Zo vind je de beste zorgverzekering

Met deze tips vind je zelf de beste zorgverzekering in 2020:

 • Bepaal welke zorg je denkt nodig te hebben (basis + aanvullend)
 • Maak een vergelijking op prijs en inhoud
 • Kijk goed naar de dekking voorwaarden
 • Stap over en bespaar

Ja, ik wil de beste zorgverzekering

Top 3 - Slimme keuze

1
8,2
Alle ziekenhuizen in Nederland
107,90
2
8,0
Voordelige modules
107,95
3
8,0
Ruime keuze zorgaanbieders
109,95

Top 3 - Vrije zorgkeuze

1
8,0
Goedkoopste restitutiepolis
116,50
2
7,9
Uitgebreide dekkingen
119,08
3
7,9
Voordelige zorgpakketten
121,31

Wat is de beste zorgverzekering?

De 'beste' zorgverzekering is voor iedereen anders, want niet iedereen heeft dezelfde zorgbehoeften en eisen:

 1. Voor de ene persoon is de beste optie de zorgverzekering met de laagste premie
 2. Een ander geeft weer de voorkeur aan een zo uitgebreid mogelijke zorgverzekering met vrije zorgkeuze

Stappenplan

Ben jij op zoek naar de beste zorgverzekering in 2020?

Maak dan gebruik van de zorgvergelijker en vergelijk verzekeringen op basis van:

 • Prijs
 • Inhoud
 • Zorgkeuze
 • Service en klantwaardering

Je vindt de beste zorgverzekeraar en ziektekostenpolis door kritisch te kijken naar je eisen en wensen op het gebied van zorg.

Daarbij doorloop je de volgende stappen:

Stap 1: Bedenk welke zorg je nu gebruikt

Voordat je op zoek gaat naar de meest geschikte verzekeringspolis is het slim om te bedenken van welke soort zorgvormen je gebruik maakt. Je gebruikt bijvoorbeeld bepaalde medicijnen of je bent onder behandeling bij een specialist of therapeut.

Het is handig om al deze zaken te noteren voordat je een vergelijking gaat doen.

Stap 2: Bepaal welke (nieuwe) zorg of therapieën je volgend jaar verwacht te gebruiken

Vervolgens is het belangrijk om te beoordelen of je de zorg die je nu gebruikt ook volgend jaar denkt nodig te hebben. En of hier eventueel nog nieuwe zorg of therapieën bijkomen. De kans is namelijk aanwezig dat je zorgbehoeften veranderen.

Mogelijk wil je een vulling of kroon vervangen bij de tandarts? Dan kan het voordelig zijn om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten.

Het kan ook zijn dat je juist wilt bezuinigen en alleen een basisverzekering afsluit.

Stap 3: Ga na of je een voorkeur hebt voor bepaalde ziekenhuizen, klinieken of zorgverleners

Zorgverzekeraars, ziekenhuizen en andere zorgaanbieders maken afspraken met elkaar omtrent de prijs en kwaliteit van zorg. In de praktijk komt het geregeld voor dat een verzekeraar besluit om met een bepaald ziekenhuis, kliniek of therapeut geen zorgcontract te sluiten, bijvoorbeeld uit prijsoverwegingen of als andere zorgaanbieders betere zorg leveren.

Dit heeft gevolgen voor de verzekerde/patiënt:

Voor zorg die niet is gecontracteerd bij een zorgaanbieder is de vergoeding lager. Daardoor betaal je als patiënt een deel van de rekening zelf.

Wil je niet bijbetalen?

 • Dan dien je de behandeling of zorg te laten plaatsvinden bij/door een zorgaanbieder die een contract heeft gesloten met je verzekeraar. Dit vind je terug in de polisvoorwaarden.
 • Een andere optie is om te kiezen voor een restitutiepolis met vrije zorgkeuze.

