Budget zorgverzekering? Dan heb je geen vrije zorgkeuze

Budget zorgverzekering? Dan heb je geen vrije zorgkeuze

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Budget zorgverzekering? Dan heb je geen vrije zorgkeuze

Vrije-zorgkeuzeVanaf dit jaar is het mogelijk dat je bent overgestapt naar een zogenoemde budgetpolis. De vier grote zorgverzekeraars bieden een nieuwe zorgverzekering aan die een goedkopere premie heeft, maar wel met een beperkte zorgkeuze. Zo kan het zijn dat jij zonder te weten bent gewisseld naar een dergelijke polis en nu dus niet bij het ziekenhuis in de buurt terecht kan voor een volledige vergoeding.

Weet wel: voor spoedeisende hulp kun jij wel bij ieder ziekenhuis in Nederland terecht, ongeacht je verzekeraar of polis. De gecontracteerde ziekenhuizen bij jouw zorgverzekering gelden namelijk alleen voor planbare zorg, zoals het aanbrengen van een kunstheup. Echter geldt wel, ook bij spoedeisende hulp, dat eerst uit het eigen risico betaald moet worden, voordat je recht hebt op volledige vergoeding van je zorgverzekeraar. Dit is dit jaar minimaal 360 en maximaal 860 euro.

Bij een zogenoemde restitutiepolis – waarbij je van vrije zorgkeuze geniet – heb je bij ieder ziekenhuis recht op een volledige vergoeding. Ook hier geldt ook dat eerst het eigen risico opgemaakt moet worden.

Bij Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis kun je vanaf 2014 terecht voor een budgetpolis, waarbij je soms bij nog geen 30 ziekenhuizen terecht kunt. Mocht je in een ziekenhuis belanden waarmee jouw verzekeraar geen contract heeft, dan zal je al snel 20 tot 30 procent van de rekening zelf moeten betalen. In sommige gevallen kan dit zelfs oplopen tot aan 50 procent.

Pas op bij de doorsturing van een huisarts, want die weet niet bij welk ziekenhuis jij wel of niet bent gedekt. Op de website van de verzekeraar kun je terug vinden welke zorgverleners zijn gecontracteerd.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.