Zorgverzekering voor een 18 jarige

Wanneer je 18 jaar wordt, mag je zelf een zorgverzekering kiezen. Je hebt hiervoor één maand de tijd. Als je niets doet, blijf je verzekerd via je ouders. Verder heb je recht op zorgtoeslag.

In het kort

Dit verandert er in je zorgverzekering zodra je 18 jaar bent:

 1. Je gaat premie betalen aan de zorgverzekeraar.
 2. Je betaalt eigen risico als je zorgkosten maakt.
 3. Je kunt zorgtoeslag aanvragen via de Belastingdienst.
 4. Tandartskosten worden niet meer vergoed door de basisverzekering.

Deze regels gelden voor alle 18-jarigen. Het maakt dus niet uit of je thuiswonend of uitwonend bent.

Wanneer kun je een zorgverzekering aanvragen?

Vanaf je 18e verjaardag heb je één maand de tijd om zelf een zorgverzekering aan te vragen.

Voorbeeld:

 • Je wordt op 9 juli 18 jaar oud.
 • Dan heb je tot 9 augustus om een zorgverzekering af te sluiten

Het is niet mogelijk om voor je 18e verjaardag zelfstandig een zorgverzekering af te sluiten.

Wat verandert er zodra je 18 jaar bent?

Tot je 18e verjaardag ben je 'gratis' via je ouders meeverzekerd tegen zorgkosten. Maar zodra je 18 bent, gaat er wat veranderen.

Hieronder een uitgebreid overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

1. Je gaat premie betalen

De premieplicht voor je zorgverzekering gaat in op de eerste dag van de maand, volgend op de maand waarin je 18 bent geworden.

Voorbeeld:

 • Je wordt op 23 oktober 18 jaar oud.
 • Je moet dan vanaf 1 november premie gaan betalen.

Op Zorgwijzer staat een overzicht van de actuele premies.

2. Je betaalt eigen risico voor gemaakte zorgkosten

Vanaf het moment dat je premie moet betalen, betaal je waar nodig ook het wettelijk verplichte eigen risico. Het eigen risico is een drempelbedrag (385 euro in 2024) dat je eerst aan de zorgverzekeraar betaalt, voordat er vergoeding plaatsvindt via je zorgverzekering.

Het eigen risico geldt voor de meeste zorg, behandelingen en medicijnen die vanuit het basispakket worden vergoed. Voor huisartsenzorg en voor zaken die je aanvullende- of tandartsverzekering dekt, betaal je geen eigen risico.

Voor sommige 18-jarigen kan het aantrekkelijk zijn om het eigen risico op vrijwillige basis te verhogen met maximaal 500 euro naar in totaal 885 euro. In ruil hiervoor ontvang je een flinke korting op de maandelijkse premie. Deze kan oplopen tot meer dan 20 euro per maand.

Er is echter ook een nadeel aan het verhogen van je eigen risico: bij onvoorziene omstandigheden, zoals ziekte of een ongeluk, mogelijk in één keer een hoog bedrag (tot 885 euro) moet betalen aan de zorgverzekeraar.

3. Je kunt zorgtoeslag aanvragen

Zodra je 18 bent, heb je meestal ook recht op zorgtoeslag. Dit is een financiële compensatie van de overheid om te helpen bij het betalen van de premie voor je zorgverzekering. De zorgtoeslag wordt rond de 20e van de maand op je rekening bijgeschreven.

Niet iedereen komt zomaar in aanmerking voor de zorgtoeslag. Je mag bijvoorbeeld niet te veel verdienen of een te hoog vermogen hebben.

Betaal nooit voor het aanvragen van zorgtoeslag. Dit is gratis en kun je eenvoudig zelf regelen via de site van de Belastingdienst.

4. Je krijgt geen gratis vergoeding meer voor tandartskosten

Zodra je 18 jaar bent, worden tandartskosten niet meer vergoed via de basisverzekering. Denk aan controles, mondhygiëne, röntgenfoto's en vullingen.

Maak je jaarlijks veel tandartskosten? Dan kan het financieel verstandig zijn om een tandartsverzekering af te sluiten.

Weeg de totale kosten die je maakt bij de tandarts af tegen de premie die je gaat betalen bij je verzekeraar.

Welke opties heb je als 18-jarige?

Er zijn twee opties:

 1. Je sluit zelf een ziektekostenverzekering af, bijvoorbeeld via de zorgvergelijker van Zorgwijzer.
 2. Je laat de verzekering die je op dit moment bij je ouders hebt, doorlopen.

