Hoe kan ik mijn zorgverzekering opzeggen?

Normaliter kun je slechts eenmaal per jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan echter niet het gehele jaar door. Er zijn in feite twee verschillende manieren hoe je kunt wisselen van zorgverzekeraar:

  1. Opzeggen + Afsluiten– Stap 1: handmatig opzeggen van je zorgverzekering bij je huidige zorgverzekeraar. Dit moet voor 1 januari gedaan zijn. Doe je dit bijvoorbeeld pas op 2 januari, dan is de opzegging niet geldig en zit je in feite weer een jaar vast aan jouw huidige zorgverzekering. Stap 2: nadat de nieuwe zorgverzekering is opgezegd kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Dit moet uiterlijk 31 januari geschieden. Op de website van de betreffende zorgverzekeraar kun je altijd meer informatie vinden over het opzeggen van je zorgverzekering. In de meeste gevallen is het nodig je zorgverzekering schriftelijk op te zeggen, maar in enkele gevallen mag dit ook telefonisch of door een online formulier in te vullen.
  2. Overstappen – Je kunt ook wisselen van zorgverzekeraar door gebruik te maken van de overstapservice. Dit is eenvoudiger dan het handmatig opzeggen en afsluiten, omdat jouw nieuwe zorgverzekeraar de oude zorgverzekering voor je opzegt. Overstappen dient voor 1 januari te gebeuren anders is de overstap niet geldig. Als je overstapt  naar een uitgebreid aanvullend pakket waarvoor een medische selectie van toepassing is en je wordt geweigerd. Dan word je oude zorgverzekering alsnog opgezegd. Je hebt dan tot 31 januari de tijd om een andere zorgverzekering af te sluiten.

Op ZorgWijzer vind je nog meer informatie over het overstappen naar een andere zorgverzekeraar.