Compensatie eigen risico voortaan via gemeente

Compensatie eigen risico voortaan via gemeente

Artikel door: Bart Koenraadt - 63 reacties

Compensatie eigen risico voortaan via gemeente

De compensatie voor het eigen risico van de zorgverzekering vervalt dit jaar. Het kabinet heeft de regeling ‘Compensatie eigen risico’ (Cer) per 2014 afgeschaft. Deze regeling was bedoeld voor Nederlanders met een laag inkomen en hoge zorgkosten die het volledige eigen risico moesten betalen over een bepaald jaar. In bepaalde gevallen kon je daarvoor jaarlijks een geldbedrag voor ontvangen. In 2013 lag deze bijdrage op 99 euro, waarbij het eigen risico dat jaar was vastgesteld op 350 euro.

Deze compensatie voor het eigen risico werd ieder najaar uitbetaald door het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

Hervorming zorg

De reden dat de compensatie verdwijnt, is dat per 2015 de gemeenten meer verantwoordelijkheid zullen gaan krijgen, vanwege de hervorming van de langdurige zorg. Een van de nieuwe taken van jouw gemeente wordt ‘iets te doen’ voor mensen met minder inkomen en hoge zorgkosten. Iedere gemeente zal hiervoor apart een regeling moeten treffen. Ook kan het zijn dat nabijgelegen gemeenten met elkaar gaan samenwerken.  De exacte uitwerking van een nieuwe regeling of compensatie is nog niet bekend. Wel zal het alleen gelden voor mensen met een laag inkomen en die het volledige eigen risico van de zorgverzekering moeten betalen.

Brief

Behoorde jij tot de groep die een compensatie voor het eigen risico ontving in 2013? Dan ontvang je in deze maand of volgende maand een brief van het CAK, waarbij een antwoordkaart bijgevoegd zal zijn. Denk jij ook het komende jaar in aanmerking te komen voor een Cer, dan kun je deze kaart terugsturen naar het CAK, waarna het ook weer terecht zal komen bij de juiste gemeente.

Het wettelijk verplicht eigen risico bedraagt dit jaar 360 euro en zal volgens de laatste voorspelling in 2015 weer gaan stijgen.

63 reacties

 • Sschoute

  gemeente wil niet afgelopen kalender maanden terug betalen heb volledig bedrag eigen risico beaald heb alleen staand aow dat is mensen niet helpen ten gronde helpen !!!

 • JJ.M Kales

  Ik moet van € 768 rondkomen per4 maand , ik verzoek een tegemoet koming vooe het eigen risico ziekte kosten vergoegding van € 380,00

  MVG J.M kales

  • PPippi langkous

   @J.M Kales
   DAT kan je in je gemeente 100 euro van vragen, niet hier, dit is een gesprek met vreemden

 • JJack Heymans

  Ik woon in Leiderdorp in 2013kregen wij noh de vergoeding van Cak is inderdaad afgeschaft ik met
  het steunpunt WMO gebeld Leiderdorp vergoed niks

 • AAnneke

  Ik heb wao onder minimum,nog nooit deze vergoeding gehad terwijl ik al sinds 1999 in de wao ben?Kan dit alsnog met terugwerkende kracht misschien?

  • Mmarco kuijper

   ik heb het zelfde als u .ik heb ergens gelezen dat je het kan terug vragen met terugwerkendekracht en nu mijn vraag aan u klopt het is het waar graag hoor ik wat van u dank.

 • SShirini

  Ik wil graag weten hoe kan deze eigen resico vergoeding aanvragen bij gemeenten hoe lag mag inkomen zijn dan kom je in aanmerking mij bedoel partner inkomen
  Bedankt

 • RRadj Ramjiawan

  Hallo Bart,

  Mijn vrouw en ik zijn beiden chronisch ziek en maken onze eigen risico volledig op. in het verleden hebben wij van het CAK een jaarlijkse compensatievergoeding ontvangen.
  Nu het CAK is opgeheven en de compensaties gestopt zijn vragen wij ons af of wij vanuit het WMO gecompenseerd kunnen worden.
  als het antwoord ja is, hoe / waar kunnen wij meer info. verkrijgen en of onze aanvragen indienen ?

  graag hierop uw reactie

  met vriendelijke groet,

  Radj Ramjiawan,

 • Jj L zanoli

  kom ik in aanmerking voor tegoed cak heb samen met myn partner een aow uitkering plus klein pensioen partner

  • Jj l zanoli

   Kom ik in aanmerking voor tegoed cak ,heb samen met myn partner aow uitkering plus klein pensioen partner

 • JJacob

  Ik heb op 18 oktober bij de gemeente Huizen een aanvraag gedaan voor tegemoetkoming verplicht eigen risico over 2015.
  De tegemoetkoming is toegekend en de gemeente heeft €375 overgemaakt.
  De reden was:1e een chronische aandoening met een verklaring van de behandelen specialist. 2e inkomen lager dan €1960 bruto per maand. 3e eigen risico volledig betaald over 2015.In begin 2017 zal de gemeente de bewijsstukken opvragen over 2016.
  Ga met deze gegevens naar het WMO loket van je gemeente. Succes

 • HHedwig

  Monique
  Ik heb inderdaad een compensatie ontvangen van het CAK, alleen daarna nooit meer iets gehoord. Waar kan ik uitzoeken of aanvragen of ik hier nog steeds recht op heb? En zijn de regels veranderd, ik had er dus al eerder recht op en ook gekregen van het CAK….tot nu toe niets meer ontvangen eigenlijk.

 • KKarel

  Het is toch weer ongelooflijk. Ik heb zo langzamerhand een baan aan het vragen om geld en dat omdat o.a. een knul mij aanreed en mijn leven heeft afgenomen. Als ik al niet chronisch ziek was werd ik dat wel. Het is een enorme klus voor mij om alle regels bij te houden. Een hele zoektocht en vaak vis ik achter het net. Alles moet je kopiëren jaar in jaar uit. Met 1 druk op de knop mogen ze van mij de gevraagde informatie inzien. Ze gaan ervan uit dat ik een kopieermachine heb? Geld heb voor inkt. Ieder jaar is dat een hele klus. Een hele klus omdat ik ziek ben. Ongelooflijk frustrerend maar vooral ongelooflijk KLEINEREND en vermoeiend. M.a.w. nu ook op naar de Gemeente voor weer een andere regeling? Weer alle bonnetjes bewaren..? Weer kopiëren? Weer afwachten krijg ik de compensatie? Op een zeker moment had ik 10 euro teveel op mijn rekening staan. ( dat dachten ze) Ik moest dus 13 euro terug betalen. Later 2 jaar erna kreeg ik die 13 euro terug want het was een vergissing. Die 13 euro is voor mij een halve week eten. Maar afin wat is nu eigenlijk 13 euro voor de meeste? Ik word gek van de regels en de onzinnigheid ervan. Iedereen weet toch dat je met enorme kosten stijgingen de arme of chronisch ziek of gehandicapte om zeep helpt.

 • MMiranda

  Door een chronische ziekte, spierziekte. Ben ik niet meer in staat te werken en ontvang hiervoor ook een uitkering. Soms hoorde ik in mijn omgeving dat men gedeelte teruggave kregen voor het eigen risico. Ik kreeg wel van het cak een tegemoetkoming 1 x per jaar omdat chronische ziekte had. Maar ik begrijp nu dat ik ook recht had op gedeelte teruggave van het eigen risico ( eigen risico maak ik al jaren op). Hoewel mijn had aangegeven dat ik hier geen recht op heb. Ik ben het spoor bijster.

 • WWillem Thomassen

  ik moet voor twee man eigen bijdragen betalen en dit is me langzaam te veel aan het worden de zorg verzekeraar doet daar niets aan ik kan het niet meer opbrengen maar dan krijg ik aanmaningen

 • MMonique

  Ik heb inderdaad een compensatie ontvangen van het CAK, alleen daarna nooit meer iets gehoord. Waar kan ik uitzoeken of aanvragen of ik hier nog steeds recht op heb? En zijn de regels veranderd, ik had er dus al eerder recht op en ook gekregen van het CAK….tot nu toe niets meer ontvangen eigenlijk.

