Vergelijk alle zorgverzekeringen

Kies de beste passende polis

Begin direct met besparen


In vier stappen je zorgverzekering kiezen

Een eenvoudig stappenplan waarmee jij de beste zorgverzekering kunt kiezen:

 1. Vul je geboortedatum in (premies kunnen leeftijdsafhankelijk zijn namelijk)
 2. Kies het gewenste eigen risico (hoe hoger, des te meer korting)
 3. Maak een keuze uit talloze aanvullende verzekeringen en vergoedingen
 4. Kies op basis van prijs, kwaliteit en inhoud de beste zorgpolis

Ja, ik wil nu de bovenstaande stappen uitvoeren

Voordelige keuze

1
7,3
Beperkte keuze ziekenhuizen
101,95
2
7,8
Beperkte keuze ziekenhuizen
105,25
3
8,2
Alle ziekenhuizen
107,90

Vrij zorgkeuze (restitutie)

1
8,0
Fysio meeneemservice
116,50
2
7,9
Inclusief online korting
119,08
3
8,5
Hoogste klantbeoordeling
128,50

Tip #1

Houd je huidige zorgverzekering tegen het licht.

De kans groot dat je verzekeraar de premie en voorwaarden van je huidige polis heeft aangepast. Mogelijk betaal je onnodig veel of krijg je niet meer gedekt waar je eerder recht op had. Het kiezen van een andere zorgverzekering is dan vaak een slimme keuze.

Vergelijk altijd op basis van je verwachte zorgbehoefte voor het komende jaar.

 

Tip #2

Kies voor een individuele zorgverzekering.

Ben je nu collectief verzekerd via je werkgever? Slecht idee. Consumentprogramma Radar heeft berekend dat je gemiddeld zo’n 120 euro per jaar duurder uit bent wanneer je voor een polis kiest met een collectieve korting. Staar je dan ook niet blind om deze vorm van verzekeren.

Vergelijk en ga daarom voor een individuele zorgverzekering.

 

Tip #3

Verzeker alleen wat je niet zelf kunt betalen.

Het is vaak onzinnig om jezelf te verzekeren voor iets wat je ook gewoon uit eigen zak kunt betalen. Dat geldt vooral als je veel zorgpremie betaalt, maar daar eigenlijk maar weinig voor terug krijgt van de verzekeraar. Soms loont het om je aanvullende pakket stop te zetten.

Kijk daarom kritisch naar de premie die je gaat betalen en de dekking in de polis.

Kies de zorgverzekering die bij je past

Ga jij in 2020 of voor 2021 een zorgverzekering kiezen? Maak dan eerst een goede vergelijking, bijvoorbeeld met behulp van een vergelijkingssite. Zo kun je zorgverzekeringen met elkaar afwegen op belangrijke criteria, zoals:
 • Premie en eigen risico
 • Zorgkeuze en dekking
 • Klantbeoordeling
Na het vergelijken kies je de gewenste zorgverzekering en verzekeraar. Stap je over? Dan wordt je oude polis automatisch voor je opgezegd als je voor het einde van het jaar overstapt. Je bent dus nooit dubbel verzekerd. Daarnaast heb je na iedere overstap altijd 14 dagen bedenktijd.

Aandachtspunten

Hier let je op bij het kiezen voor een zorgverzekering:
 1. Zorgpremie
 2. Dekking: alleen basis of ook aanvullend/tand?
 3. Polis: natura, restitutie of combinatie
 4. (Vrije) keuze uit ziekenhuizen en andere zorgverleners
 5. Korting op je premie, bijvoorbeeld via een collectief of door het verhogen van je eigen risico

Zorgverzekeraars

In Nederland kies je uit ongeveer 40 verschillende zorgverzekeraars. Dit zijn grotendeels zorglabels die onderdeel vormen van een grotere verzekeringsmaatschappij. De onderstaande infographic geeft een overzicht van alle zorgverzekeraars in Nederland. Zorgverzekeraars kiezen Zoals je kunt zien, vallen veel verzekeraars en labels onder een bovenliggend concern. Deze concerns zijn de risicodragers.

Basisverzekering

Bij het kiezen van je zorgverzekering kies je eerst voor de verplichte basisverzekering. Het basispakket is voor iedereen hetzelfde, maar in de polisvoorwaarden van de basisverzekering kunnen verschillen zitten. Het verschil zit hem dan in het aantal gecontracteerde ziekenhuizen en klinieken en het percentage dat wordt vergoed. Deze zaken bepalen ook voor een groot deel de premie die je betaalt. In de tabel hieronder worden de drie verschillende basisverzekeringen met elkaar vergeleken op verschillende aspecten.
Naturapolis Restitutiepolis Naturapolis (beperkt)
Premie Lage tot gemiddelde premie Gemiddelde tot hoge premie Relatief lage premie
Zorgkeuze Ruime keuze uit ziekenhuizen en zorgverleners Vrije keuze uit ziekenhuizen en zorgverleners. Doorgaans is er een groter aanbod specialisten en klinieken gecontracteerd dan bij een naturapolis. Voor (bepaalde) planbare zorgvormen, zoals een heupoperatie of oncologische zorg, kies je uit een beperkter aantal zorgaanbieders. De zorgverzekeraar moet echter wel voldoen aan de zorgplicht.
Vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg Rond 75 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief 100 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief 50 tot 75 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief

Eigen risico

Iedereen in Nederland heeft te maken met het verplichte eigen risico. Deze bedraagt 385 euro in 2020. Het eigen risico wordt aangesproken zodra je zorgkosten maakt die vallen onder de dekking van de basisverzekering. Sommige zorgkosten zijn uitgesloten van het eigen risico, zoals:
 • Huisartsenzorg
 • Verloskundige zorg
 • Kraamzorg
 • Ketenzorg
 • Zorg die wordt geleverd aan verzekerden van 17 jaar en jonger.
Op deze pagina staat meer informatie over het eigen risico. Je kunt ervoor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen met stapjes van 100 euro tot een maximum van 885 euro. In ruil voor het verhogen van het eigen risico ontvang je een korting op de premie. De hoogte van deze korting kan per zorgverzekeraar verschillen. Het verhogen van het eigen risico heeft echter wel als consequentie dat je een groter 'risico' loopt op hogere zorgkosten.

Tandartsverzekering

Vrijwel alle verzekeraars bieden een tandartsverzekering aan. De vergoedingen en premies kunnen per verzekering sterk variëren. Bij hoge tandartskosten (vullingen, kronen en/of implantaten) kan een tandartsverzekering lonen. In de polisvoorwaarden staat welke kosten wel en niet worden gedekt. Voor sommige tandartsverzekeringen, vooral bij de uitgebreide pakketten, kan een medische selectieprocedure van toepassing zijn.

Aanvullende verzekering

Sommige zorg wordt niet door de basisverzekering gedekt. Denk daarbij aan fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, een bril en uitgebreide dekking in het buitenland. Door te kiezen voor een aanvullende verzekering heb je recht op (gedeeltelijke) vergoeding van deze kosten. Cijfers wijzen uit dat een aanvullende zorgverzekering door ongeveer 85 procent van de verzekerden wordt gekozen.

Fysiotherapie

Voor mensen die veel gebruik maken van fysiotherapie of oefentherapie kan het lonen om hiervoor een aanvullend pakket af te sluiten. Als je de kosten voor behandeling zelf betaald, zit je al gauw aan 30 euro per behandeling.

Alternatieve geneeswijzen

De kosten van behandeling voor alternatieve of complementaire geneeswijzen kunnen oplopen tot meer dan 50 euro per uur. Met een aanvullende verzekering worden deze kosten (deels) gedekt. Er zit vaak een limiet aan de totale kosten die je per jaar kunt declareren en de maximale kosten die je per dag (of per behandeling) kunt declareren.

Brillen en lenzen

De vergoedingen voor brillen en lenzen zijn doorgaans te laag om daarvoor een aparte aanvullende verzekering voor af te sluiten. In combinatie met andere vergoedingen kan het wel een interessante dekking zijn.

Buitenlanddekking

Spoedeisende zorg in het buitenland wordt door de basisverzekering vergoedt tot aan het Nederlandse marktconforme tarief. Is de behandeling in het buitenland duurder? Dan betaal je zelf het verschil bij. Een aanvullende verzekering met buitenlanddekking vergoedt twee maal het Nederlandse tarief of alle gemaakte kosten. Je kunt ook kiezen voor een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten.

Kiezen en overstappen

Ga je een nieuwe zorgverzekering kiezen en overstappen? Let dan op het volgende:
 • Ieder jaar heb je tussen half november en eind december de tijd om een zorgverzekering te kiezen en over te stappen. Je nieuwe zorgpolis gaat dan automatisch in per 1 januari van het nieuwe jaar. Je oude verzekering wordt automatisch opgezegd?
 • Eventueel kun je ook besluiten om je zorgverzekering voor 1 januari op te zeggen en vervolgens in januari een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari.