Dekking van (sport)braces vanuit de zorgverzekering

Dekking van (sport)braces vanuit de zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - 9 reacties

Dekking van (sport)braces vanuit de zorgverzekering

Bij blessures of chronische aandoeningen aan de gewrichten kan een (sport)brace de juiste ondersteuning geven en daarmee (een deel van) de pijn wegnemen. In sommige gevallen kan een brace ook problemen tijdens de groei voorkomen of corrigeren.

Er zijn verschillende soorten braces verkrijgbaar, zoals braces voor de knieën, enkels, voeten, ellebogen, polsen en rug. Dit kunnen zowel softbraces (zacht materiaal) of hardbraces zijn. Voor de benaming van een brace wordt soms ‘orthese’ gebruikt. Er zijn dan ook zachte (soft) en harde ortheses.

Brace bij pacemaker of ICD

Er zijn ook braces die een ICD (inwendige defibrillator) of pacemaker kunnen beschermen, bijvoorbeeld tijdens het beoefen van een sport, maar dit kan ook werkgerelateerd zijn. Voor de vergoeding van deze braces gelden dezelfde voorwaarden (zie hieronder).

Wat krijg ik vergoed?

De kosten van een brace kunnen hoog oplopen. Toch vergeten veel mensen vaak een aangeschafte brace te declareren bij de zorgverzekeraar. Zo is er soms sprake van dekking vanuit de basisverzekering, bijvoorbeeld bij een verwijzing van een specialist. Ook vanuit de aanvullende zorgverzekering kan er een extra dekking plaatsvinden. Hiervoor kunnen afhankelijk van de zorgverzekeraar verschillende voorwaarden gelden. Vaak is het raadzaam om de zorgverzekeraar of polis eerst te raadplegen en vervolgens een gepaste brace uit te zoeken.

Wat zijn de voorwaarden?

De volgende voorwaarden gelden voor vergoeding van een brace vanuit de basisverzekering:

  • De brace heeft een ontlastende, ondersteunende of corrigerende functie
  • De brace is niet bedoeld voor kortdurend gebruik (bijvoorbeeld bij een blessure)
  • Braces die je alleen nodig hebt om een sport te (blijven) beoefenen, worden doorgaans niet vergoed door de zorgverzekeraar
  • De leverancier van de (sport)brace moet een certificaat hebben van de Stichting Erkenningsregeling voor leveranciers van Hulpmiddelen (SEMH)
  • Je hebt een medische indicatie en verwijzing van een specialist, zoals een revalidatiearts, orthopeed of reumatoloog.

Vanuit de aanvullende zorgverzekering wordt een brace vaak ook vergoed als je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet en de brace bedoeld is voor tijdelijk gebruik, bijvoorbeeld bij een blessure of na een operatie. Raadpleeg de polis van je zorgverzekering of neem contact op met je zorgverzekeraar. Je kunt ook de nota van de brace opsturen samen met de verwijzing van de arts. De zorgverzekeraar gaat dan zelf kijken of je recht hebt op vergoeding.

Verder belangrijk

  • Als je vanuit de basisverzekering geen vergoeding krijgt van de brace heb je recht op uitleg van de zorgverzekeraar. Dit wordt vaak per brief duidelijk gemaakt.
  • Je betaalt geen eigen bijdrage voor een (sport)brace. Wel kan een eigen risico van toepassing zijn als de brace wordt vergoedt vanuit de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekering geldt geen eigen risico.
  • Voor het aanschaffen van een brace kun je terecht bij een orthopedische instrumentmaker, een thuiszorgwinkel of een fysiotherapeut. In het geval van een verwijzing, krijg je van de specialist vaak een adres toegewezen waar je de brace kan aanschaffen. Let er wel op dat de leverancier van de brace een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.
  • Vraag vooraf toestemming van de zorgverzekeraar als de brace op maat gemaakt moet worden.

9 reacties

  • PPaula Waterbeek

    Op advies van mijn orthopeed heb ik een brace nodig, ivm ernstige artrose aan mijn knie.
    Menzis vergoed geen orthese brace, om de redenen dat het wetenschappelijk niet aantoonbaar is dat de brace help.
    Vreemd is dat de een soft brace wel een vergoeding tegen over staat van 50 euro, daarbij zijn er verschillende verzekeringen die het wel vergoeden.
    Dat is natuurlijk wel vreemd dat de ene verzekering het wel vergoed en de andere niet, hoe kan dit???? is het niet zo dat er gelijkheid moet zijn in het vergoeden van in dit geval een orthese brace.

  • AAnita ter Huurne

    Ik heb last van slijtage van mijn knie, ik ga in januari naar orthopeed voor second optioneel en wil iom arts voor t sporten een brache, welke verzekeraar dekt een brache voor t sporten?

  • MMarja

    Hallo,

    Ik had een vraag over mijn man. Hij heeft een kniebrace gekregen ter ondersteuning van zijn knie. Hij is hieraan geopereerd. Kruisband geloof ik. Nu krijgen wij van menzis maar 50 euro vergoed van de 750. Hebt een.ider waar dit meer vergoef word?

    • MMarry

      Mijn man kreeg een kniebrace voorgeschreven van de orthopedisch chirurg vanwege artrose. Helaas ook bij Menzis verzekerd. Helemaal geen vergoeding,

    • IIneke

      ik ben ook bij Menzis verzekerd. Kreeg van de Orthopeed een kniebrace voorgeschreven en krijg ook geen vergoeding.
      ze hadden mij ook niet verteld dat ik eerst moest informeren. Wat hebben jullie nu gedaan?

  • MMahdi

    Sinds zes maanden heb ik een pacemaker. Al die tijd zit ik in de ziektewet met vervangend werk omdat in mijn normale werk de kans op een klap of stoot te groot is.
    Dank zij de cardioloog heb ik mijn werkgever en bedrijfsarts kunnen overtuigen dat ik met een brace wel veilig mijn werk kan doen. Vergoeding is door mijn ziektekostenverzekeraar afgewezen.
    Ik moet nu zelf de kosten betalen en er is haast bij want mijn werkgever heeft al gezegd dat, wanneer het te lang duurt, ik door eigen toedoen functie-ongeschikt ben waar vervolgens ontslag op staat.
    Een brace kost rond de duizend euro en dat kan ik niet even uit mijn mouw schudden.
    Heeft iemand goede raad???? Zou ik een tweede maal een verzoek tot vergoeding bij FBTO kunnen doen?

    • IIngrid

      Vraag uw werkgever om een bijdrage of om de kosten samen te delen.
      Uw werkgever blij blij dat u blijft en u dat u uw werk kunt behouden.
      Maar zou zeker bij de verzekering nog eens langs gaan.
      Niet telefonisch zijn ze altijd snel mee klaar.
      Succes

  • JJose

    Dank je wel voor dit artikel Koen. Vorig jaar hebben wij een brace aangeschaft voor onze zoon. Hij heeft een ICD. De verzekeraar heeft deze kosten NIET vergoed. Weet jij of deze regeling in 2013 ook al van toepassing was?

    • KKoen

      Dat durf ik niet te zeggen. Als aan alle voorwaarden wordt voldaan heb je recht op vergoeding vanuit de basisverzekering. Hoe die voorwaarden door de zorgverzekeraar worden getoetst is natuurlijk altijd lastig. U kunt ook uitleg vragen aan uw zorgverzekeraar.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.