‘Eigen risico zorgverzekering afschaffen’

‘Eigen risico zorgverzekering afschaffen’

Artikel door: Bart Koenraadt - 6 reacties

‘Eigen risico zorgverzekering afschaffen’

Eigen risicoZou het volledig afschaffen van het eigen risico van de zorgverzekering niet beter zijn voor zowel de gezondheid als de portemonnee? Deze vraag komt naar aanleiding van het nieuws dat zowel de zorgpremie als het eigen risico in 2015 gaan stijgen als gevolg van de stijgende zorgkosten. Op dit moment bedraagt het wettelijk verplicht eigen risico – waarvan het bedrag ieder jaar door de overheid wordt bepaald – 360 euro en zal volgend jaar vermoedelijk naar minimaal 400 euro gaan stijgen.

Eigen risico

Het eigen risico is het eerste ‘stukje zorg’ dat je uit eigen rekening moet betalen, voordat je aanspraak maakt op vergoeding vanuit het basispakket. Dat geldt in principe voor iedere zorg, waarbij een aantal uitzonderingen zijn die dus buiten het eigen risico vallen:

 • Huisarts
 • Verloskundige- en kraamzorg
 • AWBZ-zorg
 • Zorg gedekt door een aanvullende verzekering
 • Zorg voor kinderen onder de 18 jaar

De voornaamste reden voor de invoering van het eigen risico voor de zorgverzekering is dat consumenten minder snel gebruik maken van gezondheidszorg (kostenbewust). Hierdoor zouden we uiteindelijk goedkoper uit zijn. Echter blijkt uit recent onderzoek dat slechts twee procent uiteindelijk zorg mijdt vanwege financiële motieven.

Huisarts

Waarom zou het verplichte eigen risico afgeschaft kunnen worden? Uiteindelijk bepalen we in principe niet zelf of we zorg nodig hebben, maar op basis van het oordeel van een huisarts wordt uiteindelijk bepaald wat de vervolgstappen zijn. Een huisarts oordeelt op basis van de medische kennis en zou in principe niet gebaat zijn bij het doorverwijzen naar dure zorginstellingen of voorschrijven van dure medicijnen. Al zie je in Nederland steeds meer huisartsenpraktijken gevestigd in zorgcentra waar zich ook een fysiotherapeut en apotheek bevinden.

De taak van de zorgverzekeraar is op zijn beurt het zo goedkoop en kwalitatief mogelijk zorg inkopen bij zorgaanbieders. Zij hebben daarvoor de kennis en in principe zou ook om die reden het eigen risico overbodig zijn.

Vrijwillig eigen risico

Ook is het mogelijk het eigen risico vrijwillig te verhogen. Dat kan met maximaal 500 euro, waardoor het maximale bedrag in 2014 is vastgesteld op 860 euro. Dit is uiteraard alleen besteed aan de jonge gezonde mens, die hiermee wel een extra risico loopt met als tegenprestatie een korting op de zorgpremie die op jaarbasis in de honderden kan lopen. Uit een marketingmonitor blijkt echter dat van de consumenten die een verhoogd eigen risico hebben gekozen toch tien procent uiteindelijk tegen de lamp loopt en de volle mep alsnog moet betalen.

Afspraken

Nog een reden wat het bestaan van het eigen risico discutabel maakt, is het verschil wat er gemaakt ‘kan’ worden bij verschillende groepen. Iedereen in Nederland heeft namelijk een eigen risico en bij bijvoorbeeld chronisch zieken wordt het bedrag van 360 euro vaak al in de eerste maand van het jaar overschreden. In het verloop van dat jaar zullen zorgverzekeraars voor een dergelijke verzekerde veel kosten maken. Het is daarom voor de zorgverzekeraar interessant om voor deze categorie gunstige prijsafspraken te maken met een ziekenhuis. Als ‘wederdienst’ zou een ziekenhuis op zijn beurt een hogere prijs rekenen voor ingrepen die over het algemeen vaak worden gebruikt door de weinig zorgbehoevende consument. Een goed voorbeeld hiervan is een spiraaltje, waarbij de doelgroep jong en vrouwelijk is en verder weinig kosten maken over het algemeen. De daarvoor gemaakte kosten komt uit de portemonnee van deze groep zelf en niet uit die van de zorgverzekeraars. En dat wordt helemaal interessant wanneer het eigen risico ook nog eens maximaal is verhoogd naar 860 euro.

