search

Zoeken

Zorgverzekering bij studie, stage of werk in het buitenland

Ben je van plan om te gaan studeren, stage te lopen of te werken in het buitenland?

Dan kan dat gevolgen hebben voor je zorgverzekering. De dekking tegen ziektekosten is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur van je verblijf, je bestemming en of je al dan niet een baan hebt.

Hieronder bespreken we drie veelvoorkomende situaties.

1. Ik ga studeren in het buitenland

Als je in het buitenland gaat studeren, blijf je in de meeste gevallen gewoon verzekerd via je zorgverzekeraar in Nederland. Dit is zelfs wettelijk verplicht. Het maakt daarbij niet uit of je bij de gemeente staat ingeschreven of niet.

Wat moet je doen?

  1. Geef aan je zorgverzekeraar door dat je (tijdelijk) in het buitenland gaat wonen
  2. Zorg dat je een goede reisverzekering of internationale verzekering hebt

Een goede zorgverzekering is in het buitenland erg belangrijk. De Nederlandse basisverzekering dekt namelijk alleen de kosten die in Nederland gebruikelijk zijn. In het buitenland kunnen de ziektekosten namelijk een stuk hoger uitvallen dan in Nederland.

Op Zorgwijzer vind je meer informatie over de mogelijkheden voor een internationale zorgverzekering.

Blijf je in Nederland wonen tijdens je studie?

Dan blijf je vrijwel altijd in Nederland verzekerd tegen ziektekosten.

Kijk op grensinfopunt.nl voor meer informatie.

Ga je naast je studie ook werken?

Dan kun je jouw Nederlandse zorgverzekering niet langer aanhouden.

Kijk verder bij punt 3: 'ik ga werken in het buitenland'

2. Ik ga stage lopen in het buitenland

Bij een stage in het buitenland kun je niet altijd verzekerd blijven in Nederland.

Dit hangt af van drie dingen:

  • Naar welk land je op reis gaat
  • Of je een stagevergoeding ontvangt
  • Hoe oud je bent

Wat moet je doen?

Indien je geen stagevergoeding ontvangt, kun je in de meeste gevallen gewoon in Nederland verzekerd blijven. Zorg wel dat je de adreswijziging doorgeeft aan je verzekeraar.

Als je wel loon of een stagevergoeding ontvangt, raden we je aan om een zogeheten 'Wlz-onderzoek' aan te vragen via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit onderzoek bepaalt of je in Nederland verzekerd kunt blijven tegen ziektekosten of dat je jouw zorgverzekering moet opzeggen. Geef de uitslag van dit onderzoek door aan je zorgverzekeraar.

Verder is het erg belangrijk om tijdens je verblijf in het buitenland goed verzekerd te zijn tegen ziektekosten. Mogelijk ben je niet meer verzekerd in Nederland, en zelfs als je nog wel onder de Nederlandse basisverzekering valt, worden lang niet alle kosten gedekt.

Daarom is het verstandig om een uitgebreide reisverzekering af te sluiten, of nog beter: een internationale zorgverzekering die bredere dekking biedt en je optimaal beschermt tegen onverwachte medische kosten in het buitenland.

Blijf je in Nederland wonen tijdens je stage?

Kijk dan op grensinfopunt.nl voor meer informatie.

3. Ik ga werken in het buitenland

Als je in het buitenland gaat werken, kun je niet meer verzekerd blijven via je zorgverzekeraar in Nederland. Uitzondering hierop is als je bent gedetacheerd en dus voor een Nederlandse organisatie (bedrijf of overheid) in het buitenland werkzaam bent.

Wat moet je doen?

  1. Je zorgverzekering in Nederland opzeggen
  2. Zorgen voor een goede vervangende zorgverzekering

Wanneer je in het buitenland werkt, val je doorgaans onder het nationale verzekeringsstelsel van dat land. Dit betekent dat je verplicht verzekerd bent en premie betaalt, of dat je ziektekosten worden gedekt via belastingen.

Er zijn echter situaties waarin een nationale verzekeringspolis niet verplicht of voldoende is. Het is daarom essentieel om zorgvuldig te controleren waarvoor je precies verzekerd bent, ook als je bijvoorbeeld tijdelijk terugkeert naar Nederland om familie en vrienden te bezoeken.

In dergelijke gevallen kan een internationale zorgverzekering een waardevolle aanvulling zijn op je wereldwijde dekking tegen ziektekosten.

Blijf je in Nederland wonen?

Dan behoudt je ook het recht op zorg in Nederland. Om hiervan gebruik te maken, kun je je aanmelden voor een Verdragspolis bij verzekeraar CZ.

Hiervoor heb je wel een verdragsformulier 106 of S1 nodig, dat wordt verstrekt door je buitenlandse ziektekostenverzekeraar.

Kijk op grensinfopunt.nl voor meer informatie.

Blijf je ook in Nederland werken?

Werk je tijdens je verblijf in het buitenland ook nog voor een Nederlandse werkgever, naast je lokale baan?

Doe dan via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een onderzoek naar je verzekeringsplicht.

Werk je minder dan drie maanden in het buitenland?

Als je voor een periode van minder dan drie maanden in het buitenland gaat werken, kun je mogelijk je Nederlandse zorgverzekering behouden. Dit geldt met name voor tijdelijke arbeidscontracten of projecten. Voer altijd een Wlz-onderzoek uit om je status te bevestigen.

Over de auteur:

Dagelijks ben ik bezig om alle informatie binnen de snel veranderende zorgsector zo goed mogelijk in kaart te brengen. Dit doe ik met veel passie en plezier.

Meer over Koen