Glutenvrij dieet: aftrekbare kosten en vergoeding zorgverzekering

Glutenvrij dieet: aftrekbare kosten en vergoeding zorgverzekering

Artikel door: Roy van Wensen - 5 reacties

Glutenvrij dieet: aftrekbare kosten en vergoeding zorgverzekering

Een glutenvrij dieet volgen is niet goedkoop, want voor een glutenvrij broodje of pasta ben je al snel vier euro kwijt. Gelukkig zijn er  via de belastingdienst en zorgverzekering enkele tegemoetkomingen aan de naar schatting 160.000 mensen, die in Nederland lijden aan glutenintolerantie.

Ook kunnen er voordelen worden behaald door lidmaatschap aan te vragen voor de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV).

Aftrekbare kosten

Specifiek gemaakte ziektekosten zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting, waardoor je uiteindelijk over een kleiner bedrag belasting moet betalen. Een jaar geleden wilde het kabinet hier nog een einde aan maken, maar gelukkig is dit niet doorgegaan. Wel geldt – net als voorgaande jaren – een bepaalde financiële drempel (39.618 euro) voor het aftrekken van ziektekosten die zijn gemaakt vanwege de glutenintolerantie.

Ook kosten die worden gemaakt voor het volgen van een glutenvrij dieet zijn aftrekbaar. Het maximale bedrag hiervoor is sinds dit jaar echter iets verlaagd van 1300 euro naar 1250 euro.

Zorgverzekeraars

Naast belastingvoordelen kan er in sommige gevallen een tegemoetkoming volgen van je zorgverzekeraar. De kosten van een glutenvrij dieet zijn wel aftrekbaar, maar worden over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekering. Wel zijn er enkele verzekeraars die leden van de Nederlandse Coeliakie Vereniging voordeel bieden in de vorm van een korting op de zorgpremie en/of dieetvergoeding. Het is zelfs mogelijk om het lidmaatschap van de NCV terug te krijgen evenals enkele cursussen.

Hieronder enkele tips die je voordeel op kunnen leveren via je zorgverzekeraar:

Collectieve korting en vergoeding

Als lid van de NCV krijg je bij VGZ een collectieve korting op de zorgpremie. Deze korting is acht procent per maand op de basisverzekering en tien procent op een eventuele aanvullende verzekering van VGZ. Hiermee zou je als lid 130 euro op jaarbasis kunnen besparen. Dit is een mogelijkheid, maar er is ook nog een ander collectief.

Met dit collectief ontvang je een vergoeding voor gemaakte kosten van een glutenvrij dieet. De totale vergoeding kan oplopen tot 285 euro op jaarbasis. De voorwaarden voor deze vergoeding zijn als volgt gedocumenteerd door VGZ:

  • Je krijgt een extra vergoeding van 7,50 euro per maand als je de VGZ Aanvullend Goed of de VGZ Aanvullend Beter hebt afgesloten.
  • Je krijgt een extra vergoeding van 15 euro per maand als je de VGZ Aanvullend Best hebt afgesloten.

Bovendien krijg je 30 euro terug op het lidmaatschap van de NCV. Dit bedrag wordt in november teruggestort op de rekening.

  • NCV premiekorting collectiviteitsnummer: 10872
  • NCV dieetvergoeding collectiviteitsnummer: 87710471

Naast VGZ biedt ook De Friesland Zorgverzekeraar bij een aantal aanvullende pakketten een vergoeding van maximaal 250 euro voor het glutenvrije dieet. Hiervoor hoef je echter geen lid te zijn van de NCV.

Cursussen

Sommige zorgverzekeraars vergoeden “Cursussen die erop gericht zijn te leren omgaan met een ziekte en/of aandoening”. Dat valt onder het kopje Preventie. Trias, Univé en Menzis bieden onder andere een vergoeding aan voor dergelijke cursussen. Mogelijk ook jouw verzekeraar, maar hiervoor zul je even in de polis moeten kijken.

Geen compensatie eigen risico

Bij een aantal chronische ziektes is wettelijk vastgesteld dat je recht hebt op volledige teruggave van het eigen risico (in 2014 is dit 360 euro), maar glutenintolerantie wordt beschouwd als aandoening met beperkte medicijnkosten. Hierdoor is het niet mogelijk om een teruggave te krijgen van het eigen risico.

Meer weten over de NCV? Bezoek dan de website glutenvrij.nl.

5 reacties

  • BBob

    “Wel geldt – net als voorgaande jaren – een bepaalde financiële drempel (39.618 euro) voor het aftrekken van ziektekosten die zijn gemaakt vanwege de glutenintolerantie.”
    Wilt dat zeggen dat als je meer verdiend dan 39.618 euro je dan geen aftrek hebt? Ik verdiende dat voorheen zeer zeker niet, nu zit ik er dicht onder dat bedrag. Betekend dat ik dan bij de belastingdienst het wel kan opgeven en dus in aanmerking kom voor een belastingvoordeel?

  • EE.A.M. Kottink-Fleerkotte

    polisnummer 17169995441 ik las in het decembernummer van ncv, nederlandse coeliakie vereniging, over een financiële tegemoetkoming voor glutenvrij patienten.
    de kinderen zijn de deur en wij wonen nog als echtpaar. ik ben lid van ncv.
    kom ik ook in aanmerking voor zo’n vergoeding en hoeveel bedraagt deze dan ??
    gr.
    mevr. kottink-fleerkotte.

  • Ee de bruin

    hallo mijn dochter en klein dochter hebben bijden coeliaci en hebben alle twee een dieet nodig wat zeer kostbaar iswaarom bestaat daar geen vergoeding voor bij de mensis wat ik niet kan plaatzen
    het zou toch mooi zijn dat daar eens goed naar gekeken word
    en dat er eens iets mee gedaan word
    vr groed

  • Zzahri

    Mijn dochter is9jaar zij heeft coeliakie , ik weet niet waar kan ik vergoeding krijgen. Zou u willen mij helpen.dank u wel

  • Ddiaa

    hallo mijn dochter heeft coelaiki eet glutenvrij maar ik krijg geenvergoeding ik ben bij agis verzekert en agiszij dater geen vergoedingen ikhoor graag van u waar ik wel een vergoeding kan kr bedankt

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.