Bron: Rijksoverheid, Vektis, Sargasso

6 reacties

 • Vvan hooft

  Een andere optie is het misschien verplichte zorgverzekering grotendeels af te schaffen. mensen kunnen dan kiezen welke zorg ze willen verzekeren en welke niet. huidige systeem is mogelijk wel socialer voor veelgebruikers maar daardoor kostbaar en voor iets niet in preventieve zorg die veel belangrijker is voor de meeste mensen.

 • Ttonny stoopman

  ik wacht ook tot ik wat groots heb ongeval of zo, ik ben al 2 keer doorverwezen maar ik ga niet. ik kan niet dat bedrag op hoesten. Dan heb ik al problemen genoeg ik verdien netto 1113 euro daar moeten alle vaste lasten vanaf en nee ik heb geen auto en ik rook niet.

 • GGerrit van der Veer

  Door de verplichte eigen bijdrage gebruik ik helemaal geen zorg meer.
  Ik vindt het niet normaal dat je bijna 400 euro zelf moet betalen. Waarom zou ik me dan nog verzekeren ?? Als ik zelf geld opzij leg ben ik beter af. Ik heb ergens een Cyste zitten maar die laat ik pas weghalen als ik door een ongeval of wat dan ook grote zorgkosten heb gemaakt. Als ik er nu een afspraak voor laat maken kost het me zeker 400 euro. Afschaffen die eigen bijdrage. Of verlagen tot onder de 100 euro !

 • AAnoniem

  Ik vindt het systeem niet eerlijk… Omdat het eigen risico ook voor de geneesmiddelen geldt zijn mijn man en ik elk jaar het eigen risico kwijt omdat wij allebei chronisch ziek zijn van geboorte, dus wij kunnen niet kiezen of we van bepaalde zorg geen gebruik maken en zo doende het eigen risico niet gebruiken. Ik kan mij nog herinneren dat Dhr Hoogervorst toen die tijd heeft beloofd na het invoeren van “het nieuwe zorgstelsel” dat we niet meer gingen betalen voor de zorg maar dat de wachtlijsten hiermee werden weggewerkt en dat het overzichtelijker zou worden. Nou mooi niet dus, we zijn duurder uit, en de wachtlijsten zijn er nog steeds. Ik hoop dat er eindelijk eens een einde komt aan het oneerlijke systeem van eigen risico, dan zou ik al blij zijn, ook al zijn de kosten dan nog wel hoog, maar ik denk dat we daar niks tegen doen.

 • MMarjan

  Als de verzekeraars nu eens stoppen met het sponsoren van voetbaluitzendingen en sportclubs….
  Zou miljoenen schelen.
  Waarom moeten de voetballers over onze rug en uit mijn portemonnee betaald worden?
  Managers de zorg uit donderen.
  Interim managers de ziekenhuizen uit.
  Reorganisatie bureau’s de instellingen uit
  Ach..kan nog wel even doorgaan.
  Jammer dat het alleen niet helpt.
  Al de genoemde zaken en mensen zitten zo verschrikkelijk hard op en in het pluche bij, zowel de PVDA als de VVD en de vriendelijke oppositie dus er verandert niets.

 • HHans

  Wat een ongelooflijk weer dat de zorg duurder is geworden. De zorg is niet duurder. Het zorgstelsel dat in handen is van geldbeluste verzekeringsmaatschappijen dat is duur. Zolang de reserves toenemen kan het eigen risico worden geschrapt en de premie worden verlaagd.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.