Vergoeding voor alternatieve geneeswijzen in 2014? Hier kun je terecht!

- 16 reacties

Ben je op zoek naar een zorgverzekering die goede vergoedingen biedt voor alternatieve geneeswijzen (integrale geneeskunde)? Dan ben je hier op het juist adres. ZorgWijzer.nl zet hieronder de zorgverzekeraars op rij met de vergoedingen en voorwaarden die zij bieden voor alternatieve geneeswijzen. Je kunt hierbij denken aan homeopathie, orthomoleculaire geneeskunde acupunctuur, antroposofische geneeswijzen en natuurgeneeswijzen.

De meeste zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering aan waarbij ook alternatieve geneeswijzen worden vergoed. Op een enkele na, die zich enkel richten op de meest voorkomende vergoedingen, zoals fysiotherapie, tandheelkunde en buitenlanddekking.

Wie vergoedt wat?

Hieronder vind je een overzicht van de maximale dekking die een verzekeraar kan bieden, inclusief de extra premie per maand en eventuele voorwaarden.

Nieuw: alle vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Alternatieve-geneeswijzen

Aanvulling 27 november: in dit PDF bestand kun je alle vergoedingen teruglezen per verzekeraar die gelden voor homeopathie, met dank aan Homeopathie-Weert.nl.

Waar krijg ik het meest vergoed?

Verzekerden kunnen voor de maximale vergoeding het beste terecht bij Delta Lloyd of ONVZ. Je betaalt daar meer dan 100 euro extra per maand voor een aanvullend zorgpakket. Je krijgt dan wel zeer ruime vergoedingen voor alternatieve geneeskunde, zo kun je aanspraak maken op een vergoeding van 1500 euro per jaar, met een maximum van 50 euro per dag (Delta Lloyd). Bij ONVZ krijgt men vergoeding tot 1250 euro per jaar met een maximum van 85 euro per dag. Dit geldt echter voor een homeopathische arts. Bij een homeopaat is de vergoeding 65 euro per dag met een maximum van 500 euro per jaar.

Deze partijen bieden de hoogste vergoeding voor alternatieve geneeswijzen, maar ook de hoogste premies. Overigens zitten bij de pakketten die deze verzekeraars aanbieden ook nog zeer uitgebreide vergoedingen voor fysiotherapie, anticonceptie, vaccinaties, gezichtszorg en meer. Vaak hebben verzekeraars nog een aantal aanvullende voorwaarden die van toepassing kunnen zijn op de extra verzekering. Ook kan het zijn dat je te maken krijgt met de acceptatieplicht.

Dagvergoeding

Een zorgverzekeraar kan een fors bedrag vergoeden voor alternatieve geneeswijzen, maar werken wel met dagprijzen. Zo komt FBTO als voordelig uit de bus in bovenstaand overzicht, maar werken zij met een dagbedrag van maximaal 35 euro. Dit is relatief laag en eigenlijk zouden verzekeraars moeten beginnen met minimaal 45 euro per dag als maximale vergoeding.

Bewust vergelijken

In de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl kun je gaan vergelijken naar beste zorgverzekering in combinatie met alternatieve geneeswijzen op basis van jouw leeftijd. Hierdoor kun je achterhalen wat de goedkoopste verzekeraar is in jouw situatie.

16 reacties op: “Vergoeding voor alternatieve geneeswijzen in 2014? Hier kun je terecht!”

 • Dag,

  Ik zie dat de gezond leven verzekering ontbreekt op jullie site, die geeft vergoeding tot 1500 euro voor alt. geneeswijzen als je naar een arts gaat met een dagprijs van 75,00 en 800 euro maximaal voor overige met een dagprijs van maximaal 40 euro voor in totaal 20 consulten per jaar.

  Margreet van de Vendel -

  Schrijf een reactie op: Margreet van de Vendel

  Het e-mailadres blijft prive.
 • waar vind ik de lijst van geregistreerde homeopatische of antropologische geneesmiddelen?? help

  r. blokzijl -

  Schrijf een reactie op: r. blokzijl

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Zojuist een discussie met PNO. (Vroeger een zeer ruime vergoeder, sinds het samengaan met ONVZ veel gedoe over ‘alternatieve’ vergoedingen.)
   De othomoleculair diëtiste waar ik af en toe naartoe ga, wordt tot een bepaald bedrag vergoed, maar het laboratoriumonderzoek dat zij aanvraagt (uitgangspunt en basis van de adviezen, en tevens het duurste), wordt alleen vergoed als hij/zij ook arts is. Lid zijn van de beroepsvereniging helpt ook niet. Orthomoleculair diëtisten zijn zelden of nooit arts, wat betekent dat je altijd zelf opdraait voor de laboratoriumkosten. Orthomoleculaire worden daarmee idioot duur.

