ADHD? Welke medicijnen worden gedekt door je zorgverzekering?

Mark 8 reacties

ADHDHeb je in je gezin te maken met ADHD? Of heb je zelf ADHD? Dan is het verstandig om met net wat meer aandacht een geschikte (aanvullende) zorgverzekering te zoeken.  Je maakt waarschijnlijk hoge kosten voor de begeleiding of behandeling van ADHD.

Lees ook: ‘ADHD-patiënten gaan 900 euro bijbetalen voor medicijnen’ 

Welke kosten kunnen komen kijken bij ADHD?

ADHD krijg je in veel gevallen te maken met kosten voor medicijnen, maar ook voor de ondersteuning en nodige therapieën kunnen forse kosten van toepassing zijn, denk bijvoorbeeld aan remedial teaching of de noodzakelijke psychologische hulp. Het is natuurlijk fijn als je voor zoveel mogelijk van deze kosten bent verzekerd, zeker als je gebruikt maakt van de relatief dure medicijnen: Conterta, Straterra, Sifrol of Ritalin. De basisverzekering vergoedt vaak maar gedeeltelijk de kosten van deze medicijnen, de rest moet je zelf bijbetalen. Dit wordt ook wel de eigen bijdrage genoemd (zie hieronder).

Eigen bijdrage

Alleen voor het medicijn Ritalin, dat meestal standaard wordt voorgeschreven bij ADHD geldt geen eigen bijdrage. Je ontvangt volledige vergoeding vanuit de basisverzekering. Voor de andere, duurdere, maar langer werkende medicijnen (Concerta, Stratera, Equasym en Medikinet) geldt een eigen bijdrage. Die eigen bijdrage is het verschil tussen de prijs van Ritalin en de prijs van het duurdere medicijnen. Dit bedrag dien je uit eigen zak te betalen, mits je een aanvullende verzekering afsluit met een vergoeding van de eigen bijdrage.

Vergoedingen overzicht ADHD medicijnen

Voor vergoeding van de medicijnen Concerta, Medikinet en Equasym is 500 euro meestal toereikend (afhankelijk van de dosis). Voor het duurdere Strattera zit je al gauw aan een meer dan 1000 euro per jaar aan eigen bijdrage. Alleen een zeer ruim dekkende aanvullende verzekering zal dan alle kosten van de eigen bijdrage vergoeden. Hieronder zie je een overzicht van de vergoedingen bij verschillende zorgverzekeraars.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

NIEUW: op deze pagina vind je een compleet en actueel overzicht van de vergoedingen voor de eigen bijdrage van medicijnen

Vergoeding-ADHD-medicijnen

NIEUW: op deze pagina vind je een compleet en actueel overzicht van de vergoedingen voor de eigen bijdrage van medicijnen

Medische selectie

In een aantal gevallen geldt bij het afsluiten van een aanvullende polis een acceptatieproces of medische selectie. Dat houdt in dat de verzekeraar je een aantal vragen of stellingen voorlegt. Die hebben te maken met jouw gezinssituatie en jullie zorgbehoeftes. Nadat je antwoord hebt gegeven op de vragen, besluit de zorgverzekeraar je wel of niet te accepteren. Het is verstandig om vooraf te informeren naar de acceptatieprocedure en de medische selectie. Je weet dan ook hoe jouw kansen liggen voor de acceptatie van een bepaalde aanvullende polis of module.

Medische selectie voor ADHD’ers 

Het overstappen naar een andere zorgverzekering die een betere vergoeding biedt voor de eigen bijdrage van ADHD-medicijnen kan gunstig uitpakken. Zeker als er gebruik wordt gemaakt van de duurdere middelen: Concerta, Strattera, Medikinet en Equasym. In de praktijk worden echter vrijwel alle verzekerden met ADHD geweigerd tijdens de medische selectie. Bij voorkeur zoek je dus naar een zorgverzekeraar die geen medische selectie hanteert, maar toch een ruime vergoeding biedt. Zorgwijzer zal binnenkort meer aandacht besteden aan de medische selectie bij zorgverzekeraars.

Persoonsgebonden budget

Ouders kunnen aanspraak maken op een persoonlijk budget voor een kind met een ernstige vorm van ADHD, zeker als er ook sprake is van ernstige gedrags- of psychosociale problemen. De ouders krijgen dan vanuit de AWBZ een aanvullend budget toegekend waarmee ze extra hulp en zorg kunnen inkopen, zoals leren omgaan met problemen, persoonlijk functioneren of kortdurend verblijf.

8 reacties

 • Aalex clifford

  Beste Mark,had een vraag over mijn nieuwe zorgvezekering,ik krijg elke maand van de rgenboog apotheek medicatie ,maar kom er niet achter welke zorgvezekering dat dekt,krijg nu steeds hoge rekeningen thuis gestuurd ,mischien kan jij mij hierbij helpen.Vriendelijke groeten Alex Clifford

 • BBAs

  Pas als je meer dan het eigen risico besteed hebt gaat de vergoeding van de eigen bijdrage in. Je betaalt dus altijd €350 (2015)

 • IInge

  Sinds dit jaar vallen de kosten van ‘mijn’ dexamfetamine (€ 167,78 voor 540 stuks) in mijn eigen risico terwijl in de jaren hiervoor niet. Wat is er veranderd? Ik kan het nergens terug vinden. Ik ben verzekerd bij IZZ.

  • RR. Buitenhuis

   Heb je hier antwoord op ontvangen? Ik gebruik ook dexamfetamine en betaal ook eerst vanuit eigen risico. Erg vreemd. Ik hoor graag van je.

   Grt

 • MMik

  Graag zou ik willen weten hoe het zit met dexamfetamine.

  Ik lees dat het “onder voorwaarden” wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar ik kan niet vinden, welke verzekeraars dit doen.

  • RRoy

   Beste Mik,

   De basisverzekering verzekering is bij élke verzekeraar het zelfde.

   Gr

   Roy

 • SStephanie

  Hoe zit het met de vergoeding van methylfenidaat retard van de regenboog apotheek?

  • KKoen

   Beste Stephanie,

   Voor de vergoeding van methylfenidaat retard kun je het beste contact op nemen met de regeboog apotheek: regenboogapotheek.nl of: 06 – 250 720 20

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.