Gehoorapparaat en de zorgverzekering (vergoeding)

Roy van Wensen 3 reacties

GehoorapparaatVeel mensen weten niet precies hoe, wanneer en voor hoeveel een gehoorapparaat of hoortoestel wordt vergoed vanuit de zorgverzekering. In dit artikel leggen we uitgebreid uit hoe het zit en bespreken we bovendien hoe gehoorschade kan ontstaan en hoe deze is te voorkomen.

Hoe kom ik in aanmerking voor een gehoorapparaat?

Om in aanmerking te komen voor een gehoorapparaat en vergoeding vanuit de zorgverzekering moet je aan een aantal voorwaarden voldoen en een kort protocol doorlopen:

 • Het uitvoeren van een medische controle en een gehoortest: hierin wordt vastgesteld hoe goed jouw gehoor is en wat jouw gehoorafwijking is. Dit kan meestel bij een KNO arts of een specialist in een audiologisch centrum.
 • Er worden vragen gesteld waaraan kan worden vastgesteld waar de beperkingen liggen.
 • Er wordt vastgesteld of je meer dan 35 dB gehoorverlies hebt en/of last hebt van tinnitus (oorsuizen). Pas dan heb je recht op vergoeding vanuit de zorgverzekering. Ook wordt er aan de hand van vijf categorieën vastgesteld hoe ernstig je gehoorschade is.
 • Er wordt aan de hand van jouw categorie en klachten gezocht naar een gehoorapparaat waarmee je weer goed kunt horen en functioneren.  Je kunt terecht bij een leverancier waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft. Als je naar een andere leverancier gaat worden niet altijd alle kosten vergoed en moet je vaak eerst schriftelijk toestemming vragen bij de verzekeraar. Dit hangt sterk van de polis af die je hebt afgesloten. Zo krijg je bij een restitutiepolis meer vergoeding als je naar een ongecontracteerde leverancier stapt, dan bij een naturapolis.

Wat krijg ik vergoed van mijn zorgverzekering?

Gehoorapparaten worden sinds 2013 nog maar gedeeltelijk vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Je krijgt maximaal 75 procent van het gehoorapparaat vergoed. Dat betekent dat je 25 procent zelf moet bijleggen (eigen bijdrage). Let erop dat naast de eigen bijdrage ook het eigen risico van toepassing is.

We zullen dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld:

 • Het gehoortoestel naar wens kost 600 euro.
 • 25 procent betaal je zelf (eigen bijdrage): dit komt neer op 150 euro.
 • 75 procent wordt door de zorgverzekeraar vergoed: dit komt neer op 450 euro. Wel betaal je eventueel eerst het eigen risico, mocht je deze nog niet eerder hebben betaald in het verzekerde jaar.
 • Het eigen risico (360 euro in 2014) gaat af van de 450 euro: 450 – 360 = 90 euro: dit krijg je dus vergoed van je zorgverzekeraar.
 • Heb je het eigen risico al betaald in het verzekerde jaar? Dan betaal je alleen de eigen bijdrage: 150 euro.

Vergoeding in 2014

Het is mogelijk je voor de eigen bijdrage van het gehoortoestel aanvullend te verzekeren. In de tabel hieronder zie je op welke vergoedingen je bij jouw zorgverzekeraar recht hebt.

Nieuw: complete en actuele vergoedingen voor een gehoorapparaat

(Klik op de tabel voor een vergroting)

Gehoortoestellen vergoeding 2014

Welke gehoorapparaten zijn er?

Er zijn verschillende hoortoestellen beschikbaar:

 • Elektro-akoestische gehoorapparaten: dit zijn hoortoestellen die het geluid versterken op mechanische wijze
 • Maskeerders: worden gebruikt voor het maskeren van oorsuizen
 • Ringleidingen: ook deze versterken het geluid

Gehoorschade

Gehoorproblemen die het gebruik van een hoortoestel nodig maken, kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een genetische oorzaak, gebruik van medicijnen en/of ouderdom. Steeds vaker zijn gehoorproblemen echter al op jongere leeftijd aanwezig. Deze problemen ontstaan doordat de trilhaartjes in de oren te lang worden blootgesteld aan lawaai of harde muziek. Gehoorschade is een groeiend probleem en komt vooral bij jongeren steeds vaker voor.

Feiten rond gehoorschade

 • Langdurige blootstelling aan geluiden boven de 80 dB kunnen al leiden tot gehoorschade
 • Alle geluiden boven de 100 dB resulteren in acute gehoorschade
 • Gehoorschade is onomkeerbaar
 • 1,4 miljoen Nederlanders hebben een gehoorbeperking of een verminderd gehoor.
 • Ieder jaar komen er ongeveer 20.000 jongeren met verminderd gehoor bij. Dit komt grotendeels door het luisteren naar harde muziek.
 • Gehoorschade en gehoorbeperkingen kosten de maatschappij ongeveer 800 miljoen euro aan zorgkosten per jaar.(Nationaal Kompas).

Gehoorschade voorkomen

De kans is sterk aanwezig dat veel jongeren die nu gehoorschade hebben opgelopen op latere leeftijd veel eerder een gehoorapparaat nodig hebben. Voorkomen is daarom altijd beter dan genezen. Een gehoorbeschermer kan vooral mensen op jonge leeftijd helpen bij gelegenheden waar overmatig veel lawaai wordt geproduceerd. Denk daarbij aan concerten, festivals, discotheken, op het werk en op de motor (windsuizen).

Vergoeding gehoorbeschermers

Gehoorbeschermers worden door sommige verzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden voor jou.

3 reacties

 • JJ.van Tilborgh ( 16/11/1924)

  Hoe lang moet ik met een hoortoestel doen en is tussentijdse vervanging mogelijk?
  Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

 • AAlb.Mulder sr

  L.S

  Na hoeveel jaar komt men weer in aanmerking voor een vergoeding van mij C Z
  verzekering voor nieuwe gehoortoestellen?
  Over mijn huidige leverancier ben ik niet zo erg tevreden.
  Graag een antwoord van U.
  Bij voorbaat hart. Dank
  Vriend. Groet. A.Mulder.

  • KKarla van der Hoek

   Beste heer Mulder,

   Na 5 jaar komt u weer in aanmerking voor vergoeding van nieuwe hoortoestellen door de zorgverzekering. Als u nieuwe hoortoestellen gaat aanschaffen kunt u natuurlijk kiezen voor een nieuwe audicien. Let wel op met welke audicien CZ een contract heeft; CZ heeft geen contract met Schoonenberg.

   Als u nog vragen heeft over de aanschaf van hoortoestellen of andere hoorhulpmiddelen dan kunt u voor onafhankelijk advies altijd contact opnemen met GGMD OORzaken.

   Met vriendelijke groet,
   Karla van der Hoek, Specialist hulpmiddelen en vergoedingen, GGMD OORzaken

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.