   P. Pusch -

   Schrijf een reactie op: P. Pusch

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Zonet een discussie gehad met VGZ over de vergoeding van een declaratie. Het betreft een consult van Praktijk Geneeskunde. De behandelaar is arts, maar kijkt verder dan de reguliere neus lang is. Toch wordt zijn behandeling geschoven onder het kopje “Alternatieve geneeswijzen”. Wonderlijk toch, dat een arts die MEER doet dan een regulier arts. toch beschouwd wordt als alternatief en dat daarvoor dus een max. dagvergoeding geldt van € 45, met een maximum van € 300 per jaar.
  Het wordt tijd voor een gesprek met VGZ. Ik vind het te gek voor woorden.

  Nard Awater -

  Schrijf een reactie op: Nard Awater

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Leuk de aanbieding van de ONVZ , maar als je de verzekering wil afsluiten om er van gebruik te willen maken, wordt je geweigerd omdat hun het risico te groot is dat hun moeten betalen!!!

  Claudia -

  Schrijf een reactie op: Claudia

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Ik mis Avéro Achmea in het rijtje, zij hebben ook een collectieve polis voor leden van de KVHN.

  Adriana -

  Schrijf een reactie op: Adriana

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Als je €100,- per maand extra premie moet betalen kun je deze net zo goed gebruiken om uit te geven aan alternatieve geneeswijze. Heb je geen gedoe met declaraties en het constant uitzoeken wat wel /niet vergoed gaat worden.

  Bea -

  Schrijf een reactie op: Bea

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Bepaalde verzekeraars vergoeden niet alle therapeuten. Zelf ben ik als therapeut bij de BATC aangesloten en consulten bij mij worden bv niet vergoed door VGZ, Menzis, Univé etc vergoed. Misschien ook iets voor mensen om mee te nemen in hun beslissing. De coach van mijn dochter wordt weer niet vergoed door PNOzorg.

  Brigitte -

  Schrijf een reactie op: Brigitte

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Goede vergoedingen zeggen niet zoveel als het aanbod van therapeuten wordt verminderd (door absurde eisen). Je kunt je nog zo goed verzekeren voor alternatief, als de verzekeraars steeds meer therapeuten uitsluiten dan kun je op steeds minder plekken terecht helaas. Ik wens iedereen veel succes in het kiezen tussen al die bomen in het bos!

   Thea -

   Schrijf een reactie op: Thea

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Ik mis de IZA in het overzicht.

  Met vriendelijke groet,
  Leny Strohauer

  Leny Strohauer -

  Schrijf een reactie op: Leny Strohauer

  Het e-mailadres blijft prive.
 • beste Roy, ik mis Turien en Co, zij hebben een collectieve polis voor clienten van Homeopaten, Voor 2014 hanteren zij voor het eerst een dagvergoeding van €45 voor alle 3 de varianten van aanvullende polissen. Er wordt door de NVKH annulering van de dagvergoeding aangevraagd.
  met groeten en dank.

  Ingrid Plekkringa -

  Schrijf een reactie op: Ingrid Plekkringa

  Het e-mailadres blijft prive.
 • FBTO is niet de beste keuze aangezien ze maar 35,- per dag = consult betalen.
  IAK staat niet in jullie overzicht maar lijkt een goede vergoeding te bieden: maximale jaarvergoeding afhankelijk van premie, maar wel 75,- vergoeding per dag.

  José -

  Schrijf een reactie op: José

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Bij IAK staat max 75 EUR per dag. Als ik kijk naar mijn polis staat er max 45 per dag…
   Wat zou het goede moeten zijn?

   Frank -

   Schrijf een reactie op: Frank

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Beste Roy,

  In jullie zorgwijzer staat anderzorg vernoemd als, geen vergoeding mogelijk.
  Dit klopt niet. Kijk maar op anderzorg extra. Daar vergoedt men 80% van de behandeling en geneesmiddelen tot een maximum van 400 euro per jaar.
  Dit is vaak voordeliger dan 35-40 euro per consult wat andere verzekeringen doen. Ik zou het fijn vinden als dit aangepast zou worden in jullie schema.
  De verzekering is zeker voordelig gezien de andere opties.
  met vriendelijke groeten,
  Jolanda van ballegooij

  Jolanda van Ballegooij -

  Schrijf een reactie op: Jolanda van Ballegooij

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Beste Jolanda,

   We zullen dit morgen in ons overzicht wijzigen.
   Bedankt voor je tip!

   Mvg

   Roy

   Roy -

   Schrijf een reactie op: Roy

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.