Inclusief overstapservice

Altijd 14 dagen bedenktijd

Betaal niet teveel voor zorg


Overstap tip #1

Neem je zorgverzekering ieder jaar onder de loep.

De verschillen in premie tussen verzekeraars zijn ieder jaar enorm. In 2020 bijvoorbeeld tot 492 euro voor de basisverzekering. Dit prijsverschil kan nog verder oplopen als je ook aanvullende verzekeringen meeneemt in de berekeningen.

Slechts 7 procent van de Nederlandse bevolking stapt jaarlijks over naar een andere verzekeraar. Twee derde van de verzekerden stapt nooit over. Zij zitten al jaren bij dezelfde verzekeraar en betalen jaar in jaar uit onnodig veel premie.

 

Overstap tip #2

Stap voor het einde van het kalenderjaar over.

Ben je vóór het einde van het jaar overgestapt van zorgverzekering? Dan wordt je huidige zorgpolis automatisch voor je opgezegd door de nieuwe verzekeraar. Hiervoor hoef je zelf niets meer te doen. Dit wordt de overstapservice genoemd.

Heb je jouw zorgverzekering vóór 1 januari van het nieuwe jaar opgezegd? Dan heb je nog tot en met 31 januari om een nieuwe zorgpolis uit te kiezen. In alle gevallen kun je eventueel gebruik maken van een wettelijke bedenktijd van 14 dagen.

Overstap tip #3

Kijk niet alleen naar de prijs.

Hoewel een lage premie fijn is, doe je er goed aan om ook te vergelijken op kwaliteit en inhoud. Het kan best zijn dat er voor jouw wensen een iets duurdere verzekering is met betere dekking. Uiteindelijk betaal je voor wat je krijgt.

Ook is het handig om te kijken met welke zorgaanbieders in je regio de zorgverzekeraar een contract heeft gesloten. Bij een naturapolis kun je vaak terecht bij alle ziekenhuizen. Bij een restitutiepolis heb je volledige vrije zorgkeuze.

 

Overstappen zorgverzekering

Aan het einde van het jaar - tussen 12 november en 31 december - kun je overstappen van zorgverzekering.

Bij een overstap heb je twee keuzes:

 1. Je kunt wisselen van zorgverzekeraar en polis
 2. Je kunt bij je huidige verzekeraar een andere zorgverzekering afsluiten

Je nieuwe zorgverzekering gaat altijd in op 1 januari van het nieuwe jaar.

Aantal overstappers

Op basis van afgelopen jaren en de huidige sociaaleconomische situatie verwacht Zorgwijzer dat 1,5 miljoen Nederlanders gaan overstappen van zorgverzekering in 2021.

Waarom overstappen?

Maar waarom zou je overstappen naar een andere verzekering?

We geven de drie belangrijkste redenen:

1. Lagere premie

Door over te stappen, voorkom je dat je teveel premie betaalt. De premie tussen verzekeraars onderling kan namelijk aanzienlijk verschillen. Dit geldt zowel voor de basisverzekering als de aanvullende verzekering.

2. Dekking past niet meer

De kans is verder groot dat de dekking van je huidige zorgverzekering niet meer bij je past. Door over te stappen kies je voor een dekking die precies bij jouw wensen aansluit.

3. Ontevreden

Misschien ben je ontevreden over de service of dekking van je huidige zorgverzekering. Kies daarom voor een betere dekking of service door te wisselen van verzekeringsmaatschappij.

En wat gebeurt er als je niet overstapt?

Dan blijft je huidige polis automatisch doorlopen en accepteer je de nieuwe premie en voorwaarden.

Hoe werkt overstappen?

Overstappen van zorgverzekering is niet moeilijk en vraagt maar vier simpele stappen:

 1. Je vergelijkt online en zoekt een nieuwe zorgverzekering uit.
 2. Je sluit de verzekering af op de website van de zorgverzekeraar.
 3. Je krijgt van de nieuwe verzekeraar een bevestiging van je overstap.
 4. Je oude zorgpolis wordt automatisch voor je opgezegd per 31 december.

Goed om te weten:

 • Je hebt 14 dagen bedenktijd om je overstap kosteloos te annuleren.
 • Binnen enkele dagen ontvang je jouw nieuwe zorgpasje.

Overstapservice

Dankzij de overstapservice - een dienst van alle zorgverzekeraars in Nederland - zorgt de nieuwe zorgverzekeraar ervoor dat de oude zorgverzekering en pakketten van de verzekerde worden opgezegd.

Als je overstapt, gaat de nieuwe verzekering in op de eerste dag van het nieuwe kalenderjaar. Je oude verzekering loopt dus nog door tot en met 31 december.

Aan de overstapservice gelden bepaalde voorwaarden:

 • De overstap is uiterlijk op 31 december, voor het einde van het jaar, voltooid.
 • Het gaat om een overstap van de huidige (lopende) verzekering naar een andere, nieuwe zorgverzekering.
 • Bij meerdere keren overstappen in dezelfde overstapperiode (wat mogelijk is) dient de verzekerde zelf de polis te annuleren/op te zeggen binnen de bedenktijd van 14 dagen. Hiervoor kan men telefonisch of per mail contact opnemen met de verzekeraar.

Direct geaccepteerd?

Bij een overstap van zorgverzekering word je in de meeste gevallen direct geaccepteerd. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht: verzekeraars moeten je dan direct accepteren.

Bij sommige aanvullende- en tandartsverzekeringen hanteren verzekeringsmaatschappijen een medische acceptatie.

Wanneer mag ik overstappen?

Tussen 12 november en 31 december van ieder kalenderjaar kun je overstappen van zorgverzekering. Als je overstapt, gaat de nieuwe verzekering per 1 januari van het volgende kalenderjaar in. Je oude verzekering wordt automatisch voor je opgezegd.

Wisselen van verzekeraar kan tot 1 januari van het volgende jaar (dus uiterlijk tot en met 23:59 op 31 december).

Overstappen niet mogelijk

Verder is het goed om te weten dat overstappen of een nieuwe zorgverzekering afsluiten in een aantal gevallen niet mogelijk is, zoals:

 • Als je bent aangemeld als wanbetaler
 • Als je een premieachterstand hebt
 • Bij detentie
 • Als je in dienst bent van Defensie

Mag ik tussentijds overstappen?

Naast de periode in november en december, mag je in enkele gevallen tussentijds overstappen van zorgverzekering:

 • Je wordt 18 jaar
 • Je bent meeverzekerd, maar je wilt een zelfstandige zorgverzekering
 • Je bent meeverzekerd, bijvoorbeeld met je partner, en je huidige verzekering wordt opgezegd als gevolg van een echtscheiding
 • Je stapt over naar een nieuw werkgeverscollectief

Met 'tussentijds' wordt in dit geval de periode buiten het overstapseizoen bedoeld: van 1 januari tot midden november. Hieronder meer informatie over tussentijds overstappen.

Verzekerde wordt 18 jaar

Zodra de verzekerde 18 jaar wordt, krijgt hij/zij de mogelijkheid om een andere verzekeraar en zorgpolis te kiezen. De verzekerde wordt dan zelf verzekeringsnemer en is dan niet langer via één van de ouders verzekerd.

Als je bent 'meeverzekerd'

Als je zelf geen verzekeringnemer bent, maar bent 'meeverzekerd', bijvoorbeeld met je partner, dan kun je het hele jaar door zelfstandig een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Je wordt dan zelf verzekeringnemer.

Meeverzekerde kinderen kunnen dan terecht op de polis van jezelf of die van je partner.  

Na een echtscheiding

Na een echtscheiding heeft de verzekeringsnemer het recht om de zorgverzekering van zijn/haar partner en de kinderen op te zeggen. De ziektekostenverzekeraar stuurt hen hierover een bericht waarin staat dat hun huidige ziektekostenpolis wordt opgezegd.

Vervolgens krijgen partner en kinderen de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekering. Het aanhouden van de huidige zorgpolis is vaak ook mogelijk in overleg met de verzekeraar.

Bij overstap van werkgeverscollectief 

Mensen die van baan wisselen en die via de werkgever een collectieve zorgverzekering kunnen afsluiten, hebben soms het recht om over te stappen. Voorwaarde is dat de werknemer (verzekerde) voorheen ook al gebruik maakte van een werkgeverscollectief. Een individuele polis (zonder collectief) kan dus niet tussentijds worden opgezegd.

