Antroposofische geneeskunde en de zorgverzekering

- 0 reacties

Antroposofische geneeskundeBinnen de antroposofische geneeskunde worden mensen en hun gezondheidsaspecten vanuit de antroposofie verklaard. Een antroposofische arts gaat ervan uit dat de mens uit meerdere lagen bestaat, namelijk het fysieke lichaam, het levenslichaam, de ziel en de geestelijke kern. In de antroposofische geneeskunde wordt dus gekeken vanuit deze vier lagen. Zo wordt gekeken hoe de balans is tussen de verschillende lagen en hoe de balans is met de omgeving. Evenwicht is volgens antroposofische artsen en genezers belangrijk voor een goede gezondheid.

Er is inmiddels een nieuwe pagina met actuele en completere informatie met betrekking tot de vergoeding en voorwaarden van antroposofische geneeskunde. 

Als iemand ziek is, zal er dus in één of meerdere van de lagen een verstoring van het evenwicht zijn of optreden. In dat geval worden niet de symptomen van de ziekte bestreden, maar zal de antroposofisch arts op zoek gaan naar de plek waar het evenwicht verstoord is. Vervolgens kan hij/zij adviezen geven of medicijnen aanraden zodat het zelfherstellende en zelfgenezende vermogen van de patiënt kan toenemen. Op deze manier kan antroposofische geneeskunde een zinvolle toevoeging zijn van de traditionele gezondheidszorg. Het mag echter de traditionele, wetenschappelijke geneeskunde niet vervangen.

Heb je recht op zorgvergoeding?

Antroposofische zorg en behandelingen mogen worden uitgevoerd en wordt vergoed door de zorgverzekeraar als de behandelaar voldoet aan de volgende voorwaarde:

  • De behandelende therapeut, antroposofische arts of complementaire geneeswijzer is ingeschreven en lid bij een erkende beroepsvereniging voor complementaire geneeswijzen (zoals de BPHA, NVAP of de NVAA) en een erkend register voor alternatieve geneeswijzen.

Er zijn overigens meerdere antroposofische beroepsverenigingen, zoals: de NVAP , NVET, NVKT, NVAF, NVDA, NVCAG en de V&VN AZ.

Op de pagina alternatieve geneeswijzen vind je een overzicht van alle vergoedingen. Sommige zorgverzekeraars hebben aanvullende voorwaarden rondom de vergoeding van antroposofische behandelingen. Informeer eventueel jouw zorgverzekeraar.

Antroposofische geneesmiddelen

Antroposofische geneesmiddelen hebben een natuurlijk karakter. Met andere woorden, de middelen worden gewonnen uit planten, dieren of mineralen. Deze kunnen verlichting geven van de klachten en het zelfherstellend vermogen van de patiënt vergroten. Antroposofische geneesmiddelen lijken veel op homeopathische middelen, toch is er een belangrijk verschil: de concentratie van natuurlijke grondstoffen is bij een antroposofisch geneesmiddel veel groter, wat een sterker effect kan hebben op de patiënt. Daarbij moet soms wel rekening worden gehouden met mogelijke bijwerkingen.

Antroposofische geneesmiddelen worden door veel zorgverzekeraars vergoed. Echter gelden er wel een aantal voorwaarden:

  • Het antroposofische middel moet worden voorgeschreven door een (antroposofische) (huis)arts. Een alternatieve genezer of homeopaat is niet altijd een arts.
  • Het middel moet worden geleverd door een erkende, Nederlandse apotheek
  • Een arts heeft vastgesteld dat de geneesmiddelen medisch noodzakelijk zijn

Hieronder zie je welke zorgverzekeraars antroposofische en andere alternatieve geneesmiddelen vergoeden:

NIEUW: compleet overzicht van alle vergoedingen voor antroposofische geneeskunde

(klik op de tabel voor een vergroting)

Vergoedingen-antroposofisch

Waar let je op bij deze tabel?

Voor het bekijken van een aanvullende zorgverzekering die antroposofische geneesmiddelen vergoedt, moet je een aantal criteria in de gaten houden:

  • De hoogte van de vergoeding
  • Het percentage van de vergoeding
  • De hoogte van de premie
  • De voorwaarden voor vergoeding, deze kan per zorgverzekeraar verschillen

0 reacties op: “Antroposofische geneeskunde en de zorgverzekering”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.