Zorgpas

Met je zorgpas laat je zien dat je bent verzekerd voor zorgkosten. Het geldt in veel landen als verzekeringsbewijs.

Voorbeeld van een zorgpasje, zowel de voorkant als achterkant.

Een zorgpas wordt meestal in fysieke vorm verstrekt door een zorgverzekeraar. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij Zilveren Kruis, VGZ, CZ, Menzis of Zorg en Zekerheid.

Bij sommige verzekeraars, zoals Anderzorg en Jaaah, krijg je een digitale zorgpas die je via de app van de verzekeraar kunt bekijken.

Wat staat er op je zorgpas?

Op je zorgpas staat belangrijke informatie over je zorgverzekering, zoals:

  • Je polisnummer, relatienummer of klantnummer
  • Contactinformatie van je verzekeraar
  • Nummer van de alarmcentrale

Ook staat er belangrijke persoonlijke informatie op het zorgpasje, zoals je geboortedatum en burgerservicenummer.

Waar is je zorgpas voor bedoeld?

Je zorgpas is bedoeld als verzekeringsbewijs voor zorgaanbieders. Een ziekenhuis of andere zorgverlener kan aan de hand van je zorgpas drie dingen zien:

  1. Wie je bent
  2. Bij wie je bent verzekerd
  3. Hoe je bent verzekerd

Geen zorgpas?

Heb je geen zorgpas bij de hand? Dan kan je zorgverlener ook vragen om jouw rijbewijs, id-kaart of paspoort om te zien hoe je bent verzekerd. Je kunt ook zonder zorgpasje naar de huisarts of het ziekenhuis.

Tip: maak een foto of screenshot van je ziektekostenpas, zodat je deze altijd bij de hand hebt.

Europese zorgpas (EHIC)

Binnen Europa kun je meestal gebruik maken van je Europese zorgpas (EHIC). Deze staat op de achterkant van je gewone zorgpas.

De EHIC is persoonsgebonden en geldig in 34 landen binnen de Europese Economische Ruimte (EER). Met de kaart heb je recht op urgent zorg bij tijdelijk verblijf in het buitenland. Uiteraard moet je wel in Nederland verzekerd zijn.

Buiten Europa

Buiten Europa kan ook het slim zijn om je zorgpas bij de hand te houden. Er staat belangrijke informatie op die kan worden gebruikt door de zorgverlener die je behandelt. Ook het noodnummer, dat vaak op de zorgpas staat, is handig om te hebben bij een ongeval.

Hoe kan ik een zorgpas aanvragen?

Als je een nieuwe zorgverzekering aanvraagt of als je zorgpas is verlopen ontvang je binnen twee tot drie weken een nieuwe zorgpas.

Geen pasje ontvangen? Controleer dan eerst of deze misschien digitaal beschikbaar is, via de app van je zorgverzekeraar. Neem in andere gevallen contact op met de verzekeraar.

Zorgpas kwijt of gestolen

Is je zorgpasje kwijtgeraakt of gestolen? Vraag dan een nieuwe aan bij je zorgverzekeraar.