Polis basisverzekering bepaalt zorgkeuze aanvullend pakket

- 0 reacties

PolisbladZorgWijzer.nl deed een onderzoek naar zorgkeuze bij aanvullende zorgverzekeringen. Hieruit kwam naar voren dat de polis die verzekerden afsluiten voor de basisverzekering direct invloed heeft op de zorgkeuze voor de afgesloten aanvullende zorgverzekeringen. Bijvoorbeeld voor fysiotherapie. Hoe zit dat nu?

In Nederland kent men in feite drie verschillende polissen, de naturapolis, de restitutiepolis en de combinatie- of mixpolis:

Je kiest een naturapolis

Heb jij een naturapolis afgesloten dan zijn een selectie zorgverleners (dus ook fysiotherapeuten) gecontracteerd. Laat je hierover goed informeren en kijk of de therapeut van jouw keuze is gecontracteerd.

Ga je dan naar een fysiotherapeut waar geen afspraak mee is, dan moet je zelf een gedeelte van de kosten voor de behandeling bijbetalen. Hoeveel is afhankelijk van de polis, meestal moet je zelf 50 procent van de behandeling/consult uit eigen zak bekostigen.

Je kiest een restitutiepolis

In het geval van een restitutiepolis wordt wel altijd het Nederlandse marktconforme tarief, 100 procent vergoed, ongeacht of er wel of geen afspraak is gemaakt met de zorgverlener (fysiotherapeut).

Let echter wel op het volgende: als er geen afspraak is gemaakt met een bepaalde fysiotherapeut dan kan het zijn dat er alsnog moet worden bijbetaald, omdat de fysiotherapeut een hoger tarief hanteert dan het marktconforme tarief. Laat je dus goed informeren over de tarieven.

Je kiest een combinatiepolis

Bij een combinatiepolis kan men bij de ene verzekeraar wel volledig vrij kiezen uit alle fysiotherapeuten voor 100 procent vergoeding, terwijl men bij andere verzekeraars alleen 100 procent vergoeding krijgt bij gecontracteerde fysiotherapeuten. Op de website van de verzekeraar vind je meer informatie.

Natuurlijk zou je voor de drie genoemde polissen ook andere zorgverleners binnen de aanvullende zorg kunnen invullen.

De budgetpolis

Anno 2014 kent men in Nederland ook nog een 4e type polis: de zogenaamde budgetpolis. Dit is ook een naturapolis, maar het aantal gecontracteerde zorgverleners is beperkter dan met de normale naturapolis. Zowel CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis hebben een dergelijke polis geïntroduceerd voor 2014. De vraag is of je minder keuze hebt uit zorgaanbieders voor de aanvullende zorgverzekering dan bij een “standaard” naturapolis? ZorgWijzer.nl deed onderzoek en vroeg het een en ander na bij de vier grootste verzekeraars van Nederland:

Het klopt dat je bij de budgetpolissen inderdaad minder keuze hebt uit zorgverleners. Voor aanvullende zorg wordt er echter geen verschil gemaakt voor keuze uit bijvoorbeeld fysiotherapeuten. Je hebt dus dezelfde zorgkeuze met de budgetpolis als met de “standaard” naturapolis.

Alleen Menzis biedt verzekerden bij de budget bewust polis slechts keuze uit de TopZorg fysiotherapeuten, dit zijn er beduidend minder dan bij de standaard naturapolis. Bij ongecontracteerde fysiotherapeuten moet er dus een percentage worden bijbetaald. Let hier als verzekerde goed op en kijk altijd of de therapeut van jouw keuze afspraken heeft met de verzekeraar. Dit kun je teruglezen in de polisvoorwaarden op de website van de verzekeraar.

Beperkt of vrije keuze

In de zorgvergelijker wordt het typepolis vermeld onder “zorgkeuze”. Wanneer er “beperkt” staat is er sprake van een naturapolis en bij “Vrije keuze” wordt een restitutiepolis bedoeld.

0 reacties op: “Polis basisverzekering bepaalt zorgkeuze aanvullend pakket”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.