Eigen risico vrijwillig verhogen

Het is mogelijk om enkele tientallen euro’s te besparen op je zorgverzekering door het wettelijke verplichte eigen risico te verhogen met maximaal 500 euro. Je hebt dan een 'vrijwillig' eigen risico.

Het hoogste eigen risico bedraagt 885 euro in 2022.

Het vrijwillig verhogen van het eigen risico kent voor- en nadelen.

Voordeel

Er is eigenlijk maar één voordeel: een lagere premie van je basisverzekering. Bij sommige verzekeraars kan de korting oplopen tot wel 25 euro per maand als je het eigen risico met 500 euro verhoogt.

Bekijk op Zorgwijzer welke korting jij krijgt bij het verhogen van je eigen risico.

Nadelen

Er zijn twee nadelen:

Je bent duurder uit als je onverhoopt wat overkomt en in het ziekenhuis wordt opgenomen. Ook als je (dure) medicijnen gebruikt of een dure behandeling of operatie moet ondergaan, kost dit al snel je volledige verplichte en vrijwillige eigen risico: maximaal 885 euro.

Daarnaast moet je meestal in één keer een flinke rekening van het eigen risico betalen als je te maken krijgt met hoge zorgkosten. Als je dit geld niet beschikbaar hebt, kan dit leiden tot een vervelende situatie.

Keuzehulp eigen risico

Gezien de voor- en nadelen is het niet gemakkelijk om te bepalen of het voor jou verstandig is om het eigen risico te verhogen.

Dit stappenplan helpt je bij het maken van een keuze:

Stappenplan dat uitlegt of het wel of niet slim is om het eigen risico te verhogen

Rekenvoorbeelden

Hieronder enkele rekenvoorbeelden die je wellicht meer inzicht kunnen geven.

Voorbeeld 1 – Ingrid

Ingrid is op leeftijd en heeft regelmatig ziekenhuiszorg en medicijnen nodig. Toch besluit ze, tegen beter weten in, haar eigen risico te verhogen. Aan het eind van het jaar blijkt echter dat ze het limiet van haar eigen risico alweer heeft bereikt.

Conclusie: Ingrid is (1.784 - 1.548) = 236 euro duurder uit na het vrijwillig verhogen van haar eigen risico, omdat ze al haar eigen risico heeft verbruikt. De korting van haar zorgpremie weegt niet op tegen de extra kosten die ze moet betalen voor haar vrijwillige eigen risico.

Voorbeeld 2 – Klaas

Klaas leeft gezond en maakt weinig gebruik van zorg. Hij slikt wel wat medicijnen waardoor hij tussen de 100 en 200 euro per jaar kwijt is aan eigen risico.

Hieronder zie je bijvoorbeeld dat hij in het eerste geval 140 euro kwijt is aan verplicht eigen risico. In het tweede deel van het voorbeeld zie je dat Klaas heeft besloten om zijn eigen risico vrijwillig te verhogen waarmee hij korting ontvangt op de premie.

Conclusie: Klaas bespaart fors (224 euro in één jaar) op zijn zorgkosten. Uiteindelijk heeft hij netto een goedkopere zorgverzekering, omdat hij alleen een deel van zijn verplichte eigen risico verbruikt. Zijn vrijwillige eigen risico wordt niet eens belast.

Voorbeeld 3 – Tom

Tom is jong, gezond en maakt eigenlijk nooit gebruik van het zorgstelsel. Af en toe gaat hij naar de huisarts. Daar blijft het bij. Hij besluit zijn eigen risico vrijwillig voor het nieuwe jaar te verhogen met 500 euro naar een totaal van 885 euro. In de loop van het jaar komt Tom ten val met zijn fiets. Hij moet naar het ziekenhuis voor een röntgenscan en maakt hij wat andere ziekenhuiskosten.

De totale rekening: 635 euro. Dit bedrag gaat volledig van zijn verplicht eigen risico (385 euro) af en deels van zijn vrijwillig eigen risico af (250 euro). Verder in dat jaar maakt Tom geen zorgkosten meer.

Conclusie: hoewel Tom een deel van zijn vrijwillige eigen risico heeft gebruikt, is hij ongeveer even duur uit als het jaar ervoor.

Het blijft een afweging

Natuurlijk is het lastig om in te schatten hoeveel zorgkosten je in een bepaald jaar gaat maken. Een ongeluk, een onverwachte opname in het ziekenhuis of het slikken van dure medicijnen zorgt er al snel voor dat het eigen risico helemaal wordt verbruikt.

Het vrijwillig verhogen van het eigen risico blijft daarom een gok. Het kan goed uitpakken, maar je zorgkosten kunnen ook 500 euro hoger uitvallen. Door de korting ben je echter maar zo'n 200 tot 300 euro duurder uit.