14 dagen bedenktijd na overstap van zorgverzekering

14 dagen bedenktijd na overstap van zorgverzekering

Artikel door: Bart Koenraadt - 2 reacties

14 dagen bedenktijd na overstap van zorgverzekering

ZorgverzekeringWist jij dat je altijd 14 dagen wettelijke bedenktijd hebt nadat je bent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar? Vanaf het moment dat er online een zorgverzekering wordt afgesloten heeft de consument altijd nog twee weken de tijd om de overstap kosteloos ongedaan te maken. Deze annulering kan bovendien zonder opgave van reden worden doorgevoerd. In veel gevallen kun je gewoon bellen naar de klantenservice van de nieuwe zorgverzekeraar, waarna je gewoon verzekerd blijft bij de oude verzekeraar of alsnog naar een andere aanbieder overstapt.

Deze 14 dagen blijven ook intact wanneer je net voor het einde van december van zorgverzekering wisselt.

Na de aanvraag

Als je bent overgestapt van zorgverzekeraar dan ontvang je vaak binnen enkele minuten een bevestiging, waarin de afgesloten polis nogmaals wordt benoemd. Het is dezelfde dag nog mogelijk om in te loggen in de persoonlijke omgeving van de verzekeraar met je DigiD. De nieuwe zorgpas ontvang je binnen enkele weken daarna per post thuis.

Zijn de 14 dagen verstreken en heb je jezelf alsnog bedacht? In dat geval kun je helaas niet meer terug en zul je moeten wachten tot het volgende jaar.

De eerste zorgpremie wordt in januari van 2015 van je rekening afgeschreven (dat is in veel gevallen een automatisch incasso) en vervolgens altijd aan het begin van de maand. Ook je eigen risico en je eigen bijdragen worden via het opgegeven rekeningnummer verrekend.

Automatisch opgezegd

De nieuwe zorgverzekeraar regelt ook dat de oude polis automatisch voor je wordt opgezegd. Hier heb je dus zelf geen omkijken meer naar. Alle zorgverzekeraars in Nederland hebben een samenwerking – de zogenoemde overstapservice – die dat mogelijk maakt. De automatische opzegging zal overigens pas worden doorgevoerd nadat de 14 dagen wettelijke bedenktijd zijn verstreken. Deze automatische opzegging geldt overigens alleen als je voor 31 december van dit jaar overstapt naar een andere zorgverzekering. In principe heb je nog tot en met 31 januari 2015 de tijd om een andere zorgverzekeraar te kiezen, maar dan zul je wel voor het eind van 2014 je oude zorgverzekering zelf hebben moeten opzeggen. Een voorbeeld van een opzegbrief vind je hier. Het is daarom eenvoudiger om voor 31 december over te stappen.

Gegevens

Als je eenmaal weet welke zorgpakket je wilt afsluiten en bij welke zorgverzekeraar, dan is de verdere overstap binnen enkele minuten geregeld. De desbetreffende verzekeraar zal enkele persoonsgegevens vragen, zoals de naam, geboortedatum en het IBAN nummer. Ook zal in het aanvraagproces of later het burgerservicenummer (BSN) gevraagd worden. Vervolgens is de overstap in principe al geregeld en wordt de rest voor je geregeld.

Online vergelijken

De diensten waardoor overstappen erg eenvoudig wordt gemaakt is geldig wanneer je online overstapt van zorgverzekering. In de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl kun je een persoonlijke vergelijking maken.

2 reacties

  • Llia

    Waarom kan het niet andersom. Eerst acceptatie regelen en dan pas als alles geregeld is oude verzekering opzeggen. Mijn verzekering heeft nu al 3 weken nodig om mij te accepteren terwijl mijn verzekering al lang is opgezegd. Dan heb je niets aan herroepingsrecht.

  • Jjs

    Hallo.
    Bedankt voor de informatie. Ik heb zelf een lastig geval en weet niet goed wat de oplossing is.
    Eind december vorig jaar ging ik naar een andere verzekeraar. Vanwege een bijzondere constructie bij deze verzekeraar voor het verkrijgen van korting heb ik mij bedacht en ben terug gegaan naar de oude. Dit was ruim binnen de 14 dagen. Echter, in die tijd heeft de nieuwe verzekeraar iets betaald en dat geld willen zij terug hebben van mij. Is dat niet iets tussen hen en mijn huidige verzekeraar?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.