Wijzigingen voor zorgverzekering per 2014

Wijzigingen voor zorgverzekering per 2014

Artikel door: Roy van Wensen - 2 reacties

Wijzigingen voor zorgverzekering per 2014

RijksoverheidZoals elk jaar zullen er in 2014 ook weer een aantal veranderingen in de zorg plaats gaan vinden. In het basispakket vinden een aantal kleine veranderingen plaats waar de meeste mensen niks van zullen merken. Natuurlijk is het wel handig om even te weten wat er verandert voor jezelf en de mensen om je heen. Er zullen een aantal medische hulpmiddelen vergoed worden via een ander kanaal en er zullen nieuwe behandelingen worden toegestaan. Maar de grootste verandering vindt plaats in de Geestelijke Gezondheidszorg.

Generalistische basis-GGZ

De vergoeding voor consulten bij een eerstelijns psycholoog worden op het moment slechts tot maximaal 5 consulten vergoed. Voor veel patiënten is dit lang niet genoeg, en worden dan snel doorverwezen naar specialistische zorg. Door die beperking weg te halen en het in te delen in vier zorgcategorieën kan de GGZ een grotere rol spelen in de hulpvraag van patiënten. De specialistische hulp kan zich dan beter richten op de complexere patiënten.

Nieuwe behandelingen

Er zullen volgend jaar twee nieuwe behandelingen voorwaardelijk worden toegevoegd aan het basispakket. Het gaat om behadelingen voor mensen met een ernstige vorm van de ziekte van Crohn en een speciale behandeling voor patiënten met geïnfecteerde pancreasnecrose. Door deze innovatieve behandelingen voorwaardelijk toe te voegen aan het basispakket krijgen de behandelingen de kans om zich te ontwikkelen en bewijzen als effectieve behandelingen.

Thuisdialyse

Thuisdialyseapparatuur viel eerst onder de vergoeding van medische hulpmiddelen, maar zal volgend jaar worden vergoed als medisch-specialistische zorg. Dit houdt in dat alles nu vanuit het ziekenhuis geregeld wordt, inclusief gebruiksartikelen, opleiding en instructies, de ondersteuning en begeleiding. Voor de patiënten heeft dit geen financiële gevolgen.

Vacuümpomp

Ook de vacuümpomp, onderdeel van de vacuümtherapie, wordt niet meer als hulpmiddel vergoed, maar zal als onderdeel van de therapie door het ziekenhuis vergoed worden. Ook dit heeft geen financiële gevolgen voor de patiënt.

Voor meer informatie kan je ook terecht op de site van de Rijksoverheid.

Bron: Rijksoverheid

2 reacties

  • Jj wissink

    Ik zou graag willen weten, moet ik als nederlander van my nederlandse pensioen (8%) zorg betalen in England,my vrouw is English en wij zijn op income support.

    Graag antwoord

    J.wissink

  • RRiemer

    Beste redactie ik heb een vraag, misschien kunnen jullie me helpen! Bellen kan maar met leesbaar nr aub dan kan ik terug bellen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.