Overgangsconsulente (2024)
De menopauze (overgang) is een veelomvattend proces dat zowel op lichaam en geest zijn invloed uitoefent. Bij gemiddeld acht van de tien vrouwen ontstaan er klachten, zoals opvliegers, nachtelijk transpireren of vermoeidheid. Soms is daar goed mee om te gaan, maar het kan ook zijn dat de klachten als hinderlijk worden ervaren of zelfs de vrouw kunnen beperken in haar dagelijkse bezigheden.
Hoewel de huisarts bij klachten tijdens de overgang vaak het eerste aanspreekpunt is, kan een overgangsconsulent(e) voor veel vrouwen toch een fijne, aanvullende steun in de rug zijn.
Ga direct naar de vergoeding van overgangsconsulten per zorgverzekeraar
Een overgangsconsulent(e) kan meer tijd ter beschikking stellen dan de huisarts en vrouwen intensiever begeleiden tijdens de overgang. Zo kan er tijdens een consult advies geven worden over de leefwijze waarbij bijvoorbeeld wordt gekeken naar voeding, kleding en beweging.
Ook kan een consulent(e) uitleg geven over verschillende (natuurlijke) behandelingsmethoden. Uiteindelijk heeft iedere overgangsconsulent(e) zijn/haar eigen aanpak en behandelingsmethoden.
Vergoeding aanvullende verzekering
Omdat overgangsklachten op verschillende manieren te benaderen/behandelen zijn, kan vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering ook op verschillende manieren plaatsvinden:
- Vergoeding van overgangsconsulten (zoals adviezen en begeleiding tijdens de overgang)
- Vergoeding vanuit een budget voor alternatieve geneeswijzen/geneesmiddelen. Hiervan is sprake als er wordt gekozen voor een behandeling met behulp van natuurgeneeskundige, homeopathische of een andere alternatieve/complementaire geneeswijze.
Voor de vergoeding van alternatieve/complementaire geneeswijzen, zoals natuurgeneeskunde, kan men op een andere pagina terecht. Op deze pagina, onderaan, worden vergoedingen getoond van overgangsconsulten (punt 1 hierboven).
Belangrijk
In het kader van de vergoeding is het volgende belangrijk:
- De overgangsconsulent(e) is aangesloten bij een vereniging of beroepsorganisatie, zoals de Care for Women.nl, de Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulenten (VVOC) of een alternatieve beroepsvereniging, zoals de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG). Iedere zorgverzekeraar erkent vaak meerdere verenigingen/organisaties.
- Een verwijzing van een arts is bijna nooit vereist
- Het eigen risico zal niet worden aangesproken als vergoeding plaatsvindt via de aanvullende verzekering