Orthomoleculaire geneeskunde (2023)
Orthomoleculaire geneeskunde, soms ook voedingsgeneeskunde genoemd, is een complementaire geneeswijze/therapie met wetenschappelijke basis die als doel heeft de gezondheid van de mens te herstellen/op peil te houden en ziekteprocessen te bestrijden.
Om dat te bereiken wordt er in de orthomoleculaire geneeskunde zoveel mogelijk gebruik gemaakt van voedingssupplementen, zoals vitamines, mineralen, vetzuren en andere (voedings)stoffen die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken. Voedingsadviezen en voedingssupplementen worden op de persoon afgestemd.
Ga direct naar de vergoedingen van orthomoleculaire geneeskunde per zorgverzekeraar
Klachten
Orthomoleculaire geneeskunde kan een goede (aanvullende) therapie/geneeswijze zijn bij bijvoorbeeld:
- Overgewicht
- Diabetes
- Overgangsklachten
- Fibromyalgie
- Parkinson
- Reuma (en verwante aandoeningen)
- Botontkalking
- Hooikoorts
- Ziekte van Crohn
- Psoriasis
- Migraine
- Hoge bloeddruk
- Bij tekort aan voedingsstoffen, vitamines en/of mineralen
Vergoeding basisverzekering
Orthomoleculaire geneeskunde wordt door zorgverzekeraars dus gezien als een puur aanvullende zorgvorm en wordt daarom niet gedekt vanuit de basis zorgverzekering. Vanuit de basisverzekering zijn er dus geen vergoedingsmogelijkheden voor orthomoleculaire geneeskunde.
Cliënten/verzekerden hebben echter wel recht op drie uur dieetadvisering/dieetbegeleiding vanuit het basispakket. Op deze pagina lees je meer over de vergoeding van dieetadvies vanuit de basis- en aanvullende verzekering.
Vergoeding aanvullende verzekering
Indien een verzekerde voor vergoeding van Orthomoleculaire geneeskunde/voedingssupplementen in aanmerking wil komen, zal hij/zij een aanvullende verzekering moeten afsluiten bij een zorgverzekeraar die één (of meer) van de volgende beroepsverenigingen erkend:
- De beroepsvereniging ‘Maatschappij ter bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde’ (MBOG)
- De Stichting Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT)
- De Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG)
- Federatie van Additief Geneeskundig Therapeuten (FAGT)
- De Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde (AVIG)
De verzekerde kan vervolgens kiezen uit behandelaars die bij deze verenigingen zijn aangesloten. De consulten worden vergoed als deze voor de verzekerde bedoeld zijn als medische behandeling. De voedingssupplementen die worden geadviseerd of meegegeven worden doorgaans niet vergoed. Raadpleeg bij twijfel de polis of informeer bij de verzekeraar.
In het onderstaande overzicht staan verzekeraars die de MBOG en/of CAT erkennen en in dat kader orthomoleculaire geneeskunde vergoeden.
Let in de tabel op:
- Het maximaal te vergoeden bedrag
- Het dekkingspercentage (van de maximum vergoeding)
- Of er een daglimiet of limiet per behandeling van toepassing is
Verder kan de zorgverzekeraar zelf ook nog voorwaarden stellen aan de vergoeding. Een voorbeeld is dat de behandelingen en onderzoeken van de patiënt geen sociaal karakter mogen hebben of zijn gericht op welbevinden.
Let op: informeer voor de zekerheid bij de verzekeraar én de behandelaar of vergoeding van orthomoleculaire geneeskunde kan plaatsvinden.