Hieronder gaan we dieper in op beide mogelijkheden:

1. Zelf aanvragen

De eerste en beste optie is dus om zelf een nieuwe basisverzekering (en aanvullende verzekering) af te sluiten. Je kunt dit doen bij iedere zorgverzekeraar in Nederland. Je bent dus niet verplicht om dit te doen bij de zorgverzekeraar waar je als kind ingeschreven stond.

Kies je voor optie 1?

 • Dan heb je één maand de tijd om een zorgverzekering af te sluiten.
 • Deze maand gaat in op de dag dat je 18 bent geworden.
 • Je nieuwe zorgverzekering gaat met terugwerkende kracht in op eerste dag van de maand volgend op de maand waarin je 18 bent geworden

Voorbeeld:

 1. Je bent op 11 oktober 18 jaar geworden.
 2. Je hebt dan tot 11 november de tijd om zelf een zorgverzekering aan te vragen
 3. Je nieuwe zorgverzekering gaat (met terugwerkende kracht) in op 1 november. Vanaf dat moment ga je ook premie betalen.
 4. Je oude zorgverzekering wordt stopgezet en teveel betaalde premie wordt teruggestort.

De voor- en nadelen van een eigen zorgverzekering:

VoordelenNadelen
Het is vrijwel altijd goedkoper, omdat de verzekering precies aansluit op je wensen.Je moet zelf zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en er één afsluiten.
Je kiest een dekking die helemaal bij jouw eisen past.Je bent zelf verantwoordelijk voor het kiezen van de juiste polis.
Voor studenten en jongeren zijn er vaak interessante kortingen, bijvoorbeeld via FLKS. Het kost je 10 tot 15 minuten van je tijd.

2. Ziektekostenverzekering via je ouders

Je kunt ook besluiten om de zorgverzekering die je bij je ouders hebt te laten doorlopen. Je hoeft hiervoor niets te doen. Een andere optie is dat je ouders voor jou een andere zorgverzekering afsluiten, maar dat één van je ouders verzekeringnemer blijft.

Maar wat zijn de voor- en nadelen?

VoordelenNadelen
Gemakkelijk: je hoeft niet zelfstandig op zoek naar een zorgverzekering.Je betaalt waarschijnlijk veel meer dan nodig, zeker als je ouders een uitgebreide dekking hebben.
Je ouders blijven de premie misschien wel voor je betalen?De verzekering voldoet mogelijk niet aan jouw specifieke wensen.

Zorgverzekering voor jongeren

Er bestaan ook aanvullende verzekeringen voor jongeren, die in de meeste gevallen ook aanzienlijk goedkoper dan de andere aanvullende verzekeringen.

Waarom?

 • Zorgverzekeraars gaan er vanuit dat jongeren over het algemeen relatief gezond zijn en dus niet veel zorgkosten maken.
 • Er hoeft minder te worden vergoed, en dat betekent dat de maandpremie lager ligt.

Bij de meeste zorgverzekeraars mag je tot je dertigste verjaardag gebruik maken van het pakket voor jongeren.

Internetverzekering

Nog relatief nieuw is de zogenoemde internetverzekering. Hierbij gaat het om zorgverzekeraars die uitsluitend via internet werken. Dit betekent dat al het contact via het internet verloopt, dat je de facturen voor de maandpremies digitaal ontvangt en ook je declaraties zelf via het internet dient in te dienen.

Doordat deze zorgverzekeraars minder kosten kwijt zijn aan onder meer telefoonverkeer, papier en andere kantoorbenodigdheden, ben je hier vaak aanzienlijk goedkoper uit.

Voorbeelden van internetpolissen zijn de FBTO Basis polis en Just Basic Polis. In de zorgvergelijker staat een volledig overzicht van beschikbare opties.

Informatie voor ouders

In Nederland zijn kinderen tot hun 18e levensjaar bij de zorgverzekering van één van de ouders of verzorgers ‘meeverzekerd’. Er hoeft hiervoor geen premie te worden betaald. De zorgverzekering voor kinderen tot 18 jaar is dus ‘gratis’. Ook betaalt een kind geen eigen risico en is er een iets ruimere basisdekking.

Zodra je zoon of dochter 18 wordt moet hij/zij een eigen basisverzekering hebben. Meestal biedt de huidige zorgverzekeraar aan om de kindpolis automatisch om te zetten in een polis voor volwassenen. Toch is dat vaak niet de beste optie, aangezien de zorgbehoeften van je zoon of dochter kunnen verschillen met die van jou.

Vergelijk daarom online verschillende verzekeraars met elkaar en kies voor de best passende optie.