Wat kost een heupoperatie? Weinig besef zorgkosten bij Nederlanders!

Wat kost een heupoperatie? Weinig besef zorgkosten bij Nederlanders!

Artikel door: Roy van Wensen - geen reacties

Wat kost een heupoperatie? Weinig besef zorgkosten bij Nederlanders!

Veel Nederlanders weten niet goed wat de kosten bedragen van een willekeurige medische ingreep. Dit bleek uit een onderzoek van De Friesland Zorgverzekeraar. Een voorbeeld: 80 procent van de Nederlanders schat de kosten van een heupoperatie verkeerd in. Een heupoperatie kost gemiddeld 22.000 euro, terwijl 38 procent van de mensen de kosten schat op 6.000 euro en 42 procent op 13.000 euro. Bijna in alle gevallen wordt dus te laag geschat, dat geldt ook voor andere behandelingen en operaties.

Er werd zelfs gevraagd wat mensen zelf over zouden hebben voor het behandelen van een gebroken arm. Het onderzoek duidde op een gemiddeld bedrag van 192 euro, terwijl de behandeling eigenlijk 3900 euro kost. Veel mensen zijn zich dus niet bewust van wat zorg eigenlijk kost, terwijl deze bewustwording wel steeds belangrijker wordt, gezien de bezuinigingen die door de overheid worden uitgevoerd.

Zorgstelsel

Als Nederlanders worden gevraagd wie beslissingen kan nemen/neemt binnen het zorgstelsel dan krijgen zorgverzekeraars meer bevoegdheden dan dat ze werkelijk hebben. Zij worden dus machtiger gezien dan dat ze daadwerkelijk zijn.

Hoogte premie

  • Veel Nederlanders weten niet wie de hoogte van de zorgpremie daadwerkelijk vaststelt. Slechts 54 procent noemt terecht de zorgverzekeraars, terwijl de rest denkt dat de overheid of de branchevereniging een rol speelt.

Samenstelling basispakket

  • Ook over de samenstelling van het basispakket is de opinie sterk verdeeld, veel mensen (34 procent) denken dat de zorgverzekeraars het hier voor het zeggen hebben, terwijl eigenlijk de overheid dit bepaalt.

Eigen risico

  • Over het eigen risico is men over het algemeen beter geïnformeerd. Toch dachten 23 procent van de ondervraagden opnieuw dat de zorgverzekeraars beleid voeren op dit gebied.

Hieronder het overzicht dat laat zien hoe Nederlanders denken over de besluitvoering in de zorg. Tabel 1 – Wie beslist over?

Tabel wie beslist over

Draagvlak

Tot slot deed De Friesland onderzoek naar het draagvlak binnen het collectieve zorgstelsel. Hieruit bleek dat 63 procent niet bereid is om meer te betalen voor hun basis zorgverzekering. Ook interessant is dat veel mensen vinden dat ziekte, ongevallen of klachten die uit risicovol gedag zijn ontstaan, uit eigen zak door de verzekerde moeten worden bekostigd. Er is dus weinig draagvlak op dit gebied. Tabel 2 – Risicovol gedrag: wie betaalt je zorg?

Tabel risicovol gedrag

Conclusie

Het is duidelijk dat niet veel mensen een goed beeld hebben van de daadwerkelijke kosten in de zorg. Of dit komt door de missende transparantie bij zorgverzekeraars, de overheid of zorgverleners is de vraag. Wel hebben Nederlanders een aantal goede ideeën als het aankomt op bezuinigen op zorg, zo zouden zorgverzekeraars meer aandacht moeten besteden aan het verzekeren van zaken die onnodig risico met zich meebrengen, bijvoorbeeld extreme sporten.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.