Zorgverzekering betalen bij een laag inkomen

Regelingen en compensaties voor het betalen van de zorgverzekering.

Zorgtoeslag

Voor mensen met een laag inkomen is het soms lastig om alle zorgkosten te betalen en toch helemaal rond te komen. Gelukkig zijn er via de gemeente, zorgverzekeraar en overheid voor diverse regelingen en tegemoetkomingen.

De zorgtoeslag is een financiële compensatie van de overheid voor de premie die je betaalt aan je zorgverzekeraar. De hoogte van de zorgtoeslag hangt af van je (gezamenlijke) inkomen en vermogen. Via de belastingdienst kun je jouw persoonlijke zorgtoeslag berekenen.

Zorgverzekering met lager eigen risico

Voor mensen met een inkomen onder 130 procent van het wettelijk minimumloon is er vaak een speciale zorgverzekering via de gemeente beschikbaar. Deze zorgverzekering is doorgaans uitgebreider en voordeliger dan een reguliere zorgverzekering. Daarnaast is het eigen risico een stuk lager. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden.

Eigen risico gespreid betalen

Het is bij vrijwel alle zorgverzekeraar mogelijk om het verplichte eigen risico (385 euro in 2016) gespreid te betalen. Dat is handig, bijvoorbeeld als je al weet dat je het eigen risico gaat opmaken. Je voorkomt daarmee dat je in één keer een rekening moet betalen. Informeer bij jouw zorgverzekeraar naar de voorwaarden

Zorgkosten aftrekken

Veel zorgkosten  die niet vergoed worden door de zorgverzekering zijn aftrekbaar. Deze geef je op tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Dat kan een interessant belastingvoordeel opleveren. Soms krijg je zelfs geld terug. Aan het aftrekken van ziektekosten zitten wel enkele voorwaarden.

Betalingsproblemen

Geldzorgen zijn vervelend. Zelf kun je een aantal stappen ondernemen om ze aan te pakken:

  1. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven: waarschijnlijk kun je jouw uitgaven beperken, bijvoorbeeld door het opzeggen van dingen die je niet direct nodig hebt, zoals een abonnement.
  2. Vraag je zorgverzekeraar om een totaaloverzicht van je betalingsachterstand, zoals voor de zorgpremie, het eigen risico of eigen bijdrages.
  3. Probeer een betalingsregeling te treffen met jouw zorgverzekeraar.
  4. Vraag eventueel schuldhulpverlening aan.

Meer informatie over het aanpakken van een betalingsprobleem vind je op zorgverzekeringslijn.nl.