Overstappen is geld besparen

Kies een zorgverzekering die bij je past

Een overstap is in 3 minuten geregeld


Overstap tip #1

Nog nooit overgestapt van zorgverzekering? Slechts een klein deel van de Nederlandse bevolking stapt ieder jaar over naar een andere verzekeraar. Het grootste deel zit al jaren bij dezelfde.

Wist je dat de premieverschillen dit jaar onderling enorm zijn? Zo kun je alleen al met een basisverzekering van verzekeraar A naar B zo’n 400 euro besparen. Ga dus zeker even voor het eind van dit jaar je zorgverzekering vergelijken.

Overstap tip #2

Wanneer je overstapt van zorgverzekering voor 1 januari 2019 wordt je huidige zorgpolis automatisch voor je opgezegd. Hiervoor hoef je zelf niets meer te doen.

Dit wordt de overstapservice genoemd waaraan alle zorgverzekeraars in Nederland meewerken. Als je voor 1 januari 2019 je zorgverzekering handmatig opzegt, dan heb je nog tot en met 31 januari 2019 om een nieuwe polis uit te kiezen.

Overstap tip #3

Wist je dat je nooit ergens direct aan vast zit wanneer je bent overgestapt van zorgverzekering? Je hebt namelijk altijd recht op 14 dagen wettelijke bedenktijd.

Dit houdt in dat wanneer je online voor een andere zorgpolis hebt gekozen, je dan altijd 2 weken de tijd hebt om dit ongedaan te maken. Dit kan zonder opgave van reden en in veel gevallen via een e-mail of simpel telefoontje naar de klantenservice.

Waarom overstappen van zorgverzekering?

Aan het einde van ieder kalenderjaar kun je overstappen van zorgverzekering. Je kunt ervoor kiezen om een andere zorgpolis af te sluiten bij je huidige verzekeraar of te wisselen naar een andere zorgverzekeraar. Ieder jaar stappen meer dan een miljoen mensen over van zorgverzekering.

Overstappen zorgverzekering 2019Maar waarom zou je overstappen van zorgverzekering?

We zetten de drie belangrijkste redenen voor je op een rij:

1. Lagere premie

Door over te stappen, bespaar je op de premie. De premie tussen verzekeraars onderling kan namelijk aanzienlijk verschillen. Dit geldt voor de basisverzekering en de aanvullende verzekering.

2. Dekking past niet meer

De kans is groot dat de dekking van je huidige zorgverzekering niet meer bij je past. Door over te stappen kies je voor een dekking die precies bij jouw wensen past. Zo betaal je nooit teveel.

3. Ontevreden

Misschien ben je ontevreden over de service of dekking van je huidige zorgverzekering. Gelukkig kun je overstappen.

Wat als je niet overstapt?

Dan blijft je huidige zorgverzekering automatisch doorlopen en accepteer je de nieuwe premie en voorwaarden.

Hoe werkt overstappen?

Overstappen van zorgverzekering is eenvoudig:

 1. Je vergelijkt en kiest een nieuwe zorgverzekering, omdat de premie lager is of de voorwaarden beter.
 2. Je sluit de verzekering af op de website van de zorgverzekeraar.
 3. Je krijgt van de nieuwe verzekeraar een bevestiging van je overstap.
 4. Je oude zorgverzekering wordt automatisch voor je opgezegd.
 5. Je hebt 14 dagen bedenktijd om je overstap kosteloos te annuleren.
 6. Binnen enkele dagen ontvang je jouw nieuwe zorgverzekeringspasje.

Overstapservice

Dankzij de overstapservice – een dienst van alle zorgverzekeraars in Nederland – zorgt de nieuwe zorgverzekeraar ervoor dat de oude zorgverzekering en pakketten van de verzekerde worden opgezegd. De nieuwe ziektekostenverzekering gaat dan in op 1 januari 2019. Je oude zorgverzekering inclusief dekking en premie loopt dus nog door tot en met 31 december 2018.

