Nederlanders kiezen massaal andere zorgverzekering via internet

Roy van Wensen geen reacties

Afgelopen jaren stapten vele miljoenen mensen over naar een andere zorgverzekering. In 83 procent van de gevallen gebeurde dit online. Vooral voor jongeren (tussen de 25 en 34 jaar) is wisselen van zorgverzekering via het internet razend populair. 98 procent van deze leeftijdscategorie stapte online over. Deze cijfers blijken uit onderzoek van No Ties in opdracht van advertentienetwerk Zanox.

Van alle deelnemers uit het onderzoek blijkt 35 procent ooit een overstap te hebben gemaakt. zeventien procent gebruikte daarvoor de telefoon en 83 procent stapte online over. Dit percentage groeit al de laatste jaren. Dit komt vooral omdat mensen online gemakkelijker kunnen vergelijken op verschillende criteria. Vergelijkingssites zijn zeer gebruiksvriendelijk en door slimme tools kunnen verzekerden direct zien waar men de laagste zorgpremie betaald.

Verwachting 2014

Op dit moment verwacht ongeveer twintig procent van de respondenten een wissel te gaan maken naar een andere zorgverzekeraar. 39 procent is nog in twijfel. Vooral in de laatste maand stappen veel mensen over via het internet.

Vooral de lagere zorgpremie voor de basisverzekering maakt overstappen voor veel mensen interessant, mogelijk omdat de verschillen tussen de hoogste en laagste premie wel eens hoger kan zijn dan ooit tevoren. Verzekeraars groep Achmea en DSW lieten de zorgpremies al met ongeveer 8 a 10 euro per maand dalen en ook De Friesland verlaagde vandaag haar zorgpremie met 107 euro per jaar.

Overstapmotieven

De voornaamste reden om over te stappen is dus de basispremie (66 procent deelde deze mening), andere beweegredenen zijn de premie voor de aanvullende verzekering (20 procent) en vrije zorgkeuze (10 procent). Vrouwen geven echter de sterker de voorkeur aan vrije zorgkeuze dan mannen dat doen, voor hen is vooral de hoogte van de premie van belang.

Verder zijn er tussen verschillende leeftijdscategorie√ęn ook verschillen. Jongeren kijken vooral naar hoogte van de premie terwijl personen tussen de 35 en 44 jaar voornamelijk kijken naar de totale premie en dekking voor het hele gezin.

Infographic

Infographic zanox

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.