Tips bij een zorgverzekering kiezen

Bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering hebben wij enkele praktische tips samengesteld.
Deze tips zijn direct toepasbaar en helpen bij het maken van de juiste keuze.

  • Kies voor een individuele zorgverzekering, in plaats van een collectief
  • Maak een vergelijking op basis van je eigen zorgbehoefte
  • Verzeker jezelf alleen voor datgene wat je zelf niet kan betalen

Ja, ik wil nu een goedkopere en betere zorgverzekering uitkiezen

Hoe kies je de juiste zorgverzekering?

Ga jij in 2020 een nieuwe zorgverzekering kiezen? Maak dan gebruik van de zorgvergelijker van Zorgwijzer. Daarmee kun je zorgverzekeringen met elkaar vergelijken op prijs en inhoud.

Na het vergelijken stap je eenvoudig over van verzekering en verzekeraar. Je oude polis wordt bovendien automatisch voor je opgezegd. Je bent dus nooit dubbel verzekerd. Daarnaast heb je altijd 14 dagen bedenktijd.

Hier let je op bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering:

  1. Zorgpremie
  2. Dekking: alleen basis of ook aanvullend/tand?
  3. Polis: natura, restitutie of combinatie
  4. (Vrije) keuze uit ziekenhuizen en andere zorgverleners
  5. Korting op je premie, bijvoorbeeld via een collectief of door het verhogen van je eigen risico

Zorgverzekeraars

In Nederland is er een keuze uit ongeveer 40 verschillende verzekeringsmerken. Dit zijn grotendeels zorglabels die onderdeel vormen van een grotere verzekeringsmaatschappij. De onderstaande infographic geeft een overzicht van alle zorgverzekeraars in Nederland.

Zorgverzekeraars kiezen

Zoals je kunt zien, vallen veel verzekeraars onder een bovenliggend concern. Deze concerns zijn de risicodragers.

Basisverzekering

Bij het kiezen van je zorgverzekering is er allereerst de keuze voor een verplichte basisverzekering.

Bekijk ook: Vergelijken van basisverzekeringen met de zorgvergelijker

Het basispakket is voor iedereen hetzelfde, maar in de polisvoorwaarden van de basisverzekering kunnen verschillen zitten. Het verschil zit hem dan in het aantal gecontracteerde ziekenhuizen en klinieken en het percentage dat wordt vergoed. Deze zaken bepalen ook voor een groot deel de premie die je betaalt. In de tabel hieronder worden de drie verschillende basisverzekeringen met elkaar vergeleken op verschillende aspecten.

NaturapolisRestitutiepolisBudgetpolis
PremieLage tot gemiddelde premieGemiddelde tot hoge premieRelatief lage premie
ZorgkeuzeRuime keuze uit ziekenhuizen en zorgverlenersVrije keuze uit ziekenhuizen en zorgverleners. Doorgaans is er een groter aanbod specialisten en klinieken gecontracteerd dan bij een naturapolis.Voor (bepaalde) planbare zorgvormen, zoals een heupoperatie of oncologische zorg, kies je uit een beperkter aantal zorgaanbieders. De zorgverzekeraar moet echter wel voldoen aan de zorgplicht.
Vergoeding voor niet-gecontracteerde zorgRond 75 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief100 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief50 tot 75 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief

Eigen risico

Iedereen in Nederland heeft te maken met het verplichte eigen risico. Deze bedraagt 385 euro in 2020. Het eigen risico wordt aangesproken zodra je zorgkosten maakt die vallen onder de dekking van de basisverzekering. Sommige zorgkosten zijn uitgesloten van het eigen risico, zoals huisartsenzorg, verloskundige zorg, kraamzorg, ketenzorg en zorg die wordt geleverd aan verzekerden van 17 jaar en jonger. Op deze pagina staat meer informatie over het eigen risico.

Je kunt ervoor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen met stapjes van 100 euro tot een maximum van 885 euro. In ruil voor het verhogen van het eigen risico ontvang je een korting op de premie. De hoogte van deze korting kan per zorgverzekeraar verschillen. Het verhogen van het eigen risico heeft echter wel als consequentie dat je een groter ‘risico’ loopt op hogere zorgkosten.

Tandartsverzekering

Vrijwel alle verzekeraars bieden een tandartsverzekering aan. De vergoedingen en premies kunnen per verzekering sterk variëren. Bij hoge tandartskosten (vullingen, kronen en/of implantaten) kan een tandartsverzekering lonen. In de polisvoorwaarden staat welke kosten wel en niet worden gedekt.

Voor sommige tandartsverzekeringen, vooral bij de uitgebreide pakketten, kan een medische selectieprocedure van toepassing zijn.

Aanvullende verzekering

Sommige zorg wordt niet door de basisverzekering gedekt. Denk daarbij aan fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, een bril en uitgebreide dekking in het buitenland.

Door te kiezen voor een aanvullende verzekering heb je recht op (gedeeltelijke) vergoeding van deze kosten. Cijfers wijzen uit dat een aanvullende zorgverzekering door ongeveer 85 procent van de verzekerden wordt gekozen.

Fysiotherapie

Voor mensen die veel gebruik maken van fysiotherapie of oefentherapie kan het lonen om hiervoor een aanvullend pakket af te sluiten. Als je de kosten voor behandeling zelf betaald, zit je al gauw aan 30 euro per behandeling.

Alternatieve geneeswijzen

De kosten van behandeling voor alternatieve of complementaire geneeswijzen kunnen oplopen tot meer dan 50 euro per uur. Met een aanvullende verzekering worden deze kosten (deels) gedekt. Er zit vaak een limiet aan de totale kosten die je per jaar kunt declareren en de maximale kosten die je per dag (of per behandeling) kunt declareren.

Brillen en lenzen

De vergoedingen voor brillen en lenzen zijn doorgaans te laag om daarvoor een aparte aanvullende verzekering voor af te sluiten. In combinatie met andere vergoedingen kan het wel een interessante dekking zijn.

Buitenlanddekking

Spoedeisende zorg in het buitenland wordt door de basisverzekering vergoedt tot aan het Nederlandse marktconforme tarief. Is de behandeling in het buitenland duurder? Dan betaal je zelf het verschil bij. Een aanvullende verzekering met buitenlanddekking vergoedt twee maal het Nederlandse tarief of alle gemaakte kosten. Je kunt ook kiezen voor een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten.

Zorgverzekering kiezen en overstappen

Ga je een nieuwe zorgverzekering kiezen en overstappen? Let dan op het volgende:

  • Ieder jaar heb je tussen half november en eind december de tijd om een zorgverzekering te kiezen en over te stappen. Je nieuwe zorgpolis gaat dan automatisch in per 1 januari van het nieuwe jaar. Je oude verzekering wordt automatisch opgezegd?
  • Eventueel kun je ook besluiten om je zorgverzekering voor 1 januari op te zeggen en vervolgens in januari een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari.