Goedkope zorgverzekering (budgetpolis) vaak gemeden

- 0 reacties

ZorgpremieEind vorig jaar lanceerde de vier grote zorgverzekeraars een zogenoemde budgetpolis die een lagere premie vertegenwoordigd maar waarbij de verzekerde wel minder keuze heeft in zorgverleners. Voor planbare zorg kan de klant dan alleen terecht met de ziekenhuizen waar de verzekeraar een contact mee heeft gesloten voor die specifieke budgetpolis. In eerste instantie werd verwacht dat deze goedkopere zorgverzekering erg populair zou gaan worden voor 2014, maar dit blijkt erg tegen te vallen.

Dit blijkt uit rondgang bij de vier grootste verzekeraars – Achmea, VGZ, CZ en Menzis – door Trouw.

De premie van een budgetpolis ligt tussen de 5 en 10 euro lager dan de gewone polis, toch zijn er maar enkele procenten eind 2013 overgestapt naar een dergelijke zorgverzekering.

Menzis

De BudgetBewust polis van Menzis heeft slechts 10.000 klanten weten te trekken. Dit is 0,5 procent van het totaal aantal verzekerden bij de verzekeraar. Een woordvoerder van Menzis geeft aan dat ook zij meer belangstelling hadden verwacht voor de polis.

VGZ

De budgetpolis is bij VGZ voor dit jaar gekozen door twee tot drie procent van het totaal aantal klanten. Volgens de verzekeraar is de rek er dit jaar uit en zien ze stagnatie. De voornaamste reden is dat het voor kan komen dat iemand uit Limburg naar Groningen zou moeten reizen om een bepaalde operatie te ondergaan en een volledige vergoeding van de verzekeraar te ontvangen.

Achmea

De budget variant van Zilveren Kruis – onderdeel van Achmea – is van alle polissen het meest afgesloten. In totaal is vijf procent van het totaal aantal klanten overgestapt naar de Beter Af Selectief-polis van de verzekeraar. Bij deze polis geldt dat bovendien alles online geregeld moet worden, waardoor de premie extra laag gehouden kon worden. De afgelopen periode was deze zorgverzekering ook een van de goedkoopste binnen onze zorgvergelijker.

CZ

Tot slot laat CZ weten dat de Zorgbewustpolis – die internet combineert met een lagere vergoeding voor behandelingen bij niet-gecontracteerde zorgverleners – een lichte groei laat zien. Exacte overstapcijfers hebben zij hierbij niet gemeld.

Zelf ben ik erg benieuwd naar de ontwikkeling van de budgetpolis in de komende jaren. Nu zorgverzekeraars hebben gezien dat mensen liever kiezen voor meer keuzevrijheid dan een lagere premie is het de vraag of deze polis nog wel bestaansrecht blijft houden. Al kan het ermee te maken hebben dat de zorgpremie voor iedereen is gedaald dit jaar. Met de verwachtte premiestijging in 2015 van maarliefst 200 euro ligt het misschien weer anders.

0 reacties op: “Goedkope zorgverzekering (budgetpolis) vaak gemeden”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.