Lage premie voor 18-jarige

Gemakkelijk online aanvragen

In 3 minuten geregeld


18 jaar en een zorgverzekering

Zodra je 18 jaar bent, wordt je baas over je eigen geldzaken. Je mag dan ook zelf een zorgverzekering kiezen. Ook moet je premie gaan betalen en kan je zorgtoeslag aanvragen.

Premieplicht

De premieplicht voor je zorgverzekering gaat in op 1e dag van de maand volgend op de maand waarin je 18 bent geworden.

Voorbeeld:

 • Je wordt 14 april 18 jaar
 • De premieplicht gaat dan in op 1 mei

Nieuwe zorgverzekering

Na je 18e verjaardag krijg je bovendien een maand de tijd om eventueel een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Je hebt twee opties:

 1. Je sluit zelf een zorgverzekering af, via de zorgvergelijker van Zorgwijzer. Je wordt dan zelf verzekeringsnemer.
 2. Je besluit je huidige zorgverzekering die je bij je ouders hebt, te laten doorlopen. Eén van de ouders blijft dan verzekeringsnemer.

Hieronder wordt besproken wat de voor- en nadelen zijn van beide opties.

Zelf een zorgverzekering kiezen

De eerste optie is om zelf een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Je bent niet verplicht om dit te doen bij de zorgverzekeraar waar je als kind ingeschreven stond, via je ouders. Sterker nog, het werkt vaak niet in je voordeel als je jouw polis niet aanpast. Je ouders hebben namelijk vaak andere zorgbehoeften dan jij.

Ga daarom zelf zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en kies bij welke zorgverzekeraar je de polis afsluit.

De voor- en nadelen van zelf een zorgverzekering kiezen

Voordelen

 • De dekking die jij nodig hebt, verschilt vaak met die van jouw ouders. De zorgverzekering voor je ouders is dus lang niet altijd de beste voor jou. Het loont om daarom een individuele zorgpolis af te sluiten. Dat is meestal ook een stuk goedkoper.
 • Voor studenten en jongeren zijn er vaak interessante kortingen, bijvoorbeeld via een studentencollectief (Zilveren Kruis – Studenten Goed Verzekerd)

Nadelen

 • Je moet zelf zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en er één afsluiten. Dit is echter doorgaans binnen 15 minuten geregeld.
 • Het afsluiten van een zorgverzekering is misschien niet zo boeiend en leuk om te doen, maar het kan je veel geld besparen

Bij het vergelijken bepaal je of je alleen een basisverzekering wilt of ook een bepaalde aanvullende- of tandartsverzekering.

Je zorgverzekering gaat in vanaf de eerste dag van de maand na de maand waarin je 18 jaar bent geworden.

Bijvoorbeeld:

Als je 19 augustus jarig bent, gaat je nieuwe zorgverzekering 1 september in. Je begint vanaf dat moment met het betalen van de maandelijkse premie.

Zorgverzekering via je ouders

In overleg met je ouders kun je ook besluiten dat ze voor jou een nieuwe zorgverzekering afsluiten en dat één van je ouders verzekeringnemer blijft. Zij kunnen dan de kosten van de verzekering voor je blijven betalen. Een andere optie is om de huidige verzekering (die je ouders hebben afgesloten) te laten doorlopen.

De voor- en nadelen van een zorgverzekering via je ouders:

Voordelen

 • Je hoeft niet zelf op zoek naar een zorgverzekering

Nadelen

 • De verzekering van jouw ouders voldoet mogelijk niet aan jouw zorgwensen
 • Je betaalt mogelijk meer dan nodig is voor zorg die je eigenlijk niet gebruikt. Zeker als je ouders een uitgebreide dekking hebben.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een financiële compensatie van de overheid om de premie voor je zorgverzekering te betalen. Deze wordt rond de 20e van de maand op je rekening bijgeschreven. Niet iedereen komt zomaar in aanmerking voor de zorgtoeslag. Je mag bijvoorbeeld niet te veel verdienen of een te hoog vermogen hebben.

Via de website van Belastingdienst kun je precies nagaan of je recht hebt op zorgtoeslag.

De maximale zorgtoeslag komt neer op 84 euro per maand (2020).

