Baby op komst! Wat vergoedt een zorgverzekering?

Bart Koenraadt 5 reacties

zwanger en zorgverzekeringZwangerschap kan zwaar zijn. Er zijn veel dingen die jij en je partner moeten regelen voor de kleine. Denk aan de babykamer, kinderwagen, luiers, geboortekaartjes en kinderbijslag. Vergeet echter de zorgverzekering niet! Vanuit het basispakket ben je grotendeels verzekerd voor zorg die nodig is tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Denk aan zorg van jouw verloskundige, de huisarts en de kraamverzorgende.

Soms kan het echter handig zijn om je extra te verzekeren, bijvoorbeeld als je een zwangerschapscursus wilt volgen of als je een vergoeding wilt ontvangen voor de eigen bijdrage die geldt voor kraamzorg.

Wat wordt er via jouw basisverzekering gedekt?

Via de basisverzekering kun je al rekenen op een vrij behoorlijke dekking voor verloskundige- en kraamzorg. Zo worden de volgende vormen van zorg vergoed:

 • Het nodige advies en de hulp van de verloskundige tijdens de zwangerschap
 • Het maken van echo’s (informeer eerst bij de zorgverzekeraar welke echo’s worden vergoed)
 • Verblijf in het ziekenhuis als dat nodig is: voor, tijdens en na de bevalling. Let erop dat er bij een ziekenhuisbevalling sprake is van een medische indicatie
 • Verloskundige zorg van jouw arts, verloskundige of gynaecoloog tijdens de bevalling
 • Kraamzorg (indien je thuis bevalt)

Voor verloskundige zorg, bevalling en kraamzorg is het eigen risico niet van toepassing. Wel geldt voor kraamzorg dus een eigen bijdrage. Daarover vind je hieronder meer informatie. Voor zwangerschapsvervoer of laboratoriumonderzoek betaal je wel eigen risico.

Kraamzorg

Als je thuis bevalt dan wordt jij of je partner tijdens het bevallen geassisteerd door een kraamverzorgende. Ook na de bevalling kun je rekenen op ondersteuning van de moeder en baby. Hoeveel kraamzorg je ontvangt, wordt bepaald door het landelijke indicatie protocol voor kraamzorg. Zij kijken o.a. naar de omstandigheden van de zwangerschap: ben je zwanger van een meerling, heb je te maken met lichamelijke aandoeningen, zijn er emotionele- of psychosociale problemen, etc.

Het minimum aantal kraamverzorgende uren is 24, berekend vanaf de geboortedag. Het gemiddelde aantal benodigde uren kraamzorg komt volgens het landelijke indicatieprotocol uit op 49.

Vaak wordt er voor het verlenen van kraamzorg een kraamzorgbureau ingeschakeld. Let er wel op dat de kraamverzorgende of het kraamzorgbureau een contract heeft gesloten met jouw zorgverzekeraar. Is dit niet het geval dan riskeer je een lagere vergoeding (bijvoorbeeld 50 of 70 procent) van het tarief. Dit is alleen van toepassing bij een natura- of combinatiepolis. Bij een restitutiepolis ontvang je altijd 100 procent vergoeding van het marktconforme tarief. Het is aangeraden om de vergoedingen eerst even controleren in de polis van jouw verzekeraar.

Houdt bij kraamzorg ook rekening met de eigen bijdrage van 4,10 euro per uur (in 2014).  Je kunt ervoor kiezen om je aanvullend te verzekeren voor kraamzorg. De eigen bijdrage wordt dan deels of volledig door de verzekeraar gecompenseerd. Dit kan aantrekkelijk zijn, zeker als je relatief veel kraamzorg nodig hebt. Hieronder zie je een overzicht van vergoedingen voor kraamzorg. Je vindt ze tevens terug in de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

unnamed

Zwangerschapscursus

Een zwangerschapscursus kan voor veel zwangere vrouwen erg waardevol zijn. Zo leer je verschillende technieken die je kunnen helpen voor en tijdens de bevalling. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingstechnieken en ontspanningshoudingen. Ook wordt de partner actief betrokken bij de bevalling. Helaas worden deze cursussen niet vanuit het basispakket vergoed. Een aanvullend pakket is daarom noodzakelijk, tenzij je de rekeningen uit eigen zak kunt betalen. Hieronder een overzicht met vergoedingen die verschillende zorgverzekeraars bieden. Let op eventuele aanvullende voorwaarden of acceptatiecriteria.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Zwangerschapscursus

Kinderwens?

