Hoe kies ik een zorgverzekering?

Doorloop deze vijf simpele stappen in onze zorgvergelijker om de beste zorgverzekering te kiezen

Stap 1
Vul je geboortedatum in. Gezinsleden kun je in de volgende stap toevoegen.

Stap 2
Selecteer een eigen risico tussen de 385 en 885 euro per jaar.

Stap 3
Kies een type polis dat bij jouw past, bijvoorbeeld restitutie of natura.

Stap 4
Maak een keuze uit aanvullende vergoedingen, zoals tandheelkunde.

Stap 5
Kies de beste zorgpolis op basis van prijs, inhoud en kwaliteit.

Een nieuwe zorgverzekering kiezen?

Kies de zorgverzekering die bij je past

Bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering houd je rekening met je persoonlijke situatie.

Maar hoe doe je dat en waar begin je?

Een goede eerste stap is om jouw zorgbehoeften op papier te zetten. Denk daarbij aan wat voor jou belangrijk is qua zorg, bijvoorbeeld de huisarts, psychologische zorg of bepaalde medicijnen. De volgende stap is om een vergelijking te maken tussen zorgverzekeraars.

Daarvoor raadpleeg je een vergelijkingssite:

Start hier je vergelijking

5 aandachtspunten

Bij het vergelijken en kiezen van een zorgverzekering zijn er vijf belangrijke aandachtspunten:

 1. Zorgpremie: het bedrag dat je maandelijks betaalt
 2. Dekking: basis- en aanvullende verzekering
 3. Polis: natura, restitutie of combinatie
 4. Zorgkeuze: de keuze uit ziekenhuizen en andere zorgverleners
 5. Korting: bijvoorbeeld via een collectief of door het verhogen van je eigen risico

Bepaal welke punten voor jou belangrijk zijn en weeg de verzekeraars tegen elkaar af.

Zorgverzekeraars kiezen

In Nederland kies je uit ongeveer 40 verschillende zorgverzekeraars. Dit zijn grotendeels zorglabels die onderdeel zijn van een grotere verzekeringsmaatschappij.

De onderstaande infographic geeft een overzicht van alle zorgverzekeraars in Nederland.

Overzicht van alle concerns, zorgverzekeraars en labels in Nederland, inclusief marktaandelen.

Zoals je kunt zien, vallen veel verzekeraars en labels onder een bovenliggend concern. Het is goed om je daar bewust van te zijn.

Basisverzekering

Hoewel het basispakket voor iedereen hetzelfde is, kunnen er in de polisvoorwaarden van de basisverzekering verschillen zitten, bijvoorbeeld in:

 • Het aantal gecontracteerde ziekenhuizen en klinieken.
 • Het percentage dat wordt vergoed voor niet-gecontracteerde zorg.
 • Of je hulpmiddelen wel of niet verplicht online moet bestellen.

Er zijn in feite drie zorgverzekering waaruit je kunt kiezen: de beperkte naturapolis, reguliere naturapolis en restitutiepolis.

 NaturapolisRestitutiepolisNaturapolis (beperkt)
PremieLage tot gemiddelde premieGemiddelde tot hoge premieRelatief lage premie
ZorgkeuzeRuime keuze uit ziekenhuizen en zorgverlenersVrije keuze uit ziekenhuizen en zorgverleners. Doorgaans is er een groter aanbod specialisten en klinieken gecontracteerd dan bij een naturapolis.Voor (bepaalde) planbare zorgvormen, zoals een heupoperatie of oncologische zorg, kies je uit een beperkter aantal zorgaanbieders. De zorgverzekeraar moet echter wel voldoen aan de zorgplicht.
Vergoeding voor niet-gecontracteerde zorgRond 75 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief100 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief50 tot 75 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief

Eigen risico

Iedereen in Nederland heeft te maken met het verplichte eigen risico, wat neerkomt op 385 euro in 2022. Het eigen risico wordt aangesproken zodra je zorgkosten maakt die vallen onder de dekking van de basisverzekering.

Sommige zorgkosten zijn uitgesloten van het eigen risico, zoals:

 • Huisartsenzorg
 • Verloskundige zorg
 • Kraamzorg
 • Ketenzorg
 • Zorg die wordt geleverd aan verzekerden van 17 jaar en jonger.

Op Zorgwijzer staat meer informatie over het eigen risico.

Je kunt ervoor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen met stapjes van 100 euro tot een maximum van 885 euro. In ruil voor het verhogen van het eigen risico ontvang je een korting op de premie.

De hoogte van deze korting kan per zorgverzekeraar verschillen. Het verhogen van het eigen risico heeft echter wel als consequentie dat je een groter 'risico' loopt op hogere zorgkosten.

Tandartsverzekering

Vrijwel alle verzekeraars bieden een tandartsverzekering aan. De vergoedingen en premies kunnen per verzekering sterk variëren. Bij hoge tandartskosten (vullingen, kronen en/of implantaten) kan een tandartsverzekering lonen. In de polisvoorwaarden staat welke kosten wel en niet worden gedekt.

Voor sommige tandartsverzekeringen, vooral bij de uitgebreide pakketten, kan een medische selectieprocedure van toepassing zijn.

Aanvullende verzekering

Sommige zorg wordt niet door de basisverzekering gedekt. Denk daarbij aan fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, een bril en uitgebreide dekking in het buitenland.

Door te kiezen voor een aanvullende verzekering heb je recht op (gedeeltelijke) vergoeding van deze kosten. Cijfers wijzen uit dat een aanvullende zorgverzekering door ongeveer 83 procent van de verzekerden wordt gekozen.

De vier populairste aanvullende dekkingen:

Fysiotherapie

Voor mensen die veel gebruik maken van fysiotherapie of oefentherapie kan het lonen om hiervoor een aanvullend pakket af te sluiten. Als je de kosten voor behandeling zelf betaald, zit je al gauw aan 30 euro per behandeling.

Alternatieve geneeswijzen

De kosten van behandeling voor alternatieve of complementaire geneeswijzen kunnen oplopen tot meer dan 50 euro per uur. Met een aanvullende verzekering worden deze kosten (deels) gedekt. Er zit vaak een limiet aan de totale kosten die je per jaar kunt declareren en de maximale kosten die je per dag (of per behandeling) kunt declareren.

Brillen en lenzen

De vergoedingen voor brillen en lenzen zijn doorgaans te laag om daarvoor een aparte aanvullende verzekering voor af te sluiten. In combinatie met andere vergoedingen kan het wel een interessante dekking zijn.

Buitenlanddekking

Spoedeisende zorg in het buitenland wordt door de basisverzekering vergoedt tot aan het Nederlandse marktconforme tarief. Is de behandeling in het buitenland duurder? Dan betaal je zelf het verschil bij.

Een aanvullende verzekering met buitenlanddekking vergoedt twee maal het Nederlandse tarief of alle gemaakte kosten. Je kunt ook kiezen voor een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten.

Kiezen en overstappen

Ga je voor 2022 een nieuwe zorgverzekering kiezen en overstappen?

Dan wordt je oude polis automatisch voor je opgezegd als je voor het einde van het jaar overstapt. Je bent dus nooit dubbel verzekerd. Daarnaast heb je na iedere overstap altijd 14 dagen bedenktijd.

Let nog wel even op de volgende twee punten:

 1. Ieder jaar heb je tussen half november en eind december de tijd om een zorgverzekering te kiezen en over te stappen. Je nieuwe zorgpolis gaat dan automatisch in per 1 januari van het nieuwe jaar. Je oude verzekering wordt automatisch opgezegd.
 2. Eventueel kun je ook besluiten om je zorgverzekering voor 1 januari op te zeggen en vervolgens in januari een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari.