Alles over vruchtbaarheidsbehandelingen en de zorgverzekering

Alles over vruchtbaarheidsbehandelingen en de zorgverzekering

Artikel door: Roy van Wensen - geen reacties

Alles over vruchtbaarheidsbehandelingen en de zorgverzekering

Veel vrouwen hebben de grote wens om zwanger te worden en een kind te baren. Helaas is Moeder Natuur niet altijd in staat om een kinderwens te vervullen. Talloze vruchtbaarheidsproblemen kunnen het zwanger worden bemoeilijken. Daarom moet de wetenschap soms een handje meehelpen. Bepaalde geneesmiddelen of vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen dan een geschikte uitkomst bieden.

Voor deze geneesmiddelen en behandelingen is het echter wel van belang om te weten wat de zorgverzekering vergoed. Je wilt immers niet voor verassingen komen te staan.

Vruchtbaarheidsproblemen

Veelvoorkomende vruchtbaarheidsproblemen zijn stoornissen in de menstruatiecyclus, afgesloten eileiders of zwak zaad. Ook kan het voorkomen dat er een slechte wisselwerking is tussen zaad en het baarmoederhalsslijm. Vruchtbaarheidsproblemen liggen voor ongeveer 30 procent bij de man, voor 30 procent bij de vrouw en bij 30 procent bij beiden. In 10 procent van de gevallen kan de oorzaak niet worden gevonden.

Bij vrouwen heerst er een grote diversiteit aan vruchtbaarheidsproblemen. Zo kunnen de eileiders zijn afgesloten of zijn de eierstokken verouderd. Ook kan de overgang in een vervroegd stadium zijn ingegaan. Het meest voorkomende probleem is echter een storing in de menstruatiecyclus. Dit houdt in dat de menstruatie onregelmatig is en de eisprong (meestal) niet optreedt.

Bij de mannen draait alles om het zaad wat zij produceren. Deze moet in overvloed aanwezig zijn en krachtig genoeg om een eicel te bevruchten. Als er te weinig zaadcellen zijn geproduceerd of als deze niet krachtig genoeg zijn voor punctie in de eicel, spreekt men van “zwak” zaad. Dit is verreweg het grootste vruchtbaarheidsprobleem bij mannen.

Verminderde vruchtbaarheid

Als men kampt met vruchtbaarheidsproblemen is er sprake van verminderde vruchtbaarheid. Ofwel de kans om zwanger te worden, is vanzelfsprekend kleiner. Meestal spreekt men van verminderde vruchtbaarheid als een stel met een “gewone” seksuele relatie binnen een jaar niet zwanger kan worden, ondanks verscheidende pogingen.

Vrouwen

Over het algemeen geldt dat hoe ouder de vrouw, hoe lager de vruchtbaarheid. Toch zijn er ook tal van andere factoren die van grote invloed kunnen zijn op de vruchtbaarheid. Denk daarbij aan: psychosociale problemen, emotionele invloeden, lichamelijke inspanning, gewicht, vitaminetekort, bijwerkingen van geneesmiddelen en drankgebruik. Ook kan er sprake zijn van lichamelijke of erfelijke afwijkingen.

Mannen

Voor mannen geldt over het algemeen hetzelfde als voor de vrouw. Een oudere man is minder vruchtbaar dan een jong persoon (uitzonderingen daargelaten). Net als bij de vrouw hebben ook externe factoren invloed op de vruchtbaarheid: roken, drinken, geneesmiddelen en lichamelijke inspanningen. Gezond leven kan de kans op zwanger worden sterk vergroten, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Welke geneesmiddelen kan men gebruiken?

Bij verminderde vruchtbaarheid zijn er verschillende geneesmiddelen die de vruchtbaarheidsproblemen kunnen aanpakken of de algehele vruchtbaarheid kunnen stimuleren. Vaak wordt gekozen voor zogenaamde hypothalamushormonen, deze vertragen de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen en progestageen. Doordat deze hormonen worden geremd, ontstaat er meer controle over de eisprong.

