21,4 miljoen aan Persoonsgebonden budgetten (PGB’s) verdwenen

21,4 miljoen aan Persoonsgebonden budgetten (PGB’s) verdwenen

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

21,4 miljoen aan Persoonsgebonden budgetten (PGB’s) verdwenen

NZAIn 2012 is er voor bedrag van maar liefst 21,4 miljoen euro onterecht uitgekeerd aan persoonsgebonden budgetten (PGB) waarvan het geld niet meer is terug te halen. Dit blijkt nadat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoek heeft gedaan naar de uitvoering van de AWBZ. Dit kan gezien worden als een potgeld die besteed wordt voor langdurige zorg, waarbij er gekozen kan worden uit zorg in natura of PGB. Bij laatstgenoemde krijgt men een bepaald budget van de AWBZ, waarmee je zorg kunt inkopen, waarvan de hoogte afhangt van de indicatie.

De NZa startte het onderzoek nadat er is gebleken dat er jarenlang veelvoudig werd gefraudeerd met geld van de PGB. Dit bedrag lag in eerste instantie eind 2012 nog op 134 miljoen euro, waarvan dus 21,4 miljoen euro niet is weten terug te halen. Dit bedrag lag voor eind 2011 op 8,2 miljoen euro.

Dat zijn toch forse bedragen en helemaal zuur nu vanaf 2015 het zorgstelsel omgegooid gaat worden, waarbij enkele AWBZ taken worden overgeheveld naar de zorgverzekeraars. De zorgpremie dreigt hierdoor met 200 euro omhoog te gaan volgend jaar.

De zorgkantoren zijn verantwoordelijk voor het controleren van de bestedingen van de uitgekeerde budgetten. De focus ligt bij deze kantoren de laatste jaren dan ook bij het opsporen van fraude met PGB’s, waardoor er volgens de NZa te weinig aandacht wordt besteed aan andere vormen van zorgfraude.

Bron: Het Financieel Dagblad

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.