Aan de overstapservice gelden bepaalde voorwaarden:

 • De overstap is uiterlijk op 31 december, voor het einde van het jaar, voltooid.
 • Het gaat om een overstap van de huidige (lopende) verzekering naar een andere, nieuwe zorgverzekering.
 • Bij meerdere keren overstappen in dezelfde overstapperiode (wat mogelijk is) dient de verzekerde zelf de polis te annuleren/op te zeggen binnen de bedenktijd van 14 dagen. Hiervoor kan men telefonisch of per mail contact opnemen met de verzekeraar.

Direct geaccepteerd?

Bij een overstap van zorgverzekering word je in de meeste gevallen direct geaccepteerd. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht: verzekeraars moeten je dan direct accepteren. Bij sommige aanvullende- en tandartsverzekeringen hanteren verzekeringsmaatschappijen een medische acceptatie.

Hieronder vind je meer informatie over wanneer je mag overstappen en wat er nog meer bij komt kijken.

Wanneer mag ik overstappen?

Tussen 12 november en 31 december van ieder kalenderjaar kun je overstappen van zorgverzekering. Als je overstapt, gaat de nieuwe zorgverzekering per 1 januari van het volgende kalenderjaar in. Je oude verzekering wordt automatisch voor je opgezegd.

Als alle premies bekend zijn gemaakt door de verzekeraars is het weer mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Wisselen van verzekeraar kan tot 1 januari van het volgende jaar (dus uiterlijk tot en met 23:59 op 31 december 2018).

Overstappen niet mogelijk

Verder is het handig om te weten dat overstappen of een nieuwe zorgverzekering afsluiten in een aantal gevallen niet mogelijk is, zoals:

 • Als je bent aangemeld als wanbetaler of een premieachterstand hebt
 • Bij detentie

Mag ik tussentijds overstappen?

Naast de periode in november en december, mag je in enkele gevallen tussentijds overstappen van zorgverzekering:

 • Je wordt 18 jaar
 • Je huidige verzekering wordt opgezegd als gevolg van een echtscheiding
 • Je stapt over naar een nieuw werkgeverscollectief

Met tussentijds wordt in dit geval de periode buiten het overstapseizoen bedoeld: van 1 januari tot midden november. Hieronder meer informatie over tussentijds overstappen.

Verzekerde wordt 18 jaar

Zodra de verzekerde 18 jaar wordt, krijgt hij/zij de mogelijkheid om een andere verzekeraar en zorgpolis te kiezen. De verzekerde wordt dan zelf verzekeringsnemer en is dan niet langer via één van de ouders verzekerd.

Na een echtscheiding

Na een echtscheiding heeft de verzekeringsnemer het recht om de zorgverzekering van zijn/haar partner en de kinderen op te zeggen. De ziektekostenverzekeraar stuurt hen hierover een bericht waarin staat dat hun huidige zorgverzekering wordt opgezegd. Vervolgens krijgen partner en kinderen de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekering. Het aanhouden van de huidige zorgpolis is vaak ook mogelijk in overleg met de verzekeraar.

Bij overstap van werkgeverscollectief 

Mensen die van baan wisselen en die via de werkgever een collectieve zorgverzekering kunnen afsluiten, hebben soms het recht om over te stappen. Voorwaarde is dat de werknemer (verzekerde) voorheen ook al gebruik maakte van een werkgeverscollectief. Een individuele polis (zonder collectief) kan dus niet tussentijds worden opgezegd.

Verzekerden, zoals de ex-partner en/of kinderen die vanwege een echtscheiding niet meer op de polis van de verzekeringsnemer staan: zij krijgen van de zorgverzekeraar een bericht dat zij zelf een verzekering kunnen afsluiten.