Eigen risico

Zodra je 18 wordt, betaal je ook het wettelijk verplichte eigen risico voor de meeste zorg, behandelingen en medicijnen die vanuit het basispakket worden vergoed. Het eigen risico is een drempelbedrag (385 euro in 2020) dat je aan de zorgverzekeraar betaalt, alvorens er vergoeding plaatsvindt via je zorgverzekering. Voor huisartsenzorg betaal je geen eigen risico, evenals voor zaken die je aanvullende verzekering dekt.

Korting via vrijwillig eigen risico

Uiteraard betaal je het eigen risico alleen als je daadwerkelijk gebruikmaakt van zorg uit het basispakket. Het kan daarom voor sommigen aantrekkelijk zijn om het eigen risico op vrijwillige basis te verhogen met maximaal 500 euro. Je ontvangt dan een flinke premiekorting op je maandelijkse premie, die kan oplopen tot meer dan 25 euro.

Natuurlijk kleeft er ook een nadeel aan een hoger eigen risico: als er onverhoopt iets gebeurt, bijvoorbeeld een ongeluk, moet er in één keer een aanzienlijk bedrag worden overgemaakt aan de verzekeraar. Dus het opbouwen van een financiële buffer wordt doorgaans aangeraden.

Collectieve zorgverzekering

De zorgverzekering voor groepen (collectieven) kan heel aantrekkelijk zijn. In de meeste gevallen krijg je een behoorlijke korting op de maandpremie wanneer je tot een bepaalde groep behoort. Vaak weet je niet of je tot een bepaalde groep behoort, en daarom is het goed hier eens navraag naar te doen. Je kunt vragen of je bij een bepaalde voordeelgroep hoort bij onder meer je werkgever, de gemeente waarin je woont, je studentenvereniging of de sportclub.

Daarbij moet wel gezegd worden dat een collectieve verzekering niet per definitie voordeliger is dan een individuele zorgpolis. Het is in ieder geval belangrijk om een grondige vergelijking te doen, alvorens je een zorgverzekering aanvraagt.

Jongerenverzekering

Een jongerenverzekering is in de meeste gevallen ook aanzienlijk goedkoper dan de gewone zorgverzekering. Dit heeft vooral te maken met het feit dat zorgverzekeraars er vanuit gaan dat jongeren over het algemeen relatief gezond zijn en dus niet veel zorgkosten maken. Er hoeft minder te worden vergoed, en dat betekent dat de maandpremie lager ligt. De speciale pakketten voor jongeren zijn vaak afgestemd op wat jongvolwassenen belangrijk vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor tandheelkunde of contactlenzen en brillen.

Bij de meeste zorgverzekeraars mag je tot je dertigste verjaardag gebruik maken van het pakket voor jongeren. Hierna is het nodig een reguliere zorgverzekering voor volwassenen af te sluiten. Bekijk op deze pagina bijvoorbeeld informatie over zorgverzekeringen voor studenten.

Internetverzekering

Nog relatief nieuw is de zogenoemde internetverzekering. Hierbij gaat het om zorgverzekeraars die uitsluitend via internet werken. Dit betekent dat al het contact via het internet verloopt, dat je de facturen voor de maandpremies digitaal ontvangt en ook je declaraties zelf via het internet dient in te dienen.

Doordat deze zorgverzekeraars minder kosten kwijt zijn aan onder meer telefoonverkeer, papier en andere kantoorbenodigdheden, ben je hier vaak aanzienlijk goedkoper uit. Uiteraard is het alleen aan te raden te kiezen voor een online zorgverzekering als je altijd de beschikking over internet hebt.

Informatie voor ouders

In Nederland zijn kinderen tot hun 18e levensjaar bij de zorgverzekering van één van de ouders of verzorgers ‘meeverzekerd’. Er hoeft hiervoor geen premie te worden betaald. De zorgverzekering voor kinderen tot 18 jaar is dus ‘gratis’. Ook betaalt een kind geen eigen risico en is er een iets ruimere basisdekking.

Zodra je zoon of dochter 18 wordt moet hij/zij een eigen basisverzekering hebben. Meestal biedt de huidige zorgverzekeraar aan om de kindpolis automatisch om te zetten in een polis voor volwassenen. Dat is vaak echter niet altijd de beste optie, aangezien de zorgbehoeften van je zoon of dochter kunnen verschillen met die van jou. Een jongeren- of studentenverzekering biedt vaak goede dekkingsmogelijkheden tegen een lage premie.