De mate waarin de zorgverzekeraar afspraken maakt met ziekenhuizen en zorgverleners, hangt voor een groot deel af van het type polis:

 NaturapolisCombinatiepolisRestitutiepolis
ZorgkeuzeRuime zorgkeuze en tot 80 procent vergoeding van het wettelijke of gebruikelijke tarief.Deels vrije zorgkeuze en tot 100 procent vergoeding van het wettelijke of gebruikelijke tarief.Vrije zorgkeuze en tot 100 procent vergoeding van het wettelijke of gebruikelijke tarief.
Huisarts en tandartsHier kun je altijd terecht. De mate van vergoeding is niet afhankelijk van je gekozen polis.Hier kun je altijd terecht. De mate van vergoeding is niet afhankelijk van je gekozen polis.Hier kun je altijd terecht. De mate van vergoeding is niet afhankelijk van je gekozen polis.
ZiekenhuizenBij alle (of de meeste) ziekenhuizen kun je terecht voor de behandeling en krijg je de rekening volledig vergoed. Controleer voor de zekerheid welke ziekenhuizen er misschien geen contract hebben.Bij alle ziekenhuizen kun je terecht voor de behandeling en heb je recht op volledige vergoeding van de nota.Bij alle ziekenhuizen kun je terecht voor de behandeling en heb je recht op volledige vergoeding van de nota.
Ziekenhuizen (spoedeisend)Spoedeisende zorg wordt volledig gedekt, ongeacht de contractering.Spoedeisende zorg wordt volledig gedekt, ongeacht de contractering.Spoedeisende zorg wordt volledig gedekt, ongeacht de contractering.
Klinieken & andere zorgaanbiedersOver het algemeen zijn er een beperkter aantal klinieken/zorgaanbieders gecontracteerd. Hier moet je bijbetalen.Over het algemeen zijn er meer verschillende klinieken/zorgaanbieders gecontracteerd. Bijbetalen zal vaak niet nodig zijn.De meeste klinieken en zorgaanbieders hebben contract met de zorgverzekeraar.
Hoeveel betaal ik bij voor niet-gecontracteerde zorg?Meestal 20 tot 40 procent van de nota.Meestal rond de 20 procent van de nota.Meestal niets, tenzij de behandeling/zorg buitensporig duur is.

Het is raadzaam om te letten op het type polis en de voorwaarden hiervan als je de keuze uit ziekenhuizen, therapeuten en andere zorgverleners een belangrijk onderdeel vindt.

Stap 4: Controleer hoeveel premie er door de verzekeraar wordt gevraagd

Zodra je een verzekering hebt gevonden die voldoet aan je eisen en wensen op het gebied van zorgvergoeding en zorgkeuze is het zaak om te kijken naar de prijs, ofwel de premie die moet worden betaald.

Stap 5: Check of de verzekeraar die aan je eisen voldoet, goed genoeg wordt beoordeeld

Ten slotte kan het van waarde zijn om te zien hoe goed de verzekeraars die aan je eisen voldoen, worden beoordeeld. Op Zorgwijzer vind je een overzicht van alle verzekeraars en hun klantbeoordelingen. Zo zie je snel wie er het beste wordt beoordeeld.

Bespaartips

De onderstaande tips kunnen je vooruit helpen bij het vinden en afsluiten van de allerbeste zorgverzekering:

1. Verhoog het eigen risico

Door het wettelijk verplichte eigen risico (385 euro in 2020) te verhogen, ontvang je een maandelijkse korting op je premie. De korting kan fors oplopen: afhankelijk van de zorgverzekeraar tot wel 25 euro per maand bij een vrijwillige verhoging van 500 euro.

Houd er rekening mee dat als je iets overkomt (zoals een ongeluk met de auto) je mogelijk een buitensporig hoge rekening van je verzekeraar ontvangt voor het eigen risico.

2. Betaal de premie vooruit

Door de premie vooruit te betalen voor een heel jaar ontvang je een korting van je zorgverzekeraar die varieert tussen de 1 en 3 procent van de totaalpremie. Een klein, maar fijn extraatje.

3. Check je aanvullende zorgdekking

Veel mensen zijn onnodig aanvullend verzekerd. Zij hebben een verzekeringspakket met dekking waar zij niet (meer) of nauwelijks gebruik van maken, maar wel een forse premie voor betalen. Dat is natuurlijk zonde. Check daarom of je in de praktijk nog gebruik maakt van je aanvullende polis.

Hulp nodig?

Twijfel je welke verzekering het beste is voor jou? Dan kunnen wij je misschien wat hulp bieden bij het maken van de vergelijking.

Zorgwijzer geeft geen advies voor een specifieke verzekering, omdat we van mening zijn dat de consument deze keuze het beste zelf kan maken. Wij helpen je met de vergelijking, zodat je zelf kunt kiezen voor een geschikte zorgverzekering.