Alles wat je moet weten rond logopedie en de zorgverzekering
Logopedie is zorg die nodig is als mensen problemen hebben met de stem, spraak, taal, gehoor of met slikken. Door deze problemen heeft men vaak een taal- of sociale achterstand of is men niet meer instaat om hun beroep juist uit te voeren. Logopedie kan in dat geval een uitkomst bieden.
Logopedische zorg valt onder paramedische zorg en wordt gedekt vanuit het basispakket.
Wat krijg ik in 2014 vergoed en wat niet?
Je krijgt een vergoeding voor logopedie via de basisverzekering als je beschikt over een verwijsbrief van jouw behandelend arts, bijvoorbeeld de huisarts, medisch specialist, bedrijfsarts of ouderengeneeskundige.
Doorgaans kun je NIET zelfstandig naar de logopedist om:
- Je te ontwikkelen in de maatschappij
- De Nederlandse taal te leren (schrijven, spreken, begrijpen)
- De schoolprestaties te ontwikkelen en te verbeteren
Houdt er wel rekening mee dat je misschien niet bij alle logopedisten volledige vergoeding ontvangt.
Is het eigen risico van toepassing voor logopedie?
Voor logopedie geldt het wettelijke eigen risico van 360 euro per jaar (behalve voor kinderen onder de achttien jaar), plus het bedrag wat je eventueel hebt gekozen om het eigen risico op vrijwillige basis te verhogen. Dit kan tot maximaal 500 euro per jaar. Nadat het eigen risico is opgemaakt, worden de kosten door jouw verzekeraar vergoed. Controleer voor het starten van de behandeling wel of jouw logopedist een contract heeft gesloten met jouw verzekeraar, anders riskeer je een beperktere vergoeding (zie ook het volgende kopje).
Voor logopedie betaal je geen eigen bijdrage.
Bij welke logopedisten kan ik terecht?
Let op: wellicht heeft jouw zorgverzekeraar geen contract met de logopedist van jouw keuze
Je zou het misschien niet verwachten, maar een deel van de logopediepraktijken hebben (nog) geen afspraak of contract met één of meerdere van de vier grote zorgverzekeraars: CZ, Menzis, Achmea en VGZ. De reden daarvoor is de beperkte vergoeding die veel zorgverzekeraars bieden. Daarom wordt het voor logopedisten steeds lastiger om kwalitatief goede zorg te leveren en toch de praktijk draaiende te houden.
De vergoeding die door verzekeringsmaatschappijen wordt aangeboden is een stuk lager dan de vergoeding die door de Nederlandse zorgautoriteit gerechtvaardigd wordt bevonden. De laatste jaren zijn de vergoedingen voor logopedisten bevroren. Soms is er zelfs sprake van een daling.
Door de lagere vergoeding en de stijgende inflatie en kosten, wordt het voor logopediepraktijken steeds lastiger om de kwaliteit op peil te houden en het hoofd boven water te houden. Sommige praktijken dreigen zelfs failliet te gaan. Een deel van de logopedisten gaat daarom niet in zee met verzekeraars die een te lage vergoeding bieden. Dit is echter ook een risico aangezien patiënten kunnen weglopen naar een andere logopedist.
2015
Inmiddels hebben veel logopedisten een contract met alle zorgverzekeraars. Informeer in bij jouw eigen zorgverzekeraar of er een contract is met de logopedist van jouw keuze.
Polis
Als logopedie voor jou een belangrijk onderdeel is, is het belangrijk om de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering te controleren.
Controleer bij een naturapolis:
- Met welke zorgverzekeraars jouw logopedist een contract of afspraak heeft en welk deel van de rekening je betaalt als de verzekeraar niet is gecontracteerd
Controleer in het geval van een restitutiepolis:
- Wat het tarief is van jouw logopedist en in hoeverre je vergoeding krijgt via de zorgverzekeraar. Bij gecontracteerde logopedisten wordt altijd 100% vergoed. Bij ongecontracteerde logopedie wordt bij een restitutiepolis (vrije zorgkeuze) tot 100% van het wettelijke of marktconforme tarief gedekt, dit tarief kan lager uitvallen dan het tarief van de logopedist. In dat geval betaal je het verschil in kosten zelf.
Vaak zijn logopedisten zelf ook goed op de hoogte omtrent gecontracteerde zorg, vergoedingen en verzekeraars.
Logopedist zoeken?
Ben jij op zoek naar een logopedist bij jou in de buurt, bezoek dan de website van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie.