Voedings- en leefstijlbegeleiding van een BGN-gewichtsconsulent is gericht op het aanleren en behouden van een gezond voedings- en beweegpatroon. Hierdoor val je af, voel je je fitter en neemt het risico op gezondheidsproblemen af.
Een BGN-gewichtsconsulent wordt niet vergoed via de basisverzekering. Wel zijn er diverse mogelijkheden via de aanvullende verzekering.
Ga direct naar de vergoedingen voor voedingsadvies bij een gewichtsconsulent
Wat doet een gewichtsconsulent?
Een BGN-gewichtsconsulent adviseert, begeleidt en coacht cliënten bij het verbeteren van hun voedings- en beweegpatroon met het doel om op een goed gewicht te komen.
Voorbeelden van taken:
- Persoonlijke analyse van je huidige leefstijl.
- Adviseren over het verbeteren van je voedings- en bewegingspatroon.
- Het begeleiden en coachen bij het bereiken van een gezond gewicht.
Natuurlijk heeft iedere consulent zijn of haar eigen werkwijze. Uitgangspunt is dat alle gewichtsconsulenten gebruikmaken van de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Alle voedingsadviezen hebben dus een wetenschappelijke basis.
Waar kun je terecht?
Voor voedingsadvies kun je in elk geval terecht bij een gewichtsconsulent die is aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN).
Voor voedingsvoorlichting kun je ook terecht bij een diëtist, maar dit wordt niet altijd gedekt door de verzekering.
Voor de BGN-gewichtsconsulent hoef je geen verwijzing te krijgen van je huisarts. Je kunt dus direct contact opnemen met een erkende gewichtsconsulent.
Let op:
Als je vanwege medische redenen voeding nodig hebt die aan specifieke eisen moet voldoen, dan verwijst de huisarts je door naar een diëtist. De vergoedingen voor dieetadvies zijn anders dan voor gewichtsconsulenten.
Vergoeding aanvullende verzekering
Een aantal zorgverzekeraars biedt dekking voor voedingsadvies via de aanvullende pakketten. De vergoeding ligt doorgaans rond de 100 tot 200 euro per jaar.
Voorwaarden
Om voor vergoeding van voedingsadvies in aanmerking te komen, kan een zorgverzekeraar bepaalde voorwaarden hanteren.
Voorbeelden van voorwaarden die kunnen gelden:
- Een BMI van minimaal 25
- De advisering moet persoonlijk zijn en niet in een groep.
- Begeleiding moet gericht zijn op voeding en beweging.
Omdat de voorwaarden per verzekeraar kunnen verschillen, is het belangrijk om je goed te verdiepen in je polis. Neem desnoods telefonisch contact op met je verzekeraar.