Voorbeeld overstap

Hieronder wordt een voorbeeld gegeven van een overstap van zorgverzekering in 2019:

Reinier is in 2018 verzekerd bij Menzis. Hij betaalt in 2019 een bedrag 123,50 euro per maand voor een basis- en aanvullende verzekering. Reinier komt er echter achter dat hij niet of nauwelijks gebruik maakt van fysiotherapie of tandheelkundige zorg. Hij is goedkoper uit met alleen een basisverzekering. Die kost waar hij nu verzekerd is 109,00 euro per maand.

 • Hij besluit te vergelijken of het mogelijk goedkoper kan.
 • Binnen 5 minuten komt hij erachter dat het voordeliger is om over te stappen naar ZieZo Basis (van Zilveren Kruis)
 • Hij betaalt dan 105,95 euro voor een vergelijkbare zorgverzekering.
 • Reinier stapt over via de website van de verzekeraar
 • De nieuwe verzekeraar (Zilveren Kruis) zegt de oude polis op en zorgt ervoor dat de nieuwe polis ingaat per 1 januari 2019
 • Reinier bespaart maandelijks zo’n 3 euro.

Aandachtspunten

Bij overstappen van zorgverzekering zijn de onderstaande aandachtspunten de moeite waard om door te nemen:

1. Bedenktijd

Als je overstapt naar een andere zorgverzekeraar heb je een wettelijke bedenktijd van 14 dagen (koop op afstand). Binnen deze termijn mag de verzekerde besluiten om zijn keuze voor een nieuwe zorgverzekering te annuleren.

Aan het annuleren van je aanvraag zijn geen kosten verbonden.

2. Nieuwe zorgverzekering afsluiten

Het is mogelijk om na 31 december nog een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Voorwaarde is wel dat de ‘oude’ zorgverzekering voor 1 januari is opgezegd en dat de nieuwe polis uiterlijk op 31 januari van het nieuwe kalenderjaar wordt aangevraagd.

3. Basisverzekering en aanvullende verzekering bij aparte verzekeraars

Het is mogelijk om de basisverzekering en een aanvullende verzekering bij twee aparte zorgverzekeraars af te sluiten? Maar in veel gevallen betaal je dan een zogenoemde administratieve opslag, waardoor de premie in het ernstigste geval 50 procent hoger kan liggen.

4. Zorgverzekeringskaart

Vanaf 2017 is het online overstappen naar een andere zorgverzekering gemakkelijker geworden. Dat komt doordat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de zorgverzekeraars verplicht om hun polisaanbod en informatie transparanter te communiceren naar verzekerden en aspirant-verzekerden. Om dit te bereiken, dient iedere verzekeraar, van alle basisverzekeringen die worden aangeboden, een speciale zorgverzekeringskaart op de website te plaatsen. Hierop staat duidelijk aangeven:

 • Om wat voor soort polis het gaat, bijvoorbeeld een natura- of restitutiepolis.
 • Welke zorgaanbieders zijn gecontracteerd, bijvoorbeeld welke ziekenhuizen, zelfstandige klinieken en fysiotherapeuten.
 • Hoe hoog de vergoeding is bij gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgaanbieders.
 • Hoe groot de keuzevrijheid is.

7 Tips bij overstappen

De onderstaande zeven tips kunnen van waarde zijn bij het overstappen van zorgverzekering:

 1. Het loont om aan het eind van ieder jaar een vergelijking te maken, bijvoorbeeld via de zorgvergelijker van Zorgwijzer.
 2. Overweeg een goedkopere internet zorgverzekering of budgetpolis.
 3. Wacht tot alle premies voor het nieuwe verzekeringsjaar bekend zijn gemaakt.
 4. Na een digitale overstap heb je wettelijk recht op 14 dagen bedenktijd.
 5. Overweeg eventueel het vrijwillig verhogen van het eigen risico, voor een premiekorting.
 6. Let op eenmalige kortingen, cashbacks, cadeaus die worden gegeven aan overstappers.
 7. Controleer altijd of het ziekenhuis in de buurt wordt vergoed door de nieuwe zorgverzekeraar.