Eigen risico en eigen bijdrage, wat is het verschil?

Bart Koenraadt 25 reacties

Eigen risicoIn Nederland bestaat er veel verwarring rondom het eigen risico en de eigen bijdrage in de zorgverzekering. Veel mensen denken zelfs dat voor bezoek aan de huisarts het eigen risico van toepassing is. Om deze verwarring uit de wereld te helpen proberen ik in onderstaand artikel het eigen risico en de eigen bijdrage en het verschil tussen deze twee te beschrijven.

Eigen risico

In Nederland kent men twee vormen van eigen risico, het zogenaamde verplichte- en vrijwillige eigen risico. Het verplichte eigen risico ligt op 385 euro en het vrijwillige eigen risico op maximaal 500 euro. Zodra je in Nederland gebruik maakt van je zorgverzekering, heb je in veel gevallen te maken met het eigen risico. Hieronder zijn de vormen van zorg die waarvoor het eigen risico niet van toepassing is:

 • Verzekerden jonger dan 18
 • Bezoek aan huisarts (sommige onderzoeken bij de huisarts vallen wel onder het eigen risico)
 • Verloskundige zorg
 • Aanvullende verzekeringen
 • Hulpmiddelen in bruikleen
 • Ketenzorg
Meer over eigen risico

In bijna alle andere gevallen is het eigen risico van toepassing. Informeer bij onduidelijkheid bij je zorgverzekeraar.

Het eigen risico houdt in dat je het eerste gedeelte van je zorgkosten zelf moet betalen. Het bedrag dat je eerst moet betalen is dus het verplichte deel van je eigen risico plus het eventuele vrijwillige deel van je eigen risico. Stel dat je een ziekenhuisrekening hebt van 1400 euro, dan betaal je de eerste 385 euro (het verplichte eigen risico in 2017) zelf. Vanaf dat moment vergoedt de zorgverzekeraar alle zorgkosten (die gedekt zijn) in dat betreffende kalenderjaar, tenzij je ook een vrijwillig eigen risico hebt.

Bedrag

Ziekenhuisrekening € 1.400,00
Verplicht eigen risico €     385,00
Vrijwillig eigen risico €              –
Over (vergoed door zorgverzekeraar) € 1.015,00

In het bovenstaande geval wordt 1015 euro vergoed door de verzekeraar.

Eigen bijdrage

Voor bepaalde vormen van zorg hanteert de overheid een eigen bijdrage. In feite moet je, net als bij het eigen risico, eerst zelf een bedrag betalen voordat je voor vergoede zorg in aanmerking komt. Zo kent men in Nederland bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor zittend ziekenvervoer en voor kraamzorg. De hoogte eigen bijdrage kan per jaar nogal fluctueren en is bovendien sterk afhankelijk van de zorgsoort.

Wanneer betaal je een eigen bijdrage?

Verschillen

Er zijn een aantal verschillen tussen de eigen bijdrage en het eigen risico. Allereerst zijn er zorgvormen waarvoor zowel het eigen risico en de eigen bijdrage niet geldig zijn, bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de huisarts. Dan zijn is er ook nog zorgverlening waarvoor er alleen een eigen risico geldt, bijvoorbeeld een operatie in het ziekenhuis. Tot slot zijn er zorgvormen waarvoor zowel een eigen bijdrage als het eigen risico van toepassing is. Echter, wordt de eigen bijdrage eerst verrekend, alvorens het eigen risico in aanmerking komt.

Een voorbeeld: na een ongeval heb je een aantal breuken en je moet een langere tijd meerdere malen maal met de taxi naar het ziekenhuis:

Bedrag

Taxikosten €  500,00
Eigen bijdrage (zittend ziekenvervoer) €    95,00
Eigen risico €  385,00
Over (vergoed door zorgverzekeraar) €  20,00

Zouden de kosten in het bovenstaande geval maar 95 euro zijn, dan is je eigen risico dus niet van toepassing.

25 reacties

 • FFrans

  Verrassend onduidelijke uitleg.

