Dyslexie vanaf 2015 uit basispakket zorgverzekering

Mark 5 reacties

dyslexieVanaf 1 januari 2015 zal de diagnostisering en behandeling van enkelvoudige dyslexie uit het basispakket van de zorgverzekering worden geschrapt. De reden hiervan is de invoering van de Jeugdwet op die datum, die bepaalt dat alle zorg voor kinderen tot 18 jaar door de gemeente wordt georganiseerd in plaats van de zorgverzekeraars. Voor een vergoeding voor zowel de diagnose als behandeling van dyslexie zal je dus bij je eigen gemeente moeten zijn.

Jeugdwet

De gemeentes hoeven dit niet helemaal alleen te doen, maar zij worden ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De zogenoemde Jeugdwet komt op het volgende neer:

 • Kinderen tot 18 jaar – met soms uitloop tot 23 jaar – hebben recht op jeugdzorg
 • De zorg moet zo dicht mogelijk bij het kind worden georganiseerd, niet te lang duren en licht zijn. Dit betekent dat de gemeente meer verantwoordelijkheid krijgt.
 • Elke provincie krijgt geld van de overheid, wat vervolgens gebruikt moet worden voor de financiering van jeugdhulpverlening en geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd.
 • De zorg wordt ingekocht door de provincie bij jeugdzorginstellingen.

Basispakket 2015

Ieder jaar wordt op Prinsjesdag bekend gemaakt wat er gaat veranderen aan het basispakket van de zorgverzekering. Zo is het de laatste jaren op en neer gegaan met bepaalde vergoedingen die iedereen standaard krijgt met een basisverzekering. Zo worden rollators inmiddels niet meer volledig vergoed, maar wel weer de behandeling om te stoppen met roken.

Het vaststellen en eventuele behandeling van dyslexie werd voorheen nog vergoed vanuit dit basispakket, maar zal per 2015 verdwijnen en worden overgeheveld aan de gemeentes.

Op het zorgwijzers overzicht is ook de dyslexie zorgwijzer gratis in te zien.

5 reacties

 • CCarla Vink

  Pfff…..niet meer in het basispakket…..maar kan ook niet veel wijzer worden van alle regels en nieuwe verplichtingen……jeugdzorg / gemeente vergoeden…..maar moet ik het eerst zelf betalen of betalen ze rechtstreeks aan….????

  • TTeun

   Onze zoon heeft een x lens bril met gekleurde glazen kost 555,- die glazen via de zorgverzekering niet vergoed werden verwezen naar de gemeente en onze gemeente als je zelf draag drachtig bent krijg je niets vergoed als je dus als ouders het helemaal zelf niet kunt betalen krijg je het vergoed baal er flink van !!!!!!

 • GGerma Kitslaar

  Dyslexie? Dan hebben we te maken met een disbalans in de hersenen. Deze onbalans kan hersteld worden. Vreemd dat de mogelijkheid niet besproken kan/mag worden, dat ziektekostenverzekeringen daar helemaal niet in geïnteresseerd zijn, dat veel behandelcentra de mogelijkjheid als een gevaar zien (bron van inkomsten) evenals de instellingen die ouders van dyslectische kinderen van informatie voorzien. Gelukkig kunnen er steeds meer personen deze therapie toepassen in Nederland.

  • SSandra

   Kan je daar meer over vertellen Germa? Welk wetenschappelijk onderzoek ondersteund deze methode?

 • Ppatricia veth

  Fijn. Not dus. Onze zoon heeft eindelijk na jaren knokken de diagnose dyslexie. Wordnu behandeld en dat gaat super. Hij word weer vrolijk krijgt weer zelf vertrouwen en voelt zich niet meer “dom”. En nu mag een gemeente hen straks weigeren ook al zit hij in behandeltraject. Mag hij bij zijn esther bljjven if naar een ander?? Blijft t 1x per week of minder. Moeten wjj gaan meebetalen?
  Vind dit een zeer qualijke zaak en maak mij dan ook gtote zorgen of dat dit wel gaat goedkomen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.