5 vragen over de zorgverzekering in 2015

Roy van Wensen 0 reacties

eHealthVoor veel mensen is nog lang niet alles duidelijk wat betreft hun zorgverzekering. Vragen die we vaak horen: waar ben ik nou eigenlijk voor verzekerd, welke verschillende zorgpolissen zijn er, wanneer moet ik eigen risico betalen en hoe zit en nou eigenlijk met zorg in het buitenland?

Hieronder worden de vijf meest gestelde vragen over de zorgverzekering in 2015 nogmaals beantwoord. Zit jouw vraag er niet tussen? Kijk dan op de veel gestelde vragen-pagina of laat een reactie achter onder het artikel.

1. Wat dekt mijn zorgverzekering?

Basisverzekering

De basisverzekering dekt de meest belangrijke zorgkosten, waaronder:

 • Huisartsenzorg
 • Geneesmiddelen
 • Medisch specialistische zorg
 • Verblijf en behandeling in het ziekenhuis
 • Verloskundige zorg
 • Kraamzorg
 • Psychologische zorg

Aanvullende verzekering

De aanvullende verzekering is bedoeld om geneeskundige kosten te dekken die (normaliter) niet door de basisverzekering worden gedekt, zoals:

 • Fysiotherapie
 • Tandheelkundige zorg en orthodontie
 • Brillen en lenzen
 • Alternatieve geneeswijzen

Kijk voor een volledig overzicht van aanvullende dekkingen op onze vergoedingenpagina.

2. Welke verschillende polissen zijn er?

Over het algemeen wordt er in Nederland onderscheid gemaakt tussen drie verschillende zorgpolissen. Hieronder zie welke dat zijn en in hoeverre ze van elkaar verschillen.

 Budget naturapolis
Beperkte zorgkeuze
Naturapolis
Ruime zorgkeuze
Restitutiepolis
Vrije zorgkeuze
PremieLage premieLage tot gemiddelde premieGemiddelde tot hoge premie
Spoedzorg en huisartsJe kiest altijd je eigen huisarts en je krijg in ieder ziekenhuis volledige vergoeding voor spoedzorgJe kiest altijd je eigen huisarts en je krijg in ieder ziekenhuis volledige vergoeding voor spoedzorgJe kiest altijd je eigen huisarts en je krijg in ieder ziekenhuis volledige vergoeding voor spoedzorg
Gecontracteerde ziekenhuizen en zorgaanbiedersVolledige vergoeding bij beperkter aantal ziekenhuizen en zorgaanbiedersVolledige vergoeding bij zeer ruim aantal ziekenhuizen en zorgaanbiedersVolledige vergoeding alle of vrijwel alle ziekenhuizen en zorgaanbieders
Percentage vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg50 tot 75 procent van de nota (of het gemiddeld gecontracteerde tarief)70 tot 80 procent van de nota (of het gemiddeld gecontracteerde tarief)100 procent vergoeding van het wettelijke, gemiddeld gecontracteerde of marktconforme tarief
Hulpmiddelen  bestellenMeestal alleen mogelijk bij online leverancierBij ruim tot zeer ruim aanbod gecontracteerde leveranciersBij ruim tot zeer ruim aanbod gecontracteerde leveranciers
Herhaalrecepten (apotheek)Meestal alleen mogelijk via online apotheekBij ruim tot zeer ruim aanbod gecontracteerde leveranciersBij ruim tot zeer ruim aanbod gecontracteerde leveranciers
Declareren en inzien zorgzakenMeestal alleen mogelijk via internetMeestal mogelijk via internet en via postMogelijk via internet en via post

 

Op ZorgWijzer.nl zijn de verschillende budgetpolissen van de vier grote verzekeraars: Menzis, CZ, VGZ en Achmea al naast elkaar gelegd.

3. Wanneer moet ik zorgkosten uit eigen zak betalen?

In sommige situaties moet je zorgkosten uit eigen zak betalen. Bijvoorbeeld omdat je jouw eigen risico belast of omdat er voor een bepaald hulpmiddel een eigen bijdrage van toepassing is.

Eigen risico

Voor veel zorg die onder de dekking van de basisverzekering valt, betaal je eerst een wettelijk verplicht eigen risico alvorens er vergoeding plaats vindt door de zorgverzekeraar. Voor sommige zorgvormen betaal je geen eigen risico, zoals de huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg en zorg die vanuit de AWBZ (langdurige zorg) wordt vergoed. Kijk op deze pagina voor een volledig overzicht met zorg die niet onder het eigen risico valt.

Het eigen risico bedraagt 375 euro in 2015 en kan in ruil voor een korting op de premie worden opgehoogd naar maximaal 875 euro.

Eigen bijdrage

Daarnaast kan het voorkomen dat je een eigen bijdrage betaalt voor bepaalde zorg. Een eigen bijdrage is een vast bedrag dat je steeds opnieuw betaalt voor een specifieke zorgvorm, zoals een hulp- of geneesmiddel. De zorgverzekeraar zal op zijn beurt de rest van de rekening vergoeden. De eigen bijdrage verschilt dus van het eigen risico en is bijvoorbeeld van toepassing voor hoortoestellen, een kunstgebit en voor kraamzorg. Kijk op deze pagina voor de specifieke hoogtes van de eigen bijdrage voor verschillende zorgvormen. Het is vaak mogelijk om je aanvullend te verzekeren zodat je de eigen bijdrage niet meer hoeft te betalen.

4. Ben ik ook in het buitenland verzekerd?

Als je op vakantie gaat in het buitenland ben je verzekerd voor spoedeisende medische kosten via de basisverzekering. Je hebt dan recht op vergoeding van de zorg en behandelingen die medisch noodzakelijk zijn. De zorgverzekeraar vergoedt tot aan het gebruikelijke of marktconforme tarief dat geldt in Nederland. Is de behandeling/zorg in het buitenland duurder? Dan betaal je zelf het resterende deel. Je kunt je aanvullend verzekeren of een reisverzekering afsluiten zodat ook de aanvullende kosten worden gedekt. Reisverzekeringen bieden ook dekking voor andere kosten, zoals bagage en repatriëring.

5. Tot wanneer kan ik overstappen?

Tot 31 december middernacht is het mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Je oude zorgverzekering wordt dan automatisch opgezegd door je nieuwe zorgverzekeraar. Sommige zorgverzekeraars hanteren een medische selectie voor de aanvullende zorg- en tandartsverzekeringen. Dat betekent dat je niet direct wordt geaccepteerd bij het afsluiten van de verzekering. In feite is het mogelijk om nog tot uiterlijk 1 februari 2015 een nieuwe zorgverzekering uit te kiezen, echter moet je dan zelf de oude polis hebben opgezegd voor het nieuwe jaar.

Door de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl te raadplegen kun je zelf een vergelijking maken en kijken of jij kunt besparen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.