Dan zijn er ook nog zogenaamde FSH preparaten. Deze stimuleren de rijping van de eicellen en kunnen daarmee helpen bij een IVF proces. Andere gebruikte geneesmiddelen zijn: dydrogesteron, progesteron, clomifeen, metformine, ethinylestradiol. Informeer bij jouw arts welke geneesmiddelen in jouw situatie eventueel een uitkomst kunnen bieden.

Wat vergoedt de zorgverzekering?

Bijna alle genoemde geneesmiddelen, hormonen en preparaten die worden gebruikt bij verminderde vruchtbaarheid, worden via de basisverzekering vergoed. Bij twijfel over vergoedingen kan men zich beroepen op medicijnkosten.nl van de overheid. Vaak geldt voor de geneesmiddelen echter wel een eigen bijdrage. Dit betekent dat u slechts een deel van de kostprijs van het geneesmiddel vergoedt krijgt en de rest zelf moet bijleggen. Gelukkig is het bij veel verzekeraars mogelijk om je aanvullend te verzekeren voor vergoeding van de eigen bijdrage. De eigen bijdrage die je moet betalen voor het medicijn wordt dan deels of helemaal gedekt door je zorgverzekering. Meestal (maar niet altijd) is er sprake van een maximumbedrag per jaar. Voor afname van medicijnen betaal je altijd het eigen risico van de zorgverzekering.

Klik hier voor meer informatie over medicijnen en eigen bijdrage.

Welke vruchtbaarheidsbehandelingen zijn er?

Als geneesmiddelen niet afdoende werken kan men kiezen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Deze kunnen in veel gevallen helpen bij het zwanger worden.

IVF/ICSI

Je kunt overwegen te starten met IVF (in vitro fertilisatie). Deze vruchtbaarheidsbehandeling vindt plaats in een laboratorium. Hierbij worden eicellen onder de juiste omstandigheden in een schaaltje geplaatst samen met een groot aantal zaadcelen. Een zaadcel dringt vervolgens zelfstandig de wand van de eicel binnen waardoor een embryo ontstaat. De bevruchte eicel wordt achtereenvolgens teruggeplaatst in de baarmoeder.

Dan is er ook nog ICSI (intracytoplasmatische injectie). Deze techniek lijkt veel op IVF, maar in plaats van daarvan wordt de zaadcel door een laborant (embryoloog) met een naald geïnjecteerd onder microscopische controle.

Kunstmatige inseminatie

Naast IVF behandelingen bestaan er ook nog andere behandelingen waarvoor men in aanmerking kan komen. Dit zijn de zogenaamde kunstmatige inseminaties. Dit kan op verschillende manieren gebeuren: het zaad van de partner (of donor) wordt in de baarmoedermond gespoten of deze wordt direct in de baarmoederholte ingebracht. Dit vergroot de kans op een zwangerschap.

Wat vergoedt de zorgverzekering?

Vanuit de basisverzekering heeft men recht op 3 pogingen IVF per zwangerschap mits u 42 jaar of jonger bent. Uiteraard moeten traditionele zwangerschapspogingen niet hebben gewerkt. Als u meer behandelingen/pogingen wilt ondergaan moet men een aanvullende verzekering afsluiten of de kostprijs voor de behandeling zelf betalen.

Tot slot kan ook gekozen worden voor kunstmatige inseminatie als men kampt met vruchtbaarheidsproblemen. Deze behandelingen worden vergoed tot en met de leeftijd van 42. Donorsperma wordt niet vergoed door de basisverzekering en dient uit eigen zak betaalt te worden.

Voordat men kunstmatige inseminatie, IVF of een ICSI behandeling uitvoert, dient men toestemming te vragen van de zorgverzekering. De vergoeding van de behandeling komt vrijwel altijd op de naam van de vrouw, zelfs als de oorzaak eigenlijk bij de man ligt. Eventuele onderzoeken naar de oorzaak van het vruchtbaarheidsprobleem komen dan wel op rekening van de man.

Het eigen risico is altijd van toepassing voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Vanwege de relatief hoge prijs van deze behandelingen wordt het afgeraden het eigen risico vrijwillig te verhogen. Kies daarom altijd voor het minimum (wettelijke) eigen risico.

Gerelateerde boeken:

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.