Moet ik veranderen van huisarts als ik van zorgverzekering verander?

In sommige gevallen is het nodig van huisarts te veranderen wanneer je van zorgverzekeraar verandert. Echter, in de meeste gevallen kun je bij je eigen huisarts blijven. Als je kiest voor een restitutieverzekering, dan heb je altijd de zekerheid dat je bij je eigen huisarts kunt blijven. Als je kiest voor een naturaverzekering, dan bestaat er de mogelijkheid dat je naar een andere huisarts moet overstappen om de kosten voor bezoeken aan de huisarts nog vergoed te krijgen.

Restitutieverzekering

De restitutieverzekering is een zorgverzekering waarbij je zelf de vrije keuze hebt voor je zorgaanbieders. Dit betekent dat je de zorgkosten, die binnen je zorgverzekering vallen, altijd vergoed krijgt, ongeacht of je zorgverzekeraar afspraken met de zorgaanbieder heeft.

Met de restitutieverzekering heb je dus ook de vrije keuze aan huisartsen en kun je gewoon bij je eigen huisarts blijven. Je krijgt alle huisartskosten vergoed, ook als jouw huisarts geen afspraken met je zorgverzekeraar heeft.

Naturaverzekering

De meeste mensen kiezen toch voor de naturaverzekering, en dan vooral omdat deze voordeliger is. Bij de naturaverzekering heb je niet de volledig vrije keuze uit de diverse zorgaanbieders, maar heb je de keuze uit zorgaanbieders waarmee je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt. Hierdoor zijn de te vergoeden kosten voor je zorgverzekeraar lager dan wanneer er geen afspraken met de zorgaanbieder zijn.

Je krijgt je huisartskosten vergoed wanneer je zorgverzekeraar afspraken heeft met jouw huisarts. Is dit niet het geval, dan komen de kosten van de huisarts voor je eigen rekening en is het de moeite waard te overwegen van huisarts te veranderen. Echter, in de meeste gevallen is dit niet nodig. Alle zorgverzekeraars maken met zoveel mogelijk huisartsen goede afspraken, waardoor het zelden voorkomt dat huisartskosten niet worden vergoed. Voor alle zekerheid kun je altijd bij je huisarts of bij de zorgverzekeraar vragen of er afspraken onderling zijn.