleine stapjes.

Meer informatie over het herstel na corona en ervaringen vind je op het coronalongplein.

Thuisisolatie

In de huidige richtlijnen van het RIVM staat dat de bevestigde patiënten met corona thuis in isolatie moeten blijven totdat ze ten minste 24 uur klachtenvrij zijn (7 dagen na begin van de symptomen).

Iemand die al langer ziek is, mag eigenlijk niet het huis uit, laat staan werken. Dat zorgt voor veel problemen, want werkgevers wijzen hun werknemers vaak op de richtlijnen van het RIVM, waarin staat dat iemand binnen 2 weken normaliter hersteld zou moeten zijn.

Volgens de NOS zijn er zelfs patiënten die twee tot drie keer per week worden ‘gestalkt’ door de werkgever en arbodienst.

Meer aandacht

Om het probleem meer aandacht te geven is er op Facebook een speciale lotgenotengroep opgezet, genaamd: ‘corona-ervaringen en langdurige klachten’. Ook op Zorgwijzer kunnen mensen hun ei kwijt. Al 10.000 mensen hebben hun ervaring gedeeld met de rest van Nederland.

Ook huisartsen spreken van een serieus probleem. Zo ook NHG-woordvoerder en huisarts Jako Burgers. Via de NOS laat hij weten veel patiënten te kennen die maar heel traag herstellen.

Er is nog geen optimale behandeling voor Long Covid.

Klachten doorgeven?

Het RIVM houdt de verspreiding van corona nauwlettend in de gaten. Om dit kracht bij te zetten kan iedereen (met of zonder klachten) meedoen met de infectieradar.

Hoe werkt het?

  1. Meld je hier online aan voor de infectieradar.
  2. Een keer per week geef je door of je in de afgelopen week koorts of andere klachten hebt ervaren.
  3. Met jouw input kan het RIVM sneller en beter signaleren of er een toename of afname is van infecties.

Inmiddels zijn er ruim 20.000 deelnemers.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.