Academisch ziekenhuis niet gedekt met budget zorgverzekering

Academisch ziekenhuis niet gedekt met budget zorgverzekering

Artikel door: Bart Koenraadt - 1 reactie

Academisch ziekenhuis niet gedekt met budget zorgverzekering

ziekenhuisDe grote zorgverzekeraars hebben sinds vorig jaar naast de reguliere natura en restitutiepolis ook een zogenoemde budget variant. Deze zorgverzekering is goedkoper, maar heeft in veel gevallen wel een beperking bij het aantal gecontracteerde ziekenhuizen en mate van vergoeding wanneer er geen contract is met de zorgverzekeraar. De verschillen tussen de budgetpolissen is al eerder in kaart gebracht op ZorgWijzer.nl. Nu blijkt dat consumenten die een budgetpolis afsluiten het risico lopen dat zij niet terecht kunnen in een van de acht academische ziekenhuizen die Nederland telt. Sommige zorgverzekeraars hebben namelijk geen contracten gesloten voor de budgetpolis bij deze ziekenhuizen, aldus de Nederlandse patiëntenfederatie NPCF.

Noodzakelijk

De NPCF wil dat ook zorg van academische ziekenhuizen volledig wordt vergoed voor verzekerden met een budgetpolis, omdat die voor patiënten noodzakelijk kan zijn. Wanneer in 2015 iemand met een dergelijke polis toch naar een specialistisch ziekenhuis gaat, dan zal een gedeelte van de rekening zelf betaald moeten worden.

De federatie overlegt donderdag met de zorgverzekeraars over deze kwestie. Het is goed dat zorg steeds meer op een plek geconcentreerd wordt, want dat is goed voor de kwaliteit, maar dan moet iedere Nederlander er wel terecht kunnen, stelt de NPCF.

In 2015 zijn er in principe vijf keuzemogelijkheden uit budgetpolissen, waarbij Zekur (van Univé) 16 ziekenhuizen heeft gecontracteerd en bijvoorbeeld Zilveren Kruis 44 ziekenhuizen. Overigens kan een patiënt met een budget zorgverzekering  bij een medische noodzaak wel altijd terecht bij een academisch ziekenhuis met recht op een volledige vergoeding.

Academische ziekenhuizen

Nederland telt de volgende acht academische ziekenhuizen:

Amsterdam:

 • VU medisch centrum (VUmc)
 • Academisch Medisch Centrum (AMC)

Groningen:

 • Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Leiden:

 • Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Maastricht:

 • Academisch ziekenhuis Maastricht (MUMC+)

Nijmegen:

 • Radboud umc

Rotterdam:

 • Erasmus MC

Utrecht:

 • Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht)

31 december

In de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl staan de budgetpolissen vermeld met “budget keuze”. Voor zorgverzekeringen die wel alle ziekenhuizen in Nederland volledig vergoeden kun je terecht bij de verzekeraars met het label “Ruime keuze” of “Vrije keuze”.

Het is nog tot 31 december mogelijk om over te stappen van zorgverzekering, waarbij de overstap voor je wordt geregeld.

1 reactie

 • MMarjan Farjon

  Heb gebeld met mijn zorgverzekeraar zilveren kruis achmea. Volgens hen is amc gecontracteerd. Volgens het overzicht van het amc is dat niet het geval. Mijn echtgenoot is onder behandeling van vier specialisten bij het amc.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.