Glutenvrij dieet: aftrekbare kosten en vergoeding zorgverzekering

Glutenvrij dieet: aftrekbare kosten en vergoeding zorgverzekering

Artikel door: Roy van Wensen - geen reacties

Glutenvrij dieet: aftrekbare kosten en vergoeding zorgverzekering

Een glutenvrij dieet volgen is niet goedkoop, want voor een glutenvrij broodje of pasta ben je al snel vier euro kwijt. Gelukkig zijn er  via de belastingdienst en zorgverzekering enkele tegemoetkomingen aan de naar schatting 160.000 mensen, die in Nederland lijden aan glutenintolerantie.

Ook kunnen er voordelen worden behaald door lidmaatschap aan te vragen voor de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV).

Aftrekbare kosten

Specifiek gemaakte ziektekosten zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting, waardoor je uiteindelijk over een kleiner bedrag belasting moet betalen. Een jaar geleden wilde het kabinet hier nog een einde aan maken, maar gelukkig is dit niet doorgegaan. Wel geldt – net als voorgaande jaren – een bepaalde financiële drempel (39.618 euro) voor het aftrekken van ziektekosten die zijn gemaakt vanwege de glutenintolerantie.

Ook kosten die worden gemaakt voor het volgen van een glutenvrij dieet zijn aftrekbaar. Het maximale bedrag hiervoor is sinds dit jaar echter iets verlaagd van 1300 euro naar 1250 euro.

Zorgverzekeraars

Naast belastingvoordelen kan er in sommige gevallen een tegemoetkoming volgen van je zorgverzekeraar. De kosten van een glutenvrij dieet zijn wel aftrekbaar, maar worden over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekering. Wel zijn er enkele verzekeraars die leden van de Nederlandse Coeliakie Vereniging voordeel bieden in de vorm van een korting op de zorgpremie en/of dieetvergoeding. Het is zelfs mogelijk om het lidmaatschap van de NCV terug te krijgen evenals enkele cursussen.

Hieronder enkele tips die je voordeel op kunnen leveren via je zorgverzekeraar:

Collectieve korting en vergoeding

Als lid van de NCV krijg je bij VGZ een collectieve korting op de zorgpremie. Deze korting is acht procent per maand op de basisverzekering en tien procent op een eventuele aanvullende verzekering van VGZ. Hiermee zou je als lid 130 euro op jaarbasis kunnen besparen. Dit is een mogelijkheid, maar er is ook nog een ander collectief.

Met dit collectief ontvang je een vergoeding voor gemaakte kosten van een glutenvrij dieet. De totale vergoeding kan oplopen tot 285 euro op jaarbasis. De voorwaarden voor deze vergoeding zijn als volgt gedocumenteerd door VGZ:

  • Je krijgt een extra vergoeding van 7,50 euro per maand als je de VGZ Aanvullend Goed of de VGZ Aanvullend Beter hebt afgesloten.
  • Je krijgt een extra vergoeding van 15 euro per maand als je de VGZ Aanvullend Best hebt afgesloten.

Bovendien krijg je 30 euro terug op het lidmaatschap van de NCV. Dit bedrag wordt in november teruggestort op de rekening.

  • NCV premiekorting collectiviteitsnummer: 10872
  • NCV dieetvergoeding collectiviteitsnummer: 87710471

Naast VGZ biedt ook De Friesland Zorgverzekeraar bij een aantal aanvullende pakketten een vergoeding van maximaal 250 euro voor het glutenvrije dieet. Hiervoor hoef je echter geen lid te zijn van de NCV.

Cursussen

Sommige zorgverzekeraars vergoeden “Cursussen die erop gericht zijn te leren omgaan met een ziekte en/of aandoening”. Dat valt onder het kopje Preventie. Trias, Univé en Menzis bieden onder andere een vergoeding aan voor dergelijke cursussen. Mogelijk ook jouw verzekeraar, maar hiervoor zul je even in de polis moeten kijken.

Geen compensatie eigen risico

Bij een aantal chronische ziektes is wettelijk vastgesteld dat je recht hebt op volledige teruggave van het eigen risico (in 2014 is dit 360 euro), maar glutenintolerantie wordt beschouwd als aandoening met beperkte medicijnkosten. Hierdoor is het niet mogelijk om een teruggave te krijgen van het eigen risico.

Meer weten over de NCV? Bezoek dan de website glutenvrij.nl.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.