  • JJannie vd wielen

   Er zijn veel dingen afgeschaft…compensatie eigen risico…en ook het 1malige per jaar voor chronisch zieke mensen. Vreemd is dat er op deze site nergens een antwoord op wordt gegeven. Weet nl. als chronisch zieke in de bijstand, ook niet meer waar ik nog recht op heb en bij wie ik daarvoor moet aankloppen. Ooit iets gelezen,over compensatie eigen risico, dat je daarvoor bij zorgverzekeraar moet zijn? Wie heeft antwoorden hierop?

  • HHedwig

   Nou ik heb inderdaad precies hetzelfde tot nu toe niks meer dus heb even jou bericht er nog een keer op gezet want geld ook voor mij inderdaad.

 • MMevr N.Eversteijn

  heb alleen aow alleenstaand ben ieder jaar door eigen bijdragen heen,gemeente geeft mij geen compensatie omdat ik geen thuishulp of rollator heb,heb de ziekte sarcoidose,heb gelezen dat ieder persoon met alleen aow recht op compensatie heeft,dit jaar ben ik er weer doorheen en ik heb aow met aio,dus minder dan aow. zou niet weten waar dit op te lossen,wat word ik moe van al die regels,met vriendelijhke groet,n.eversteijn mijn gemeente is Oud=beijerland

 • SS. Jethoe

  Geachte , Heer/Mevrouw
  Hierbij vraag ik extra zorg aan voor mijn moeder die een traage schildklier heeft

  Alvast bedankt voor uw medewerking

 • Jjw de klerk

  kan niet goed rond komen met mijn uitkering A.O.W.
  moet regelmatig medicijnenhalen en bloedprikken trombosedienst.

 • Yyvonne Hofland

  Beste Bart, ik heb elk jaar een compensatie eigen risico ontvangen van het CAK maar de laatste tijd
  niet meer, ik hoorde dat de Gemeente daar over ging maar ik hoor daar niets van, ik heb alleen een AOW uitkering en heb een chronische ziektes, zou ik nog een teruggave kunnen ontvangen, wat moet ik doen.

  • Jjw de klerk geboren 22011945

   ik moet regelmatig medicijnen halen en bloedprikken trombosedienst , kosten moet ik zelf betalen tot eigen bijdrage beteeld is , dit valt mij heel zwaar , graag zou ik in aanmerking komen voor teruggaaf en of vergoeding..

  • JJannie vd wielen

   Bij de gemeente is compensatie voor eigen risico sinds dit, of vorig jaar afgeschaft. Ik heb het nooit gehad omdat ik het niet wist. Wel kreeg ik een bijdrage voor chronisch zieken van de gemeente. Dit is sinds vorig jaar ook afgeschaft. Heb geen idee waar ik evt. nog recht op heb als chronisch zieke,, kan het nergens vinden. Heb dus nooit iets van CAK gehad omdat ik uitkering kreeg van gemeente.

 • PPauline Abela

  Beste Bart, ik heb elk jaar en compensatie voor eigen risico ontvangen van het cak , het zou nu door de gemeente uitbetaald worden, maar ik hoor daar niks over.ik heb toen ook de antwoordkaart terug gestuurd. alvast bedankt pauline abela 25-8-1962

 • BBea

  Het eigen risico had nooit ingevoerd moeten worden. Het is de nekslag voor mensen met een laag inkomen. Zij gaan hierdoor bepaalde zorg ontwijken of uitstellen. Wie heeft het verzonnen?

 • Jjmbk van der ploeg kroon

  heb altijd een compensatie eigen risico en tegemoet koming wtcig gehad en nu niet meer waar om krijg ik deze niet meer

 • Rramla lessy

  Mijn man ik kregen compensatie dus hebben wij het kaartje opgestuurd , maar tot nu toe nog geen bericht . Wij hebben een aow uitkering en maken kosten omdat wij beiden chronisch ziek zijn.
  Mijn vraag is wat moeten of wat kunnen wij doen. Help ons AUB.

 • Jj vd heuvel

  Ik heb een kaartje ingevuld en nooit meer iets gehoord, dat is nu meer dan 2jaar geleden wij kregen ook altijd een compensatie

 • TTon Goddaer

  Ik heb een kaartje naar u terug gestuurd en heb niets meer vernomen.
  Mijn eigen risico heb ik helemaal gebruikt kreeg via het CAK 99 euro gaat de gemeente dit
  nu vergoeden.

 • CCenk Can

  Goedendag,

  In 2011 ben ik namelijk 18 jaar geworden en heb ik bij tot eind 2015 Eigen Risico betaald.
  Echter lees ik hier dat ik tot eind 2013 een compensatie kon krijgen vwb de teruggave van mijn eigen risico. Nu is het zo dat ik in 2011 + 2012 & 2013 eigen risico heb betaald maar terug heb gekregen. Zou ik nog een teruggave kunnen ontvangen ?

 • Ttineke kroon

  Ik zou graag willen weten of ik voor de compensatie in aanmerking kom. Ik heb chronische astma n gebruik hiervoor medicijnen

 • SSuzanna Heine

  Ik kreeg ook een vergoeding van het CAK en heb die kaart ingestuurd maar heb niets meer vernomen.. Ik zit nu in de problemen omdat ik zeker nog tot 2021 het eigen risico kwijt ben vanwege nacontroles…. Gaat de gemeente Eindhoven iets vergoeden?

  • MMariet de Hamer

   Zit je in de problemen vanwege de sufkop Frits?

 • TTrudy Leeuwestein

  Goedendag,ik ben sinds kort in de bijstand en chronisch ziek.Ik heb altijd een hoge bijdrage ,heb ik ergens recht op..?gemeente binnenmaas.

 • Aalbert offerein

  hallo ik heb een vraagje voor de compensatie eigen risico wodr dat nog door jullie betaald of is dat een gemeentelijke instelling wij hebben in 2013 nog gekregen van gak bv gemeenten hoor men ook niets als het mogelijk is gaarne een bericht terug waar ik mij nu bevoegen moet gemeenten laten ook niets horen voor eerst bedankt en stuur even een bericht terug mvg fam offerein

  • GGlenn Slaats

   Heerlijk duidelijk Nederlands getypt. Ook goed gelet op zins opbouw en interpuncties. Leest lekker vlot door.

  • SSuzanna Heine

   Is dat hier op zijn plaats om over taalfouten en zinsopbouw te beginnen!

  • RRon

   Ja.

 • AAbdullah Haouari

  ik heb in 2013 geen eigen risico ontvangen..?

 • Mmakkinje

  Compensatie eigen bijdragen ik heb een gronic ziekte en heb aow heb ik dan recht op een tegemoetkoming heb het altijd gehad en van de hak kaart voor gemeente opgestuurd maar nooit bericht terug gehad

 • KKrukland AH

  Eerst woonde ik in Utrecht daar hoefde ik het eigen risico nooit te betalen met mijn minima nu woon ik in niewgein en moet het nu wel betalen ik weet hoe m vgr AH krukland

 • Ssiebe lap

  heel nederland klaagt hierover. maar durft niets te doen.ik vind het ook schijnheileg.maar dat moet wel iemand uit de regering zijn.anders gebuert er niets.en ik hoor niemand.het is ons wel allemaal beloofd.daar word ons niets van op de hoogte gehouden.

 • Aandreboer

  Van mij krijgen ze het “Schijnheilige Kruis” Ze beginnen zich te gedragen als alle multinationals Graaien maar! Dit noemen ze dus gereguleerde marktwerking? Ik noem het gereguleerd graaien met dank aan de overheid dit het zou moeten reguleren!!

 • KKuiper Geert

  Ik heb via CAK steeds Compensatie eigen risico gekregen gekregen. Nu de gemeente deze regeling moet uitvoeren val ik buiten de boot omdat men de inkomensgrens heeft verlaagd zodat ik net een paar tientjes teveel heb. Mag de gemeente de regeling die er was naar eigen inzicht aanpassen?

 • MM.Schimmer-den Outer

  Ik ben elk jaar al in januari door mijn eigen risico heen. Ik heb nog niets gehoord van de gemeente (Etten-Leur) wat er nu gaat gebeuren: wordt het daar niet eens tijd voor!!

 • CCarin Kerstens

  Als werkende chronisch zieken sta je in de kou , Nergens hebben we recht op !
  Geen enkele tegemoetkoming.
  Moeten blijven werken om alle extra zorgkosten te blijven betalen , want door de hoge kosten zit minder werken er ook niet in. Wat uiteindelijk beter zou zijn voor het zieke lijf. Maar wel groen en geel betalen voor de medicatie die je op de been houden om te kunnen werken. Zo Krom deze maatschappij!!!
  Je maandelijkse zorgkosten zijn belachelijk hoog en dan de het hoge eigen risico en de losse bijdrages voor medicatie zijn bijna niet meer op te hoesten…..
  En de directeuren maar lekker dik verdienen en dikke bonussen ontvangen.
  Geef mij het oude ziekenfonds maar terug !!!

  • BBea

   Idd, gewoon ziekenfonds en particulier.. Laat de rijken maar wat meer betalen..

 • GGerrie de Vos

  Ik heb altijd die compensatie van 99 euro gekregen,maar heb geen bericht erover gehad hoe het nu gaat en of ik er recht op heb.Bijgevoegde antwoordkaart heb ik ondertekend en naar het CAK gestuurd die het weer aan de gemeente doorgeeft, maar tot dusver ook nog niets gehoord

 • Bbremer

  ik vind het schandalig mijn ouders hebben aow met een klein pensioen en zijn alles kwijt van cak de cer en de wtcg en daar dekten ze hun eigen risico mee van de zorgverzekering,en nu krijgen de chronische zieken wel een tegemoetkoming van 325 euro maar krijgen mijn ouders ook niet omdat ze niets pm betalen aan het cak maar ze hebben de hulp op moeten zeggen omdat ze het niet konden betalen

 • HHerma Olthuis

  Ik heb altijd die compensatie gekregen,maar heb geen bericht erover gehad hoe het nu gaat en of ik er recht op heb dit jaar,word van het kastje naar de muur gestuurd als ik informatie vraag

 • MM.C. Toom

  De gemeente doet niets ik weet niiet eens hoe ik moet aanvragen.

 • Jjacoline lorje

  mijn vraag is kunnen ze je ook vergeten of is dit water dicht dat je wel van cak papieren krijgt automatiche dat je niks zelf hoef aan te vragen

 • Jj finke blaauw

  ik kom met mijn man niet in aan merking voor de copensatie voorde eigen bij dragesom dat ik niet bij de zorgverzekering van amicon ben aangesloten mag dat ik heb salland

  • MMartijn

   Het kan inderdaad zo zijn dat de gemeente collectiviteiten heeft afgesproken met bepaalde verzekeraars. Met behulp van die collectiviteiten voor de minima komen de kosten vaak lager uit, zijn er soms extra vergoedingen en is er soms ook een aparte afspraak voor eigen risico. Zeker de moeite waard om daar meer informatie over te vragen.

 • Yya

  Het is schandalig dat mensen met een minimum inkomen en chronisch ziek zijn nu ook al geen compensatie eigen risico meer krijgen. Dit zorgt ervoor dat mensen hun noodzakelijk medicatie niet meer op willen halen. ik laat vaak mijn eigen medicatie staan en haal deze niet op omdat ik moet kiezen uit 2 kwaden. Of geen eten en wel medicatie of geen medicatie en wel eten. Mensen die het over hard werken hebben en al die standaard riedeltjes die ze van elkaar overnemen dat de chronisch zieken niet moeten klagen die weten werkelijk niet waar ze het over hebben. We betalen tussen de 1600 en 1700 euro per jaar aan de zorgverzekering. Daarbovenop komt het eigen risico van 375 euro, daarbij komt dat ziekenhuizen hun rekening later mogen declareren waardoor je vaak dubbel betaald en over 1 jaar soms een betalingsregeling van 750 euro of zelfs meer moet afsluiten. Dit is heel zwaar en moeilijk, al die mensen die een modaal inkomen hebben en zeggen dat wij niet moeten klagen zijn echt heel verkeerd bezig en zien niet hoe moeilijk deze mensen het in de praktijk hebben. Je zou ze bijna zelf een chronische ziekte toewensen om hun in te laten zien dat deze mensen wel degelijk wat te klagen hebben over de financiële uitkleding van deze groep.