Verzekerden, zoals de ex-partner en/of kinderen die vanwege een echtscheiding niet meer op de polis van de verzekeringsnemer staan: zij krijgen van de zorgverzekeraar een bericht dat zij zelf een verzekering kunnen afsluiten.

Voorbeeld overstap

Hieronder wordt een voorbeeld gegeven van een overstap van zorgverzekering voor 2021:

 • Reinier is in 2020 verzekerd bij Menzis.
 • Hij betaalt een bedrag van 129,50 euro per maand voor een basis- en aanvullende verzekering.

Reinier komt er echter achter dat hij niet of nauwelijks gebruik maakt van fysiotherapie of tandheelkundige zorg. Hij is goedkoper uit met alleen een basisverzekering.

Hij volgt het stappenplan:

 1. Hij besluit te vergelijken of het mogelijk goedkoper kan
 2. Binnen 5 minuten komt hij erachter dat het voordeliger is om over te stappen naar ZieZo Basis (van Zilveren Kruis)
 3. Hij betaalt ruim 20 euro per maand minder voor een vergelijkbare zorgverzekering
 4. Reinier stapt over via de website van de verzekeraar
 5. De nieuwe verzekeraar (Zilveren Kruis) zegt de oude polis op en zorgt ervoor dat de nieuwe polis ingaat per 1 januari 2021
 6. Reinier bespaart maandelijks een fors bedrag

Aandachtspunten

Bij overstappen van zorgverzekering zijn de onderstaande aandachtspunten de moeite waard om door te nemen:

1. Bedenktijd

Als je overstapt naar een andere zorgverzekeraar heb je een wettelijke bedenktijd van 14 dagen (koop op afstand). Binnen deze termijn mag de verzekerde besluiten om zijn keuze voor een nieuwe ziektekostenverzekering te annuleren.

Aan het annuleren van je aanvraag zijn geen kosten verbonden.

2. Nieuwe zorgverzekering afsluiten

Het is mogelijk om na 31 december nog een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Voorwaarde is wel dat de 'oude' zorgpolis voor 1 januari is opgezegd en dat de nieuwe polis uiterlijk op 31 januari van het nieuwe kalenderjaar wordt aangevraagd.

3. Basisverzekering en aanvullende verzekering bij aparte verzekeraars

Het is mogelijk om de basisverzekering en een aanvullende verzekering bij twee aparte zorgverzekeraars af te sluiten? Maar in veel gevallen betaal je dan een zogenoemde administratieve opslag, waardoor de premie in het ernstigste geval 50 procent hoger kan liggen.

4. Zorgverzekeringskaart

Sinds een aantal jaar is het online overstappen naar een andere zorgverzekering gemakkelijker geworden. Dat komt doordat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de zorgverzekeraars verplicht om hun polisaanbod en informatie transparanter te communiceren naar verzekerden en aspirant-verzekerden.

Om dit te bereiken, dient iedere verzekeraar, van alle basisverzekeringen die worden aangeboden, een speciale zorgverzekeringskaart op de website te plaatsen. Hierop staat duidelijk aangeven:

 • Om wat voor soort polis het gaat, bijvoorbeeld een natura- of restitutiepolis.
 • Welke zorgaanbieders zijn gecontracteerd, bijvoorbeeld welke ziekenhuizen, zelfstandige klinieken en fysiotherapeuten.
 • Hoe hoog de vergoeding is bij gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgaanbieders.
 • Hoe groot de keuzevrijheid is.

7 tips bij overstappen

De onderstaande zeven tips kunnen van waarde zijn bij het overstappen van zorgverzekering:

 1. Maak ieder jaar een vergelijking, bijvoorbeeld via de zorgvergelijker van Zorgwijzer.
 2. Overweeg een goedkopere internetverzekering of budgetpolis.
 3. Wacht tot alle premies voor het nieuwe verzekeringsjaar bekend zijn gemaakt.
 4. Na een digitale overstap heb je wettelijk recht op 14 dagen bedenktijd.
 5. Overweeg eventueel het vrijwillig verhogen van het eigen risico, voor een premiekorting.
 6. Let op eenmalige kortingen, cashbacks, cadeaus die worden gegeven aan overstappers.
 7. Controleer altijd of het ziekenhuis in de buurt wordt vergoed door de nieuwe zorgverzekeraar.