 • PPieter Cornelis

  Ik probeer de laatste tijd wat meer te lezen over de zorgverzekering en zie na een paar weken “De bomen door het bos niet meer”… En hieronder te lezen komt het er eigenlijk op neer dat miljoenen Nederlanders helemaal niet weten waar ze aan toe zijn in de zorg. Ik ben niet zo’n hulpzoeker, meestal gingen de problemen vanzelf wel weer over, maar ondertussen loop ik tegen een paar hardnekkige chronische problemen aan en merk dat je ook na een gang naar de huisarts gewoon alles zelf uit kan zoeken? Specialist hier, therapeut daar. Eigen bijdrage, eigen risico, geen vergoeding… Waarom verzeker jij je eigenlijk nog? Omdat het verzekeren verplicht is en je komt er op geen enkele manier vanaf! Ik betaal inmiddels op jaarbasis 3571,00 via de werkgever, 1710,00 aan de zorgverzekeraar en 380,00 aan eigen risico. Dat is totaal 5661,00/12= 471,75 per maand aan de zorg en nog heb ik gemiddeld de laatste 4 jaren zo’n 500,00 tot 700,00 mogen bijbetalen vanwege de eigen bijdrage of iets belangrijks als podotherapeut wat niet verzekerd is in de basis of maar beperkt in de aanvullende…

 • Rroepende in de duisternis

  Je betaald je gewoon rot, eenvoudig gezegd, met een normaal inkomen en geen kinderen, al moeilijk op te brengen.
  Je wordt van deze kosten nog zieker dan je al bent.
  Belachelijk dat de ziektezorgstelsel hiervan moet bestaan.
  Bloedzuigers zijn het.

 • SSylvia

  Weeral blij met ern dooie mus. Totaal geen uitleg over eigenrisico en eigen bijdrage. Het is een gedateerde site die ook nog eens geen antwoord geeft. Eigen risico en eigen bijdragen is dus samen 1000,00 euro mensen.

 • Ppatrick trommelen

  Geen van deze bedragen zijn belasting aftrekbaar???

 • HH van Ewijk

  Bestaat er een wettelijke bijdragen aan een knieoperatie aan de zorgverzekeraar.

 • BBartkeijzer

  Je legt het verschil helemaal niet uit. Alleen beweer je dat jesoms een eigen risico moet betalen,soms een eigen bijdrage, soms allebeide, soms allebeide niet. Ja, dat wisten we al.

 • AA.J.Keijzer

  ik heb een basis verkering bij Menzis Zorgverzekeraar, mijn vraag is deze: kan ik mijn gebits prothese door een tand technicus laten vervangen door een klik gebit, en zo ja wat zijn dan mijn eigen kosten?

 • Lleny zillig

  Ik heb al 30 jaar hooikoorts en moet altijd bij de apotheek 21 Euro aan eigen bijdrage afrekenen.Waarom is dat? die medicijnen betaal ik ook al zelf omdat ik eerst mijn eigen risico moet opmaken. Vind dit een vreemde situatie Ik betaal dus dubbel

  • Ssuzanne

   volgens mij betaal je iedere keer opnieuw voor uitleg van een medicijn. dit rekenen ze automatisch. misschien moet je zeggen dat je dat niet wil.

 • JJoop

  Ik draag orthopedischoene daar heb ik bij de orthopeed 139 euro betaald nu moet ik ook nog eens 160euro betalen ik wind het zo raar

 • JJoop

  Ik draag orthopedischoene daar heb ik bij de orthopeed 139 euro betaald nu moet ik ook nog eens 160euro betalen ik wind het zo raar

 • PPeter

  maar wie houdt dat eigen risico bij dan? ik krijg nu verschillende rekeningen van apotheken ook over medicijnen die niet meer vergoed mogen worden. wanneer weet ik dat ik aan die 500 euro zit dan?

