Ben je of word je 18 jaar?

Tot je 18e verjaardag ben je ‘gratis’ via je ouders meeverzekerd tegen ziektekosten.

Maar zodra je 18 wordt, verandert er wat voor jouw zorgverzekering. Het maakt hierbij niet uit of je thuiswonend bent of op kamers zit als student.

Wat betekent dit voor jou?

Je mag zelf een zorgverzekering aanvragen
Vanaf je verjaardag heb je een maand de tijd.

Je moet zorgpremie gaan betalen
Voor je basis- en aanvullende verzekering.

Je betaalt eigen risico
Als je zorg nodig hebt uit de basisverzekering.

Je tandartsdekking vervalt
Mondzorg valt nu onder de tandartsverzekering.

Je kunt zorgtoeslag aanvragen
Dit kan via de website van de belastingdienst.

Op zoek naar een goedkope zorgverzekering voor jou?

Zorgverzekering voor 18 jarige

Alles wat je moet weten over je zorgverzekering voor een (aankomend) 18 jarige.

Wanneer aanvragen?

Ben je net 18 jaar geworden? Dan heb je vanaf je verjaardag één maand de tijd om zelf een zorgverzekering kiezen.

Verder:

 • Moet je zorgpremie betalen aan je zorgverzekeraar.
 • Betaal je eigen risico als je zorgkosten maakt.
 • Kan je zorgtoeslag aanvragen.
 • Worden tandartskosten niet meer vergoed

Deze regels gelden thuiswonende jongeren, maar ook voor studenten die op kamers zitten.

Premieplicht

De premieplicht voor je zorgverzekering gaat in op 1e dag van de maand volgend op de maand waarin je 18 bent geworden.

Bijvoorbeeld:

 • Je wordt op 23 oktober 18 jaar oud.
 • Je moet dan vanaf 1 november premie gaan betalen.

Welke opties heb je?

Nadat je 18 bent geworden, heb je twee opties:

 1. Je sluit zelf een jongerenverzekering af, bijvoorbeeld via de zorgvergelijker van Zorgwijzer.
 2. Je laat de zorgverzekering die je op dit moment bij je ouders hebt, doorlopen.

1. Zelf aanvragen

De eerste en beste optie is om zelf een nieuwe basisverzekering (en aanvullende verzekering) af te sluiten. Je kunt dit doen bij iedere zorgverzekeraar in Nederland. Je bent dus niet verplicht om dit te doen bij de zorgverzekeraar waar je als kind ingeschreven stond.

Kies je voor optie 1?

Dan heb je één maand de tijd om een zorgverzekering af te sluiten. Deze maand gaat in op de dag dat je 18 bent geworden. Je nieuwe zorgverzekering gaat met terugwerkende kracht in op 1e dag van de maand volgend op de maand waarin je 18 bent geworden

Bijvoorbeeld:

 1. Je bent op 11 oktober 18 geworden.
 2. Je hebt dan tot 11 november de tijd om zelf een zorgverzekering aan te vragen
 3. Je nieuwe zorgverzekering gaat (met terugwerkende kracht) in op 1 november. Vanaf dat moment ga je ook premie betalen.
 4. Je oude zorgverzekering wordt stopgezet en teveel betaalde premie wordt teruggestort.

Wat zijn de voor- en nadelen van een eigen jongerenverzekering?

Voordelen

 • Het is vrijwel altijd goedkoper om zelf een verzekering te kiezen. De dekking die jij nodig hebt, verschilt namelijk meestal met die van jouw ouders.
 • Voor studenten en jongeren zijn er vaak interessante kortingen, bijvoorbeeld via het studentencollectief (Zilveren Kruis - Studenten Goed Verzekerd).

Nadelen

 • Je moet zelf zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en er één afsluiten. Dit is echter doorgaans binnen 15 minuten geregeld.
 • Het afsluiten van een zorgverzekering is misschien niet zo boeiend en leuk om te doen, maar het kan je veel geld besparen.

2. Ziektekostenverzekering via je ouders

Je kunt ook besluiten om de zorgverzekering die je bij je ouders hebt te laten doorlopen. Je hoeft hiervoor niets te doen. Een andere optie is dat je ouders voor jou een andere zorgverzekering afsluiten en dat één van je ouders verzekeringnemer blijft.

Maar wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen

 • Je hoeft niet zelf op zoek naar een zorgverzekering.
 • Je ouders betalen de premie misschien wel voor je?

Nadelen

 • Je betaalt waarschijnlijk veel meer dan nodig. Dat geldt zeker als je ouders een uitgebreide dekking hebben.
 • De verzekering van jouw ouders voldoet mogelijk niet aan jouw zorgwensen.

