Zorgverzekering afsluiten?

Gaat jouw zorgpremie weer omhoog? In november en december kun je via Zorgwijzer een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Zo bespaar je op je zorgkosten.

Jaarlijks stappen meer dan een miljoen mensen over naar een andere zorgverzekeraar. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, bijvoorbeeld omdat de dekking niet meer aansluit op de wensen of omdat men ontevreden is over de service van de verzekeraar.

Zorgverzekering afsluiten

Waarom een zorgverzekering afsluiten?

Iedereen die in Nederland werkt of woont is in principe verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Uitzondering hierop zijn buitenlanders die tijdelijk in Nederland wonen of studeren, maar hier niet werken. Ook gemoedsbezwaarden hoeven vanwege hun overtuiging of geloof geen verzekering af te sluiten. Zij kunnen zich melden bij het CAK.

Kinderen

Ook kinderen moeten een zorgverzekering hebben. Het is de plicht van de ouders om hen aan te melden bij een ziektekostenverzekeraar. Dit dient binnen vier maanden na de geboorte te gebeuren. Het is raadzaam om het kind ‘mee te verzekeren’ op de polis van de ouder die het beste is gedekt.

Het voordeel is dat kinderen gratis zijn verzekerd: zij betalen geen eigen risico of premie. Bovendien hebben kinderen recht op extra dekkingen, zoals tandheelkundige zorg en fysiotherapie.

Wanneer een zorgverzekering afsluiten?

Normaal gesproken mag je alleen een nieuwe zorgverzekering afsluiten als de overstapperiode (12 november tot en met 31 december) is aangebroken. Je nieuwe polis gaat dan op 1 januari van het nieuwe kalenderjaar in.

Het is ook mogelijk om je huidige zorgverzekering in de overstapperiode op te zeggen en in de maand januari een nieuwe ziektekostenverzekering aan te vragen.

Maar ook in de volgende situaties heb je het recht om een (nieuwe) zorgverzekering af te sluiten:

 1. Als je 18 jaar wordt
 2. Als je onverzekerd bent, bijvoorbeeld omdat je in het buitenland hebt gewoond/gewerkt
 3. Als je uit militair dienstverband komt

Basisverzekering

Met een basisverzekering heb je recht op dekkingen uit het basispakket, zoals de huisarts, specialistische zorg in het ziekenhuis en medicijnen. De overheid beslist wat er wel en niet wordt vergoed uit het basispakket. Het basispakket is bij iedere zorgverzekering gelijk, maar er kunnen wel verschillen zitten in de voorwaarden en service die de verzekeraar hanteert, bijvoorbeeld met betrekking tot:

 • De vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg
 • Geneesmiddelenbeleid
 • Afspraken met leveranciers voor hulpmiddelen
 • Correspondentie

Let op: voor bepaalde zorgvormen uit de basisverzekering betaalt u een eigen risico of wettelijke eigen bijdrage. Het eigen risico bedraagt 385 euro in 2020. De eigen bijdrage verschilt per zorgvorm.

Aanvullende verzekering

Je mag zelf weten of je, naast de basisverzekering, ook een aanvullende zorgverzekering afsluit. Met zo’n polis kun je jezelf verzekeren voor zorgkosten die de basisverzekering niet vergoed, zoals:

 • Fysiotherapie
 • Alternatieve geneeswijzen
 • Tandheelkundige zorg (controles, vullingen, kronen en bruggen)
 • Orthodontie

In de zorgvergelijker van Zorgwijzer kun je basis- en aanvullende verzekeringen met elkaar vergelijken op prijs en inhoud. Zo weet je zeker dat je beste verzekering in jouw situatie afsluit.