Soms is zwanger worden niet gemakkelijk. Een kunstmatige inseminatie of ovulatie-inductie is dan een optie. Deze  worden via de basisverzekering vergoed. Ook een In-vitrofertilisatie kan vrouwen of partners met een kinderwens vooruit helpen. Via de basisverzekering worden drie van deze behandelingen vergoed. Een afgebroken behandeling telt echter ook als een behandeling. Een aanvullende zorgverzekering kan bij een kinderwens dan een uitgebreide dekking bieden. Zo worden vaak meer dan drie IVF/ICSI behandelingen vergoed, dat geldt ook voor een second opinion. Hieronder zie je zorgverzekeraars die een aanvullende zorgverzekering aanbieden voor kunstmatige inseminatie, IVF of ICSI. Houdt rekening met het feit dat er soms acceptatiecriteria van toepassing kunnen zijn.

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Baby geboren?

Gefeliciteerd! Vergeet het kind niet bij te schrijven op de polis van de zorgverzekering van jou of je partner. Verzeker je kind altijd mee met de ouder die beschikt over de beste dekking. Kinderen onder de 18 zijn gratis meeverzekerd en betalen bovendien geen eigen risico.

5 reacties

 • BBabette

  Ik zie in je stuk ‘Wat wordt er via jouw basisverzekering gedekt?’staan dat vanuit de basisverzekering alleen kraamzorg vergoed wordt, wanneer men thuis bevalt. Dit klopt niet, ook na een poliklinische bevalling wordt kraamzorg gewoon vergoed, hooguit meot de eigen bijdrage worden betaald. Het aantal uren is afhankelijk van hoeveel zorg men in het ziekenhuis genoten heeft. De tekst daaronder klopt ook neit helemaal. Eerst staat er dat er geen eigen bijdrage is voor kraamzorg, de zin erna geeft aan dat er wel een eigen bijdrage is voor kraamzorg. Misschien een idee om dit eens na te kijken en aan te passen?

  vriendelijke groet, Babette Noltus

 • EE O

  Ik ben benieuwd hoe het precies inhoudelijk zit met de zorgverzekering van de baby?
  Zo hebben we nu bijvoorbeeld lactatiekundige hulp nodig om het flesje (weer) aangeleerd te krijgen. Kan het consult dan op naam van de baby geboekt worden, daar is het uiteindelijk tenslotte voor bedoeld?
  NB voor de geboorte heb ik een lactatieconsult geboekt voor borstvoeding en kreeg dat vergoed vanuit mijn aanvullende verzekering. Dit extra consult zou ik nog maar deels vergoed kunnen krijgen, vandaar dat ik benieuwd ben waar een baby precies gebruik van kan maken vanuit de verzekering.

 • JJovi

  Hoe zit het met de vergoeding wanneer je besluit als zwangere de gynaecoloog te bezoeken tijdens de zwangerschap in België ipv de verloskundige in Nederland? Heb je dan ook recht op vergoeding uit basisverzekering? En geen eigen risico? In België bestaat geen verloskundige. Wel advies en begeleiding door gynaecoloog aan praktijk thuis. De verzekeringen in Nederland zijn hier vaag over.

  • KKoen

   De zorgverzekeraar kan hier antwoord op geven.

  • JJovi

   De zorgverzekeraar vergoedt het nu niet uit de basisverzekering en trekt eigen risico ook steeds af, dus dan klopt niet met de info op de zorgwijzer.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.