Zorgtoeslag

Zodra je 18 bent, heb je meestal ook recht op zorgtoeslag. Dit is een financiële compensatie van de overheid om te helpen bij het betalen van de premie voor je zorgverzekering. De zorgtoeslag wordt rond de 20e van de maand op je rekening bijgeschreven.

Niet iedereen komt zomaar in aanmerking voor de zorgtoeslag. Je mag bijvoorbeeld niet te veel verdienen of een te hoog vermogen hebben. Via de website van Belastingdienst kun je precies nagaan of je recht hebt op zorgtoeslag. Betaal nooit voor het aanvragen van zorgtoeslag. Dit is gratis.

Eigen risico

Vanaf het moment dat je premieplichtig bent (op 1e dag van de maand volgend op de maand waarin je 18 bent geworden) betaal je ook het wettelijk verplichte eigen risico. Dit eigen risico geldt voor de meeste zorg, behandelingen en medicijnen die vanuit het basispakket worden vergoed.

Het eigen risico is een drempelbedrag (385 euro in 2023) dat je eerst aan de zorgverzekeraar betaalt, voordat er vergoeding plaatsvindt via je zorgverzekering. Voor huisartsenzorg betaal je geen eigen risico, evenals voor zaken die je aanvullende- of tandartsverzekering dekt.

Korting via vrijwillig eigen risico

Het kan daarom voor sommige 18-jarigen aantrekkelijk zijn om het eigen risico op vrijwillige basis te verhogen met maximaal 500 euro. Je ontvangt dan een flinke premiekorting op je maandelijkse premie, die kan oplopen tot meer dan 25 euro.

Er zit ook een nadeel hieraan: als er onverhoopt iets gebeurt, bijvoorbeeld een ongeluk, moet er in één keer een hoog bedrag (tot 885 euro) worden overgemaakt aan de verzekeraar.

Collectieve zorgverzekering

Voor jongeren van 18 kan het interessant zijn om gebruik te maken van een collectieve zorgverzekering. Je komt dan vaak in aanmerking voor een korting voor op de basis- en/of aanvullende verzekering.

Daarbij moet wel gezegd worden dat een collectieve verzekering niet per definitie voordeliger is dan een individuele zorgpolis. Het is in ieder geval belangrijk om eerst online een vergelijking te maken.

Zorgverzekering jongeren

Er bestaan ook aanvullende verzekeringen voor jongeren, die in de meeste gevallen ook aanzienlijk goedkoper dan de andere aanvullende verzekeringen.

Waarom?

 • Zorgverzekeraars gaan er vanuit dat jongeren over het algemeen relatief gezond zijn en dus niet veel zorgkosten maken.
 • Er hoeft minder te worden vergoed, en dat betekent dat de maandpremie lager ligt.

Bij de meeste zorgverzekeraars mag je tot je dertigste verjaardag gebruik maken van het pakket voor jongeren.

Tandartsverzekering

Zodra je 18 bent, worden tandartskosten niet meer vergoed via de basisverzekering. Denk aan controles, mondhygiëne, röntgenfoto's en vullingen.

Maak je jaarlijks veel tandartskosten? Dan kan het financieel lonen om een tandartsverzekering af te sluiten. Weeg de totale kosten die je maakt bij de tandarts af tegen de premie die je gaat betalen bij je verzekeraar.

Internetverzekering

Nog relatief nieuw is de zogenoemde internetverzekering. Hierbij gaat het om zorgverzekeraars die uitsluitend via internet werken. Dit betekent dat al het contact via het internet verloopt, dat je de facturen voor de maandpremies digitaal ontvangt en ook je declaraties zelf via het internet dient in te dienen.

Doordat deze zorgverzekeraars minder kosten kwijt zijn aan onder meer telefoonverkeer, papier en andere kantoorbenodigdheden, ben je hier vaak aanzienlijk goedkoper uit.

Voorbeelden van internetpolissen zijn bijvoorbeeld de FBTO Basis polis, Anderzorg Compact Polis en Just Basic Polis. In de zorgvergelijker staat een volledig overzicht van beschikbare opties.

Informatie voor ouders

In Nederland zijn kinderen tot hun 18e levensjaar bij de zorgverzekering van één van de ouders of verzorgers ‘meeverzekerd’. Er hoeft hiervoor geen premie te worden betaald. De zorgverzekering voor kinderen tot 18 jaar is dus ‘gratis’. Ook betaalt een kind geen eigen risico en is er een iets ruimere basisdekking.

Zodra je zoon of dochter 18 wordt moet hij/zij een eigen basisverzekering hebben. Meestal biedt de huidige zorgverzekeraar aan om de kindpolis automatisch om te zetten in een polis voor volwassenen. Toch is dat vaak  niet de beste optie, aangezien de zorgbehoeften van je zoon of dochter kunnen verschillen met die van jou.

Vergelijk daarom online verschillende verzekeraars met elkaar en kies voor de best passende optie.