Last minute checklist voor nieuwe zorgverzekering in 2014

Bart Koenraadt geen reacties

Zorgverzekering 2014Na het vergelijken van verschillende zorgverzekeringen is het zover: je wilt overstappen en je nieuwe zorgverzekering afsluiten. Voordat je de knoop doorhakt is het wellicht verstandig om eerst nog even een korte checklist te doorlopen. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen en ga na of je niets over het hoofd hebt gezien.

Daarna weet je zo goed als zeker dat je de juiste zorgverzekering hebt gekozen.

1. Kun je terecht bij jouw zorgverlener en ziekenhuis?

Zorgkeuze is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Ook in 2014 proberen sommige zorgverzekeraars de maandelijkse premie zo laag mogelijk te houden door het beperken van het aantal gecontracteerde zorgverleners en ziekenhuizen. We hebben het hier over de zogenaamde budgetpolissen. Ongeacht of de polis een ruime of beperkte zorgkeuze heeft, is het voor jou belangrijk dat je terecht kunt in de ziekenhuizen, therapeuten en tandartsen van jouw voorkeur zonder daarvoor een deel van de rekening zelf te betalen. Het is namelijk niet handig als je vele tientallen kilometers moet rijden voor behandeling in het ziekenhuis. Gecontracteerde zorgverleners en ziekenhuizen vind je op de website van de zorgverzekeraar.

2. Ga je gebruik maken van online declareren of een online apotheek?

Voordat je overstapt, is het belangrijk dat je content bent met de manier waarop je declaraties indient. Sommige verzekeraars en polissen bieden namelijk uitsluitend de mogelijkheid om via het internet te declareren. Ga dit even na, zeker als je liever per post declareert.

Hetzelfde geldt voor de apotheek. De meeste budget- en internetpolissen maken gebruik van de online apotheek. Dat betekent dat je herhaalrecepten besteld via een website en deze thuisgestuurd krijgt via de post. Als je dat liever niet doet, is verstandiger om niet te kiezen voor een budget- of online polis.

3. Ben je onbewust dubbel verzekerd?

Als je voor meerdere aanvullende modules of pakketten kiest, is de kans aanwezig dat je dubbel bent verzekerd. Probeer dit ten allen tijde te vermijden. Ook als je kiest voor een aanvullende module met buitenlanddekking kan het zijn dat je dubbel bent gedekt, omdat je ook al een reisverzekering hebt afgesloten die geneeskundige kosten dekt. Voorkom een dubbelde dekking en dus een dubbele premie.

4. Heb je kinderen? Zo ja, waar verzeker je ze?

Het is verstandig om kinderen onder de 18 jaar mee te verzekeren met de ouder die beschikt over de meest ruim dekkende zorgverzekering (dus met de hoogste vergoedingen). Kinderen onder de 18 jaar betalen namelijk geen premie en zijn dus gratis met één van de ouders meeverzekerd. Voor kinderen kan orthodontie en tandheelkunde een belangrijke rol spelen, zeker zodra zij gaan puberen.

5. Heb je voldoende spaargeld als je kiest voor een hoog vrijwillig eigen risico

Als je bewust kiest voor een hoger eigen risico (bijv. 860 euro) om zo korting te krijgen op de premie, is het belangrijk dat je wel over voldoende spaargeld beschikt om het eigen risico te betalen wanneer dat echt nodig is. Zorg er dus voor dat je een ziekenhuisrekening kunt betalen als dat in een vroeg stadium al nodig mocht zijn. Gok niet met geld dat je niet hebt, ook al levert dat op lange termijn misschien wel een leuke korting op. Zorg altijd voor een buffer om het eigen risico te betalen.

6. Heb je gekeken naar ervaringen van anderen?

Voordat je een zorgverzekering afsluit, is het wellicht nuttig om te zien hoe anderen denken over de zorgverzekering. Zijn er veelal goede ervaringen of scoort de zorgverzekeraar gemiddeld een stuk lager dan andere partijen. Hoe gaat de verzekeraar om met declaraties en wachttijden en hoe is de klantenservice geregeld? Dit zijn belangrijke aspecten voor jouw nieuwe zorgverzekering. Ervaringen per verzekeraar kun je terugvinden op deze pagina.

7. Betaal je per jaar of per maand?

Als het in jouw situatie financieel mogelijk is om de zorgverzekering in één keer voor een heel jaar te betalen, kan dat voordelig zijn. Je ontvangt dan namelijk een korting van 1 tot 3% op de totale premie. Betalen per maand of per kwartaal kan natuurlijk ook. Sommige verzekeraars bieden ook een betalingsregeling voor het gespreid betalen van het eigen risico.

8. Twijfel je nog over iets?

Als je echt twijfelt en meer tijd nodig heeft voor het vergelijken en afsluiten over de zorgverzekering kan je besluiten om in januari alsnog een overstap te maken. Het nadeel hiervan is dat je meestal zelf je “oude” verzekering moet opzeggen en dat de meeste kortingsacties al zijn verlopen.

Alles gecheckt? Stap over!

Heb je de checklist voltooid? Mooi, dan kun je nu met een gerust hart overstappen. Kijk in onze zorgvergelijker en stap over!

Zorgverzekering vergelijken

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.