 • RRianne

  Je bent je hele vakantie geld gewoon kwijt krijg ook even een rekening van ons samen 1070 in totaal terwijl eigen risico veel lager is vind dat het moet stoppen genoeg geweest

  • HHansel

   Kijk even bij de Regenboogapotheek van Paul Harder.
   Die levert gewoon dex vanuit eigen bereiding.
   Dan ben je maar 1/3 kwijt dan wat je nu aan die oplichters betaald.
   Achmea, CZ, de contractapothekers, de pharma en de politiek draaien on een rad voor ogen.

 • VVeer

  Eigen risico en eigen bijdragen; het komt op hetzelfde neer in feite. Blijft het bijzonder vinden dat wij ons groen en geel betalen aan premies en eigen risico daar bovenop komt nog eens je eigen bijdragen. Dan raar vinden dat mensen niet meer behandeld willen worden Maar goed, valt medicijnen welke door een oncoloog voorgeschreven is ook onder eigen bijdragen?

 • LL.Verboven

  Voor een mondprothese incl implantaten werd een eigen risico afgeschreven van €250, nu krijg ik van de tandarts een rekening wettelijke eigen bijdrage van €250. Klopt dit? Ik ben nu dus €500 kwijt voor deze behandeling.

  • Llasnora

   Eigen risico € 250 afgeschreven moet ik hieruit opmaken dat dat er al eerder € 125 is afgeschreven?
   Of je een wettelijke eigen bijdrage moet betalen kan je terug vinden in het vergoedingsoverzicht en polis voorwaarden, deze eigen bijdrage word veelal geïnd door de verzekeraar,
   Belangrijk is na te zien of dit alles klopt, zoals het eigen risico en eigen bijdrage? En als je een eigen bijdrage moet voldoen aan de tandarts dan kan je dat weer opvoeren bij je belasting aangifte 2016

  • SSylvia

   Die belasting kun je gebruiken hoor.
   Moet je tenminste 3000,00 aan eerdere kosten hebben…..(.!)

 • AAlvera

  Mijn zorgverzekeraar FBTO berekent eigen bijdrage en eigen risico, maar ik heb NOOIT een factuur of een specificatie gezien. Zij kunnen van alles en nog wat in rekening hebben gebracht. In 2012 is er bij mij borstkanker geconstateerd. Ik heb een behandeling gehad, ziekenhuis opname etc en krijg hiervoor de rekening als zijnde “eigen risico” WTF!!! de ziekte is levensbedreigend, je sluit daarom toch een verzekering af dus mijn behandeling tegen deze ziekte valt dan onder eigen risico?? En zijn de zorgverzekeraars niet verplicht om een specificatie of onderbouwing op te sturen zodat wij dit kunnen controleren? Ik ben van mening dat HUN steeds meer macht krijgen en ze hebben afgelopen 5 jaar enorme winst gemaakt dus ik begrijp de premie en eigen risico verhoging al helemaal niet. Nou zag ik trouwens gisteren op het nieuws dat er bepaalde medicatie tegen kanker niet meer vergoed wordt, wie zijn hun om voor GOD te spelen en te bepalen wie wel of niet de medicatie mag hebben en dus mag “overleven”? Straks gaat het komen, dat wanneer je geen geld heb (geloof mij, ruim 75% van de Nederlanders) om je zorg premie te kunnen betalen of je eigen risico en dus niet geholpen kan worden???? Als je met de ambulance vervoerd moet worden, (welke toch voor ons zijn moet zijn om ons zsm op een veilig manier naar het ziekenhuis te vervoeren ) valt ook al onder eigen risico! Waar gaat dit heen, wanneer houdt dit een keer op!. Toen we ziekenfonds hadden, was dit veel beter geregeld en alles werd gewoon vergoed !!!

  • PPiet

   Bij FBTO kan je via internet (Mijn FBTO) alle declaraties inzien. Inloggen via username en ww, en ook nog ern specifieker deel vi DigiD. Maar dan nog…
   Als je daarover belt, wordt je nog steeds niet veel wijzer. En bovendien heel onvriendelijk.

 • EErick S.

  Ik wordt langzamerhand helemaal gek van alles dat ik moet betalen aan ‘zorgkosten’. Met name het idee dat ‘ze’ kunnen roepen wat ze willen – betalen zal ik. Als er wordt meegedeeld dat het ‘eigen risico’ per 1 januari 2017 1000,- Euro zal bedragen…wat dan? Hoogstwaarschijnlijk betalingsregelingen tot in den treure, maar betalen zal ik.

  Zowieso moet ik elk jaar, al in de eerste maanden, het volledige ‘eigen risico’ bedrag voldoen.

  Als chronisch zieke is de term ‘eigen risico’ ook telkens weer reden tot irritatie.

  Maar oke…

  Buiten deze ‘eigen risico’ kosten (dat willekeurig een steeds hoger bedrag wordt!) heb ik nog een dure ziektekostenverzekering. Dit maandelijks terugkerende bedrag met daarbij betaling van het ‘eigen risico’ is voor mij de eerste maanden van een jaar altijd even slikken. We hebben het dan omgerekend namelijk over bijna 300,- Euro per maand(?!).

  En nee…hier houdt de miserie niet op.

  Bij dit alles moet ik namelijk bij de apotheek ook nog betalen voor iets dat ik voorheen zonder apart af te rekenen meekreeg. Dit ‘product’ haal ik dus niet meer…wat hoogstwaarschijnlijk ten koste gaat van mijn gezondheid. Dit is de enige invloed die ik persoonlijk kan hebben.

  Dat gezegd hebbende…

  Ook vind ik de ‘apotheek’ (Mediq) steeds onvriendelijker. Voorheen (toen het nog geen Mediq was) kon ik onaangekondigd binnenlopen en de ‘producten’ halen die ik nodig had. Ook kenden de mensen die bij de apotheek werkte mij en kreeg ik zowat zonder iets te zeggen hetgeen waarvoor ik was gekomen. Deze ‘connectie’ is niet meer want het gehele personeel is vervangen. Ook is tegenwoordig niets meer op voorraad en kan ik voor de eenvoudigste artikelen beter 2 dagen van tevoren bellen om te zorgen dat dit wordt besteld. En dit is een les die je jezelf moet leren. Ik heb namelijk te vaak een half uur of langer gewacht om zonder benodigdheden terug naar huis te gaan.

  Kortom; ik voel mij als afhankelijke van het nederlandse zorg-systeem steeds depresiever worden en heb er meer dan genoeg van als melkkoe te worden gebruikt. Net als automobilisten…die moeten ook maar slikken wat benzine en wegenbelasting kost enzo. Het grootste probleem dat ik heb met deze materie is dat ik geen alternatief heb, een automobilist kan nog besluiten te stoppen met rijden – ik moet maar doen wat er wordt gezegd en betalen wat er in rekening wordt gebracht.

  Dus Bart, van ZorgWijzer.nl, heb jij misschien enige bemoedigende woorden?

 • Bbrenda

  Ik heb een aanvullende verzekering fysiotherapie van 18 behandelingen. Schouderpees afgescheurd, geopereerd nu over de 18 behandelingen heen. Staat op de chronische lijst. Dan zou ik toch de 19e, 20e behandeling zelf moeten betalen, dan het bedrag tot 375 en daarna uit de basis vergoed moeten krijgen? Bij Menzis rekenen ze eerst een eigen bijdrage van ruim 200 euro dan je eigen risico. Klopt dit?

 • MMevrouw Driessen

  Als ik Merk Medicijnen wil blijven slikken, daar ik niet tegen witte medicijnen kan “déze witte medicijnen zorgen ervoor, dat ik uitslag kan krijgen”, kan ik de Merk medicijnen dán in het nieuwe zorgstelsel dan tóch blijven houden mét de medische verklaring, nú ze in Den-Haag zó moeilijk eruit zijn gekomen en niémand écht weet waar hij/zij aan toe is?
  Ik ben bij ’t VGZ verzekert.

 • Lleny Zillig

  Ik lees hier niets over een eigen bijdrage voor medicijnen.
  Want buiten mijn eigen risico om moet ik voor bepaalde medicijnen die ik al
  jaren slik ook nog een eigen bijdrage betalen.
  Zou graag willen weten waarom?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.