Minder mensen zijn overgestapt van zorgverzekering

Bart Koenraadt geen reacties

Overstappen zorgverzekeringHet aantal Nederlanders wat voor 1 januari 2014 is overgestapt van zorgverzekering is lager dan in eerste instantie werd verwacht. Verschillende vergelijkingssites – waaronder ZorgWijzer.nl – voorspelde in oktober dat het aantal overstappers zou stijgen naar ruim negen procent, maar in werkelijk viel dit erg tegen. Eind 2012 wisselde ruim zeven procent van de Nederlandse bevolking van zorgverzekering, maar dit jaar lijkt dit aantal op ruim vijf procent te blijven steken.

Dit blijkt uit rondgang bij de vier grootste zorgverzekeraars – Achmea, VGZ, CZ en Menzis – die samen ruim 95 procent van de markt beheren. De reden dat het aantal niet voldoet aan de verwachting is waarschijnlijk de sterk dalende premie in 2014. Veel mensen zullen gedacht hebben dat wanneer ze minder betalen ze ook niet hoeven over te stappen. Ook de komst van de nieuwe budgetpolissen heeft voor een terughoudende consument gezorgd.

Ook de verwachting dat veel mensen hun eigen risico zouden gaan verhogen en hun aanvullende verzekering op zouden zeggen is alles meegevallen. Achmea meldt zelfs dat klanten eerder het eigen risico weer naar beneden hebben bijgesteld. Het bedrag is in 2014 gestegen naar 360 euro.

Wel is het aantal afgesloten internetpolissen toegenomen. Dit is een zorgverzekering met een lagere zorgpremie, waarbij verzekerden voor het grootste gedeelte hun zaken online moeten regelen, zoals declaraties.

Het is overigens nog officieel mogelijk om tot 1 februari van zorgverzekering over te stappen, echter moet je dan wel voor 31 december je oude al hebben opgezegd. Pas na het einde van deze maand kan er berekend worden hoeveel Nederlanders er daadwerkelijk zijn gewisseld.

Bron: Nos.nl

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.