 • Hhans

  Compenseren de gemeenten eigen risico nu wel of niet?

 • Mm beekman

  Ik ben ineens per jaar er 750 euro op achteruit gegaan , wegens allerlei afschaffingen .
  Hier kon ik altijd mijn hoge eigen risico van betalen .
  Nu krijg ik die bedragen niet meer , en kan ook dus niet het eigen risico betalen , ik heb een wajong uitkering, woon op mezelf, en houd dan ook maar 50 euro per maand over daar moet ik extra dingen van doen .
  Hoe moet ik toch de rekeningen betalen voor het eigen risico ?

 • EE. Troost Lugtigheid

  Bij deze wil ik reageren op het bericht dat armzielige weer wel een tegemoetkoming krijgen en andere mensen niet. Wij moeten ook ieder jaar onze eigen bijdragen betalen en wij krijgen ook geen cent erbij van ons pensioen wij staan al tien jaar stil. Ik word er boos over dat de zielige alles maar krijgen nog even hebben ze straks meer te verteren als mensen die de leven lang dag en nacht gewerkt hebben.

  • SSash

   De meeste hebben ook hard gewerkt maar ZIELIG genoeg hebben ze het te doen met hun omstandigheden waardoor ze ook nooit meer meer zullen verdienen dan (minder dan 1000,-) hun vorige salaris (zoals hiervoor 4000,- p.m) Ik zou boos worden op de overheid, over hun manier van aanpak in dingen, waar ons geld naar toe gaat, we blijven dokken omdat het ergens is afgesproken of zoals landen ons geld lenen die het uiteindelijk niet volgens de gemaakte afspraken terug (willen) betalen. Of zoals de stijgende lijnen in de zorgverzekering wat van een non-profit een profit bedrijf werd, Of dat regering erachter kwam dat de no claim (zorgkosten) te hoog was aangescherpt (waar is ons tegoed en waarom dan opnieuw verhogen?) En als je spaargeld hebt waar je hard voor hebt gewerkt wordt er ook nog vermogenbelasting erbij gegooit, nee want 1 keer belasting erover betalen, doe niet gek betaal elk jaar opnieuw, en ik zou maar sparen want als die pot stil blijft voor jaren wordt het gratis en voor niks opgegeten net alsof het niks is….Gekke Troost Lugtigheid….De Groeten!!!!

  • DDirk van Wijk

   Ik weet niet watvoor zielige verschijning jij bent mnr E troost. Maar volgens mij heb jij het aardig hoog in je bol zitte.
   Mensen hebben er niet om gevraagd om ziek te worden, mensen die niet zon uitmuntend salaris als u en ik hebben kunnen hun rekeningen niet bwtalen en u staat hier als een klein pleuris kind te janken dat andere het beter hebben dn jou.. wat ben jij voor verschijning jo sukkeltje. Mvg dirk van wijk 26jr Multiple scelorasa

  • HHans

   Mijnheer Troost. Ik zit in het zelfde schuitje als u. Ik vind het niet leuk om bijdrage eigen risico te betalen. Maar ik kan het van mijn pensioentje en AOW.
   Maar wanneer je uitkering hebt van de sociale dienst ( 985 Euro ) en chronisch ziek ben, liggen de kaarten toch wel anders. Je KAN het gewoon niet betalen…. Ja, met een regeling, zodat er iedere maand nog eens 30 Euro van je karig inkomen verdwijnt. En u vind die mensen zielig? Ik ook, maar dan in de andere zin van het woord…. Ik vind het triest dan u deze mening bent toegedaan. 🙁

 • Rrich

  de mogelijkheid om het eigen risico van de zorgverzekering te verhogen naar zelfs 860 euro mag eigenlijk niet mogen! jongeren die op de lage premie en het hoge eigen risico verleid worden en erin trappen worden na een behandeling in een ziekenhuis voor iets waar ze niets aan kunnen doen opgezadeld met torenhoge kosten waar ze een noodgedwongen betalingsregelingen voor moeten nemen. dit is gewoon mensen in de problemen helpen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.