Zorgverzekering ex-defensie

Iedereen die in Nederland werkt, is verplicht zich te verzekeren voor ziektekosten. Voor Nederlands defensiepersoneel is er echter een speciale regeling getroffen, waardoor zij automatisch zijn verzekerd. Zij hoeven zelf geen zorgverzekering af te sluiten.

Maar wat gebeurt er met de zorgverzekering van militairen die uit dienst gaan?

Zorgwijzer heeft een stappenplan samengesteld voor ex-militairen:

1. Automatisch overgezet

Zodra je uit militaire dienst treedt wordt je vanuit de SZVK meestal automatisch (en zonder medische selectie) overgezet naar zorgverzekeraar Zorgzaam. Deze verzekeraar is bedoeld voor ex-militairen en anderen die een arbeidsrelatie bij defensie hebben gehad. Ook hun gezinsleden kunnen hier terecht.

Belangrijk: het is niet verplicht om gebruik te maken van Zorgzaam. Je mag ook zelf een zorgverzekering afsluiten. Soms is dat zelfs goedkoper.

2. Basisverzekering afsluiten

Wens je geen gebruik te maken van Zorgzaam? Dan moet je je binnen vier maanden aanmelden bij een verzekeraar voor een basisverzekering. De dekking mag je eventueel uitbreiden met een aanvullende zorgverzekering.

  • Een basisverzekering kost ongeveer 105 euro per maand
  • Een aanvullende verzekering is er in verschillende soorten en maten

Je kunt ieder jaar, in november en december, wisselen van ziektekostenverzekeraar. Je oude zorgpolis wordt dan automatisch voor je opgezegd. Ex-militairen betalen ook gewoon eigen risico, net als andere burgers.

3. Vergelijken

Door zorgverzekeringen te vergelijken, vind je snel een passende polis. Bij de vergelijking online wordt rekening gehouden met je geboortedatum, je wensen rondom het eigen risico, zorgkeuze en aanvullende zorg.

Kinderen kunnen gratis worden meeverzekerd.

Hulp nodig met het kiezen van een zorgverzekering via Zorgwijzer? Neem dan contact met ons op.

Actieve militaire dienst

Militairen in actieve dienst zijn verplicht en automatisch verzekerd bij de Stichting Ziektekosten Verzekering Krijgsmacht (SZVK). Zij worden aangemeld bij Univé, uitvoerder voor de zorgverzekering van militairen.

Militairen die in dienst gaan, dienen wel hun oude verzekering schriftelijk op te zeggen. Zodra ze in dienst treden hebben zij recht op het basispakket en Uitbreiding Basispakket. Militairen zijn gratis verzekerd en hoeven geen eigen risico of inkomensafhankelijke bijdrage te betalen. Er wordt wel loon ingehouden voor de bijdrage van hun zorgverzekering.